România a început, ieri, vaccinarea cu AstraZeneca, cel de-al treilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat de Comisia Europeană, după Pfizer BioNTech și Moderna, peste 142.000 de persoane fiind deja programate pe platforma RO Vaccinare, pentru acest ser. Deși mulți oameni au încă îndoieli cu privire la eficacitatea acestui vaccin, profesorul Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică, spune că, după ambele doze, eficacitatea este de peste 82%. Mai mult, susţine specialistul, nicio persoană vaccinată cu serul produs de AstraZeneca nu a avut simptome severe, nu a avut nevoie de spitalizare și nu a decedat din cauza coronavirusului.
Vaccinul este un așa-numit vaccin vector, realizat pe o tehnologie clasică, folosită și la alte tipuri de vaccinuri, și se bazează pe adenovirus de la cimpanzei, inofensiv pentru oameni. Fiind mai ieftin, dar și mai ușor de păstrat, deoarece nu necesită temperaturi foarte scăzute, multe state și-au pus speranțele în acest vaccin anticoronavirus dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford. Au urmat însă îndoieli privind eficacitatea serului, mai ales pentru cei în vârstă și în cazul mutațiilor, astfel că mulți oameni au încă rezerve legat de acest ser.
De la 60%, la peste 80%
Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul AstraZeneca pentru o eficacitate de 59,5%, însă studiile ulterioare au arătat că eficacitatea imunizării crește în timp, spune Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică. „Studii ulterioare au demonstrat că eficacitatea este mai mare: la 90 de zile de la prima doză, eficacitatea este de 76% (...). După ambele doze, eficacitatea este de 82,4%. (...) O eficacitate de 82,4% este enormă dacă o comparăm cu eficacitatea vaccinului antigripal, care, pentru sezonul 2019-2020, a avut o eficacitate de 45%”, precizează Cherecheş.
În plus, nicio persoană vaccinată cu AstraZeneca nu a făcut forme grave ale bolii.
Testat pe 17.000 de persoane
Profesorul de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca mai spune și că serul a fost testat pe suficient de multe persoane.
„În faza a III-a vaccinului AstraZeneca, au participat peste 17.000 de persoane. Atât Agenția Europeană a Medicamentului, cât și FDA, cele două mari agenții care se ocupă de autorizarea medicamentelor, solicită pentru faza a treia minimum 3.000 de persoane. Cea mai mare parte a medicamentelor pe care le luăm noi în fiecare zi au fost testate pe sub 10.000 de persoane. Deci cu 17.000 de persoane în faza a treia, vaccinul AstraZeneca se poziționează ca un produs care a fost testat pe suficiente persoane. Mai mult, până în acest moment, au fost vaccinate milioane de persoane cu vaccinul AstraZeneca, fără niciun efect secundar major”, explică, într-o postare video pe pagina sa de Facebook, profesorul Cherecheș.
Pentru vaccinarea cu serul companiei AstraZeneca, s-au deschis 180 de cabinete noi, dintre care 22 sunt în București, potrivit Comitetului Național de Vaccinare.
Campania de vaccinare anti-COVID este cea mai mare din istorie, peste 173 de milioane de doze fiind administrate, până ieri, în 77 de țări. La ritmul actual de vaccinare, se estimează că rata de acoperire globală cu schema completă va atinge 75% în circa 5 ani, potrivit unei analize Bloomberg. În România, în acest ritm, va dura aproximativ 2 ani pentru a acoperi 75% din populație cu două doze de vaccin. Până acum, 7 vaccinuri sunt disponibile publicului, fiind autorizate în mai multe continente, iar alte două seruri așteaptă autorizarea.