x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Risc de producere a unui cutremur major în România. "Este posibil să se întâmple"

Risc de producere a unui cutremur major în România. "Este posibil să se întâmple"

de Redacția Jurnalul    |    07 Feb 2023   •   13:00
Risc de producere a unui cutremur major în România. "Este posibil să se întâmple"

Un cutremur mare, de peste 7 grade Richter s-ar putea produce și în România, este de părere Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP)

"Eu zic că este posibil să se întâmple. Nu s-a mai produs un cutremur de 7 grade din 1990, când au fost cele două cutremure. Inițial, unul a fost creditat cu 6,9 grade, iar americanii de la USGS îl creditează cu 7,1.  

Sunt 32 de ani, deci ar putea să se producă și la noi, mai ales că nu am sesizat ca din 2004 încoace să se mai producă un cutremur de 6 grade, de exemplu", a spus acesta, la Antena 3 CNN.

El explică faptul că seismele dese și mici din țara noastră, mai ales din zona Vrancea, nu eliberează din tensiunile acumulate. 

"Nu, cutremurele acestea, care au avut loc, au fost superficiale, undeva în jur de 20 de kilometri, ori la noi, cel puțin până acum, cutremurele de peste 7 au fost generate la adâncimi mari, peste 90 de kilometri", a explicat seismologul.

Cutremurele din sudul Turciei au provocat mii de morți. Epicentrul a fost în zona Gaziantep şi ar fi afectat şi o bază militară. Guvernul de la Ankara a cerut ajutor internaţional. Sunt cele mai mari cutremure din Turcia din ultima sută de ani. 

Seismolog INFP: Nu s-a mai produs un cutremur de 7 grade din 1990

 

 

×
Subiecte în articol: cutremur seism romania