Un număr de 300 de copii cu tulburări de spectru autist vor fi investigaţi clinic, genetic şi imagistic la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Al. Obregia” din Bucureşti, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri norvegiene. Obiectivul principal al proiectului este acela de recunoaştere precoce şi de diagnosticare a autismului, dezvoltarea şi implementarea unui protocol pentru studii genetice şi de neuroimagistică, recomandări centrate pe fiecare pacient în parte.
La final, se va elabora un Registru naţional, care va conţine date despre incidenţa acestei afecţiuni în România. Proiectul are o valoare de 1,5 milioane de euro şi se va implementa, timp de patru ani, la Spitalul „Al. Obregia”, aflat în subordinea Primăriei Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale.
Autismul este una dintre cele mai complexe afecţiuni psihiatrice. Un copil cu autism are atât dificultăţi de comunicare, de socializare, de comportament, cât şi probleme medicale (epilepsie, tulburări gastrointestinale, probleme de imunitate etc). „Incidenţa acestei afecţiuni a crescut foarte mult în ultimul timp. Astfel că, studii recente arată o incidenţă de 1 la 59 de copii”, spune medicul Magdalena Budişteanu. Mulţi copii cu autism rămân nediagnosticaţi la o vârstă mică şi ajung să fie diagnosticaţi la o vârstă „destul de mare”, în perioada preşcolară sau chiar la vârstă şcolară.