x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social România își face stocuri de vaccin antivariolic: 10.000 de doze, în rezerva Ministerului Sănătății 

România își face stocuri de vaccin antivariolic: 10.000 de doze, în rezerva Ministerului Sănătății 

de Monica Cosac    |    30 Aug 2022   •   07:45
România își face stocuri de vaccin antivariolic: 10.000 de doze, în rezerva Ministerului Sănătății 

Deși are un număr mic de cazuri de variola maimuței, comparativ cu alte state din Europa, România va primi un procent important din cantitatea de vaccin antivariolic cumpărat de Uniunea Europeană de la compania Bavarian Nordic, în contextul actualului focar internațional de monkeypox.

Ministerul Sănătății estimează că sunt necesare 10.000 de doze de vaccin pentru imunizarea persoanelor expuse unui risc mai ridicat de a contracta boala, potrivit unui proiect ordin de ministru care vizează includerea acestor flacoane în rezerva MS de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale şi alte materiale specifice. 

Încă doi bărbaţi, de 21, respectiv 35 de ani, au fost confirmaţi cu variola maimuţei, a informat, ieri, Ministerul Sănătăţii. Cei doi pacienți sunt din Bucureşti, se află izolare, iar starea lor de sănătate este bună, potrivit sursei citate.

Până în prezent, în România au fost diagnosticaţi cu această boală 36 de pacienţi, precizează Ministerul Sănătăţii.

Spania conduce topul european al infectărilor

Numărul românilor care au contractat variola maimuței rămâne, în continuare, foarte mic, prin comparație cu alte țări din Uniunea Europeană. Potrivit monkeypoxtally.info, Spania, spre exemplu, are 6.548 de cazuri, dintre care două decese, Franța – 3.421 de cazuri, Germania – 3.405, Olanda – 1.136, Portugalia – 846, Italia – 740 și Belgia – 671. 

De asemenea, Marea Britanie, țara în care au fost depistate primele cazuri ale actualului focar de monkeypox din afara Africii, a confirmat 3.207 infectări, însă cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Statele Unite: 17.432 de cazuri din cele peste 48.000 raportate la nivel mondial.

164.000 de doze contractate de UE

La jumătatea lunii iunie, Comisia Europeană a anunțat oficial achiziția a circa 110.000 doze de vaccin antivariolic de la compania daneză Bavarian Nordic, urmând ca acestea să fie oferite cu titlu gratuit statelor membre ale Uniunii Europene, printre care și României, pentru a asigura nevoia de vaccinare împotriva infecției cu virusul variola maimuței. O lună mai târziu, în contextul dublării numărului de infectări din UE într-o singură săptămână, Comisia Europeană a anunțat că a obținut aproximativ 54.000 de doze suplimentare de vaccin antivariolic. Prin urmare, este vorba de circa 164.000 de flacoane de vaccin contractate de UE cu compania daneză. 

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, preciza în urmă cu două săptămâni că România așteaptă această donație de vaccin și că țara noastră ar urma să primească 5.000 de doze. 

„Nu este o cantitate foarte mare. Vom oferi (vaccinul – n.r.) contacților cazurilor. Din câte știu, în jur de 5.000 de doze de vaccin”, a declarat Adriana Pistol într-o conferinţă de presă.

Cu toate acestea, numărul de doze de care Ministerul Sănătății spune că va avea nevoie este dublu față de cât anunțase secretarul de stat. 

Un proiect de ordin de ministru, pus recent în dezbatere publică, prevede introducerea în Rezerva Ministerului Sănătăţii şi a Nomenclatorului de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale şi alte materiale specifice  a 10.000 de flacoane de vaccin împotriva variolei și variolei maimuței, viu, care nu se replică (suspensie injectabilă, 1 flacon – 0,5 ml).

În acest fel, Ministerul Sănătății va putea „asigura stocul necesar imunizării  persoanelor expuse unui risc mai ridicat de a contracta boala, în vederea limitării răspândirii infecției în contextul actual”, se arată în referatul care însoțește proiectul de ordin. 

Comisia Europeană a aprobat, cu o lună în urmă, ca vaccinul Imvanex, produs de grupul farmaceutic Bavarian Nordic, să fie comercializat și folosit și pentru prevenirea bolii variola maimuței. Anterior, acest vaccin fusese aprobat în UE doar pentru tratarea variolei.

Pe 23 iulie 2022, Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial răspândirea rapidă a focarului de variola maimuței ca fiind o urgență sanitară globală. 

Epidemia de monkeypox, în fază de declin

După o perioadă lungă de creștere a numărului infecțiilor, la finalul săptămânii trecute, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat prima scădere, cu 21%, a cazurilor de variola maimuței la nivel mondial. 

Practic, este vorba de două săptămâni consecutive în care se observă o scădere a cazurilor de monkeypox la nivel global, menținându-se la circa 6.000 de cazuri săptămânal. De altfel, ultimul raport epidemiologic al OMS sugerează că este posibil ca epidemia să fi intrat într-o fază de declin, în special în Europa. „Sunt indicii că epidemia încetinește în Europa, unde o combinație de măsuri eficace de sănătate publică, schimbare a comportamentului și vaccinare ajută la prevenirea transmiterii”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

 

×