x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tulpina indiană „dublu-mutantă” produce un tsunami, nu un val

Tulpina indiană „dublu-mutantă” produce un tsunami, nu un val

de Monica Cosac    |    23 Apr 2021   •   07:20
Tulpina indiană „dublu-mutantă” produce un tsunami, nu un val

Varianta indiană a coronavirusului, la care s-au depistat două mutații periculoase la nivelul proteinei Spike, face ravagii în India și provoacă îngrijorări în rândul cercetătorilor din lumea întreagă. India a raportat, miercuri, peste 315.000 de infectări în 24 de ore, acesta fiind cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19 din lume. Epidemiologii din această țară estimează, însă, că cifrele reale ar putea fi de 5 până la 10 ori mai mari. Tulpina indiană „produce nu un val, ci un tsunami”, pentru că într-o singură lună „a crescut de două ori mai mult decât tulpina clasică în 5 luni”, atrage atenția medicul și cercetătorul Octavian Jurma, precizând că situația din India este „un avertisment dur adresat mai ales autorităților și politicienilor, care încă tratează COVID19 ca pe o banală gripă”.

Situaţia sanitară din India se degradează rapid. Pe 21 aprilie, autorităţile indiene au raportat 315.802 cazuri noi de COVID-19 într-o singură zi, potrivit www.worldometers.info, acesta fiind cel mai mare număr de infectări în 24 de ore, de până acum. Recordul anterior (297.430 de cazuri noi) a fost raportat de SUA în luna ianuarie. De asemenea, numărul deceselor asociate Covid-19 a atins în India un nou vârf: 2.102 morți. Deși numărul de infectări din India depășește o treime din cel înregistrat, miercuri, la nivel global (881.093), medicii din această țară sunt de părere că cifrele reale ar fi cu mult mai mari. Epidemiologul Eric Feigl-Ding afirma, zilele trecute, într-un interviu acordat India Today, că numărul real de cazuri poate fi de cinci sau chiar de zece ori mai mare decât cel oficial, deoarece nu există o capacitate de testare atât de mare în toate zonele țării, comparativ cu numărul populației.

Depistată și în Europa

Varianta indiană „dublu-mutantă” îi sperie și pe medicii din România, care avertizează că această tulpină e greu de evitat în secolul globalizării. Acum, atenția lumii se îndreaptă spre India, spune Octavian Jurma, precizând că, în India, și valul produs de tulpina clasică a coronavirusului (D614G) a fost uriaș, cu un vârf de aproape 100.000 de infectări pe zi, la care s-a ajuns la cinci luni de la debutul valului, iar acesta a fost urmat de un platou aparent, în care mutațiile virusului se luptă pentru poziția dominantă. Cercetătorul mai spune că, atunci „când pandemia face un pas în spate, începe procesul de selectare a unui nou «lider» dintre tulpinile care «candidează» pentru următorul val”. Odată însă ce un „lider” este selectat dintre tulpinile candidat, pandemia revine în forță, explică acesta.

Infectările cresc exponențial

„Tulpina indiană B1.617, «dublu mutantă», câștigă competiția cu 11 candidați și devine dominantă la începutul lunii martie și produce nu un val, ci un tsunami. Într-o singură lună, a crescut de două ori mai mult decât tulpina clasică în 5 luni! Omenirea nu a mai văzut un asemenea val epidemic până acum și nu avem nici cea mai vagă idee cum se va termina povestea acestui fenomen. Știm însă că tulpina indiană se răspândește deja în lume și a ajuns atât în Europa, cât până și în bastionul numit Noua Zeelandă”, avertizează Jurma pe pagina sa de Facebook. Deși politicienii din România „insistă că au pandemia sub control cu măsuri mai degrabă populiste decât epidemiologice”, realitatea este că nu există o bază să creadă că pandemia se va stinge de la sine după trei valuri, ca pandemia de gripă spaniolă, mai spune Jurma. „Ar fi bine să recunoaștem că nu știm cum va evolua pandemia de COVID-19 pentru că nu există precedent pentru pandemia de COVID-19. Ultima pandemie de magnitudine similară a avut loc acum 100 de ani, când singura formă de globalizare era războiul, și a fost produsă de un alt tip de virus”.

UK introduce restricții

Tulpina indiană a coronavirusului a ajuns și în Marea Britanie: 103 cazuri au fost confirmate deja pe teritoriul său. Guvernul britanic a interzis intrarea în Regatul Unit a persoanelor care vin din India, fiind permis doar accesul rezidenţilor britanici, însă medicii cred că mulți dintre cetățenii care se înghesuie, în aceste zile, prin pub-uri, s-ar putea alege și cu „o dușcă indiană”. Varianta „dublu mutantă” a fost depistată, de asemenea, în Israel, unde peste 60% din populație a primit vaccinul anti-COVID, iar autoritățile au decis relaxarea restricțiilor.

Din cauza celor două mutații, tulpina indiană ar putea fi mai rezistentă la vaccinurile dezvoltate până în prezent pe principiul recunoaşterii proteinei Spike, însă, deocamdată, nu există dovezi în acest sens.

„După valul uriaș de COVID-19 din 2020, India se confruntă acum cu un tsunami care produce săptămânal peste 1,5 milioane de infectări (mai mult decât am înregistrat noi și majoritatea țărilor într-un an). Este un avertisment dur adresat mai ales autorităților și politicienilor, care încă tratează COVID-19 ca pe o banală gripă”.

Dr. Octavian Jurma

955 de cazuri cu mutații, în România

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat, ieri, că până la data de 18 aprilie în România au fost raportate 1.502 secvențieri şi au fost confirmate 955 de cazuri cu variante ale virusului SARS-CoV-2 care determină îngrijorare. Dintre cele 955 de cazuri, 948 sunt cu varianta britanică (B.1.1.7), cinci cazuri cu varianta sud-africană (B.1.351) şi două cu varianta braziliană (P.1)

Care sunt modificările suferite de virus

Varianta indiană a coronavirusului (B.1.617) a fost detectată în vestul Indiei și este descrisă drept „dublu mutantă”, deoarece are două mutații la nivelul proteinei Spike, prin care coronavirusul se ataşează celulelor umane, și care „produce îngrijorare”. Prima dintre cele două mutații, E484Q, este asemănătoare celei observate la variantele sud-africană şi braziliană, respectiv mutația E484K, care este suspectată că scade eficacitatea vaccinării şi creşte riscul de infectare. A doua mutație, L452R, este, de asemenea, prezentă la o altă variantă a coronavirusului, cea californiană, şi specialiștii spun că ea ar putea conduce la o creștere a transmiterii virusului. Ceea ce sperie lumea medicală este că, pentru prima dată, aceste două mutații sunt observate împreună la o variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 ce are o răspândire importantă în lume.

×