x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Situație gravă pentru copiii români. 40% dintre ei nu ar raporta un abuz sexual

Situație gravă pentru copiii români. 40% dintre ei nu ar raporta un abuz sexual

30 Ian 2020   •   15:55
Situație gravă pentru copiii români. 40% dintre ei nu ar raporta un abuz sexual

Circa 40% dintre copiii români nu ar vorbi cu părinții dacă ar fi martori sau victime ale unui abuz sexual, deşi 1 din 6 copii are prieteni sau colegi care au fost molestați, arată un sondaj online al Fundației World Vision Romania.

În România un minor este victima unui abuz sexual la fiecare 6 ore

Majoritatea copiilor nu cunosc toate formele unui astfel de abuz, ceea ce i-ar împiedica să-l reclame. Mai mult, atunci când sunt nevoiți să povestească o astfel de întâmplare sunt retincenți să discute cu adulții din jurul lor ori să meargă la poliție sau la protecția copilului să raporteze. 

Studiul a scos la iveală faptul că cei mai mulți dintre copii nu recunosc și nu pot detecta numeroase forme ale abuzului sexual, precum faptul că abuzatorul se dezbracă în fața lor sau că îi invită să urmărească imagini cu conținut sexual.

Jumătate dintre copii nu știu că atingerea de către abuzator a zonelor intime ale propriului corp în fața copilului sau faptul că acesta îi mângâie împotriva voinței lor sunt forme de abuz sexual.

Mai grav este faptul că și atunci când recunosc aceste forme, doar 3 din 5 copii ar vorbi cu părinții și doar jumătate ar suna la poliție.

Acesta este contextul în care 1 din 6 copii susține că știe prieteni sau colegi care au fost abuzați sexual, 80% dintre copiii abuzați au fost fete, iar 35% sunt copii sub 14 ani.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.594 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani (cei mai mulți, elevi de liceu). Cercetarea s-a efectuat de către elevii din Consiliul Consultativ al Copiilor din cadrul World Vision România, un grup de 12 adolescenţi care reprezintă vocea tuturor celor 14.000 de copii sprijiniţi prin programele Fundaţiei. Chestionarul a fost completat de copiii participanți la sondaj în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020, respondenții provenind din 27 de județe și municipiul București, preponderent din județele Dolj, Vâlcea, Vaslui, Cluj, Iași, Buzău și Ialomița.
 

×
Subiecte în articol: copii abuz sexual