x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Românii, mai speriați de spital decât de COVID

Românii, mai speriați de spital decât de COVID

de Monica Cosac    |    23 Apr 2020   •   08:37
Românii, mai speriați de spital decât de COVID
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Cel puțin așa reiese dintr-un sondaj dat publicității ieri, potrivit căruia, dacă ar avea simptome asociate Covid-19, șapte din 10 angajați români ar rămâne acasă și și-ar suna medicul de familie pentru a cere îndrumare. Și în cazul altor probleme de sănătate, fără legătură cu coronavirusul, majoritatea respondenților (60%) ar prefera să se trateze acasă decât să meargă la spital.

 

Întrebaţi ce ar face dacă ar avea simptome asociate noului coronavirus, 70% dintre angajații români, care au participat la o cercetare realizată de o platformă de recrutare online, au spus că ar suna la medicul de familie pentru a cere sfaturi și doar 15,3% ar chema ambulanţa. Îngrijorător este că unul din 10 respondenți (10,7%) susţine că ar rămâne în casă şi s-ar trata singur, fără să ceară un sfat de specialitate.

De asemenea, dacă nu este vorba despre o urgență medicală, peste 60% dintre participanții la sondajul BestJobs au afirmat că preferă să evite spitalele și să trateze acasă eventualele probleme medicale ușoare sau medii, care nu au legătură cu coronavirusul, consultându-și medicul de familie, și mai puțin de 4% ar chema o ambulanță pentru a merge la spital.

În urma restricțiilor impuse de autorități pentru a preveni răspândirea epidemiei de Covid-19, 41% dintre intervievați spun că ies din casă o dată sau de două ori pe săptămână, iar 37% se găsesc aproape zilnic în situația de a ieși afară din casă, motivele principale fiind cumpărăturile de strictă necesitate (76,4%), jobul, în cazul celor care nu lucrează remote (39,3%), dar și mișcarea fizică (18,4%). Mulți angajaţi români îşi iau măsuri de precauţie atunci când ies din casă - cum ar fi, de exemplu, să poarte mască (85%) şi mănuşi (60,4%) - și au mereu asupra lor un dezinfectant de mâini (50,6%).

În plus, mai bine de 77% dintre angajații chestionați evită să se apropie de alți oameni și să meargă în locuri aglomerate, iar peste 67% se feresc să urce în mijloacele de transport în comun.

 

Peste un sfert dintre angajaţii români cheltuie, în medie, între 50 şi 100 de lei pentru a cumpăra de dezinfectanţi, măşti de protecţie şi mănuşi de unică folosinţă.


Sondajul a fost efectuat în perioada 10-20 aprilie 2020, pe un eșantion de 882 de utilizatori de internet din România.

×