Prima ninsoare mai serioasă din această iarnă și primul cod portocaliu de viscol şi vânt din acest an au creat serioase probleme în mai multe zone din ţară. Pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene nu se mai circulă, mii de oameni au rămas fără curent electric, iar zeci de şcoli au fost închise. Meteorologii nu au, însă, veşti bune. Viscolul şi rafalele de vânt vor continua să creeze probleme şi astăzi, când vremea rea se mută în regiunile din centrul şi nordul ţării.
Administraţia Naţională de Meteorlogie a emis pentru astăzi, până la ora 15, o atenţionare Cod Galben de intensificări ale vântului şi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare. Zonele vizate sunt Crișana, Maramureș, Transilvania, Carpații Meridionali și de Curbură. Aici rafalele de vânt ating viteze de până la 70 km/h, viscolind ninsoarea. De asemenea, pe alocuri va fi polei. Potrivit meteorologilor, pe creste, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, rafalele vor atinge 85 km/h.
Drumuri naţionale închise
Mai multe drumuri naţionale şi judeţene au fost închise sau restricţionate circulaţiei rutiere, ieri, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile.
Astfel, ieri seară, opt drumuri naţionale erau închise (în judeţul Tulcea, DN 22D tronson Măcin - Mircea Vodă; DN22D Ciucurova - 2 Cantoane; DN22D Horia - Izvorul Cerbului; DN22A Hârşova (CT) - Ciucurova (TL); DN22 Isaccea -Somova; DN22 Smardan - limită judeţ Constanţa; DN22E Gărvan- I.C. Brătianu; DN22F Horia-Nalbant). De asemenea, pe alte şase drumuri naţionale a fost restricţionat traficul rutier pentru autoturismele cu masa totală mai mare de 3,5 tone. Rămân închise şi 12 drumuri judeţene.
Risc mare de avalanşe
Meteorologii avertizează, totodată, că există un risc mare de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în munţii Bucegi şi Făgăraş, fiind vizată şi zona turistică Bâlea Lac. Aici, stratul de zăpadă depăşeşte 160 centimetri. “Declanşarea avalanşelor este probabilă chiar şi printr-o slabă încărcare pe numeroase pante suficient de înclinate. În anumite situaţii, sunt aşteptate declanşări spontane de avalanşe medii şi mari”, se arată într-o informare a Centrului Meteorologic Regional Transilvania-Sud. Specialiştii spun că, în masivele Bucegi şi Făgăraş riscul de avalanşă este însemnat chiar şi la altitudini mai mici de 1.800 de metri. Deocamdată, accesul la Bâlea Lac este blocat deoarece telecabina nu poate fi pornită în condiţii de siguranţă, din cauza viscolului.
Aproape 100 de localităţi şi 77.000 de case din trei judeţe erau, aseară, fără curent electric din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, cea mai gravă situaţie înregistrându-se în zona Dobrogei.