x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Românii cu AVC, afectați de lipsa centrelor de neurorecuperare

Românii cu AVC, afectați de lipsa centrelor de neurorecuperare

de Monica Cosac    |    11 Iul 2019   •   08:36
Românii cu AVC, afectați de lipsa centrelor de neurorecuperare

România este plasată, potrivit ultimelor statistici, în primele trei ţări europene în ceea ce priveşte incidenţa crescută a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), dar și în privința mortalității din această cauză. Neurologii atrag atenția că, deși pe partea de urgență în tratarea cazurilor de AVC s-au făcut pași uriași în țara noastră, prin înființarea celor 42 de Centre de stroke, este nevoie și de centre de recuperare neurologică, precum și de specialiști cu competențe în acest domeniu, pentru a oferi mai multe șanse la o viață normală pacienților care au suferit un AVC.

 

Pe partea de urgențe, intervenția în cazul pacienților cu AVC este foarte bine reglementată, iar „sistemul de urgență din România funcționează mult mai bine decât în alte țări”, spune prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS). Însă, accidentul vascular cerebral este o afecțiune cronică și implică o monitorizare riguroasă după evenimentul acut, impunându-se, totodată, un amplu program de reabilitare neurologică.

În mod ideal, serviciile de recuperare sunt furnizate de o echipă multidisciplinară de asistență medicală cu pregătire în neurologie, recuperare, terapie ocupațională și terapie de limbaj. Aceste echipe sunt coordonate, în baza unor competențe aprobate și a unor protocoale medicale riguroase de către medici neurologi specializați în recuperare. Acestora li se adaugă lucrătorii sociali, psihologi, psihiatrii, consilieri, fizioterapeuți și asistenți medicali specializați în recuperare.

Suntem bine și din punct de vedere educațional, și din punct de vedere al practicii. Marele pas înainte a fost extinderea de la 10, la 42 de centre (n.r. – centre de stroke, în care se tratează AVC în faza acută). Suntem într-o situație extrem de bună din punctul acesta de vedere. (...) Pacientul vine în UPU (n.r. - unitatea de primire urgențe), întotdeauna există un neurolog acolo, în centrele care sunt dedicate tratamentului accidentului vascular cerebral”, a afirmat prof. dr. Mureșanu, ieri, la cea mai amplă manifestare științifică educațională din domeniul neurologiei, care se desfășoară în aceste zile la Poiana Brașov.

Acesta a subliniat că marea problemă rămâne lipsa specialiștilor cu competențe în recuperare neurologică, care să preia pacienții după ce aceștia au fost stabilizați, precum și a departamentelor de neurorecuperare care ar trebui să existe în aceste centre de stoke. „Astăzi, știm că prin intervențiile care sunt defășurate atât în sistemul de tratament spitalicesc în acut pentru AVC, cât și prin prevenția secundară, putem salva vieți și deficite neurologice aproximativ la o treime dintre pacienții cu AVC. Ceea ce este enorm. Dar recuperarea poate veni și completa cu cel puțin încă pe atât”, precizează prof. dr. Mureșanu.

 

Potrivit celui mai recent studiu RES-Q al ESO (European Stroke Organisation), în 10 spitale din România au fost internate 1.052 de persoane care au suferit un AVC. Dintre acestea, doar 5,4% au beneficiat de centre speciale de recuperare neurologică, 3,2% au fost plasate în aziluri de îngrijiri medicale, 3,6 % au fost redirecţionate către alte spitale, 14% au decedat, în timp ce 73,8% au fost trimise acasă, principala cauză fiind lipsa acută a centrelor de neurorecuperare.

 

Bolile neurologice sunt niște boli foarte complicate, foarte complexe. Creierul este cea mai complexă mașinărie a corpului și poate una dintre cele mai complexe mașinării din Univers. (...) Recuperarea nu înseamnă numai recuperarea motorie, să te poți mișca, ci în primul rând să poți comunica, să înțelegi lucrurile (recuperarea cognitivă). De asemenea, recuperarea din punct de vedere al statusului emoțional”, explică prof. dr. Dafin Mureșanu, președinte EFNRS.

 

 

Prevalența AVC în Romania este de 0,1% pentru grupa de vârsta sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de vârsta 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de vârsta 55-70 ani şi 13,9% la cei de peste 70 de ani.

 

Un milion de cazuri de AVC, anual, în Europa

Aproximativ un milion de cazuri de accident vascular cerebral se înregistrează, anual, în Europa, studiile fiind raportate la o populaţie de 500 de milioane de locuitori, iar la nivel mondial AVC constituie o a treia cauză a deceselor înregistrate, după bolile cardiovasculare şi cancer.

Conform ultimei raportări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost înregistrate în întreaga lume peste 15 milioane de cazuri noi de AVC. Aproximativ cinci milioane dintre aceşti pacienţi decedează, iar alte cinci milioane rămân cu diverse grade de dizabilitate permanentă.

 

×