Justiţia din România a marcat, săptămâna trecută, o premieră, reuşind în urma unui proces care a durat trei ani, să-i condamne pe un italian şi firma sa pentru exportul/importul ilegal de deşeuri. Sentinţa a fost pronunţată de magistraţii Judecătoriei Deva, într-un dosar instrumentat de procurorul Teodor Niţă, de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. În timp ce România a fost transformată, în ultimii ani, în groapa de gunoi a Europei, Agenţia Naţională de Mediu nu are nici astăzi un laborator acreditat pentru analiza acestor importuri. Destinaţia finală a deşeurilor sunt fabricile de ciment, unde sunt arse ilegal, pe post de combustibil alternativ, dar efectele sunt devastatoare pentru sănătatea populaţiei.
În urma procesului, italianul Saporito Massimo a fost condamnat la 3 ani, iar firma Delca Energy SRL, prin care se făcea importul, la plata unei amenzi penale de 100.000 de lei. Dosarul instrumentat de procurorul constănţean a scos la iveală unul dintre circuitele de introducere în ţară a deşeurilor. Ele erau înscrise în documente ca fiind altceva decât în realitate, pentru a fi incinerate la fabrica de ciment Chişcădaga, din Hunedoara. Astfel, se evitau cheltuielile cu combustibilul folosit la fabricarea cimentului, ba mai mult, se primeau bani pentru a arde respectivele deşeuri. Utilizarea unui combustibil de slabă calitate, are efect şi asupra producţiei, rezultând un ciment de slabă calitate, care apoi se foloseşte în construcţii.
Emisiile de dioxine şi furan au făcut ca în ultimii 10 ani incidenţa cazurilor de cancer în zonele unde există fabrici de ciment să crească cu peste 500%, ceea ce arată că oamenii respiră otrava.
În acte, deşeuri nepericuloase
Potrivit documentelor de transport, deşeurile - 37 de baloţi - au fost expediate de către firma Delca Energy din localitatea Vicopisano-Italia, la data de 16.06.2016. Documentele arătau că este vorba despre deşeuri nepericuloase, destinate recuperării, dar în urma verificărilor s-a constatat că erau deşeuri medicale. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul Teodor Niţă, scopul transferului de deşeuri a fost ca acestea „să fie folosite drept combustibil ecologic alternativ la fabricile de ciment, în speţă la fabrica de ciment CARPAT CIMENT HEIDELBERG, cu care colabora cumpărătorul SC THERMO RECYCLING SRL”.
Urmele sunt şterse rapid
Sute de mii de tone de deşeuri continuă să intre ilegal în România în fiecare lună. Problema este că noi nu avem încă montate scanere în vămi pentru a vedea ce intră în ţară. Acest gen de transporturi sunt greu de depistat. Ele se descarcă în 15 minute şi conținutul este băgat în cuptoarele fabricilor de ciment, iar astfel urmele sunt şterse.