x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Vaccinare la liber în Capitală: 3 zile și 3 nopți, în 50 de cabinete

Vaccinare la liber în Capitală: 3 zile și 3 nopți, în 50 de cabinete

de Monica Cosac    |    07 Mai 2021   •   07:20
Vaccinare la liber în Capitală: 3 zile și 3 nopți, în 50 de cabinete

Cel mai mare maraton al vaccinării anti-COVID, pentru care s-au mobilizat aproximativ 1.200 de voluntari, are loc, în acest weekend, în București, și fotoreporterii Jurnalul au surprins câteva imagini cu ultimele pregătiri. Vor fi 50 de cabinete de vaccinare, în două locații - Sala Palatului (foto) și Biblioteca Națională a României – și oricine vrea să se vaccineze poate merge fără programare, la orice oră din zi sau din noapte, începând de astăzi, de la ora 16:00, până luni dimineață, la ora 8:00. Acțiuni similare vor fi organizate, în această lună, și în alte orașe mari din țară: Cluj-Napoca, Craiova și Botoșani, chiar dacă maratonul de vaccinare organizat, în urmă cu două săptămâni, la Timișoara, nu a atras chiar atât de mulți doritori, cum se așteptau organizatorii. „Autoritățile încă încearcă varianta soft de convingere a populației”, spune medicul Sorin Paveliu, care este de părere că decidenții ar trebui să treacă la măsuri mai ferme. Retragerea unor beneficii sociale sau concediu medical neplătit pentru cei care refuză să se vaccineze – sunt doar două dintre măsurile propuse de acesta. 

 

Singura modalitate de a reveni la normal este vaccinarea, a tot repetat premierul Florin Cîțu, în mesajele transmise în ultimele săptămâni, iar vaccinarea la liber este găselnița prin care Guvernul speră să atragă cât mai mulți doritori.   

Astfel, după două săptămâni de la acțiunea organizată la Timișoara, și Capitala demarează un maraton al vaccinării, prin care se va derula, pe lângă vaccinarea propriu-zisă, și o campanie de informare a populației cu privire la imunizarea anti-COVID-19. „Maratonul va debuta pe 7 mai la ora 16:00, va fi finalizat, luni, pe 10 mai, la ora 8:00 dimineața. Desigur, dacă va fi coadă, sperăm să fie așa, vom continua și în cursul dimineții de luni. Vom derula acest eveniment prin două paliere importante. Unul – activitatea efectivă de vaccinare, dar, în același timp, vom face și o activitate de a crește gradul de informare de către comunitatea medicală din universitatea noastră, vaccinarea fiind soluția optimă pentru a depăși această situație epidemiologică în care ne aflăm”, a spus prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” București.

Practic, vor fi trei zile și trei nopți de vaccinare non-stop, cu mici pauze tehnice de curățenie, în două amplasamente: Sala Palatului, unde sunt și cele mai multe de cabinete de vaccinare (40), și la Biblioteca Națională, unde sunt 10 cabinete. Potrivit rectorului UMF „Carol Davila”, pentru a asigura permanența la cele 50 de fluxuri de vaccinare, s-au înscris 1.200 de voluntari, dintre care 260 sunt medici, 300 - asistente medicale, 135 de rezidenți și 500 de studenți. Printre medicii care vor vaccina în cadrul maratonului, se va număra și președintele campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Important de știut este că, în toate cabinetele din cadrul „Maratonului Vaccinării - Ediţia Bucureşti”, va fi folosit vaccinul Pfizer, iar cei care se vaccinează în cele două centre vor face rapelul, peste trei săptămâni, în același loc.

120 de medici de Terapie Intensivă 

De asemenea, pentru cei care se tem de eventuale reacții adverse care ar putea apărea în cursul procesului de vaccinare, Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI) a anunțat că va asigura, prin membrii săi voluntari (120 de medici și rezidenți ATI, organizați în 56 de echipe), asistenţă medicală continuă de specialitate în punctele de prim ajutor amenajate atât la Biblioteca Naţională, cât şi la Sala Palatului.

 

Maratoane în toate regiunile țării

Și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca organizează, în perioada 14-17 mai, Maratonul Vaccinării – Împreună pentru Cluj! Locuitorii din Cluj-Napoca cu vârsta de peste 16 ani, dar și cei din alte localități, se vor putea vaccina cu serul Pfizer, fără programare, la Sala Polivalentă BT Arena.

De asemenea, doljenii pot merge să se vaccineze pe stadionul „Ion Oblemenco” din Bănie, între 10 și 17 mai, fără o programare prealabilă și la orice oră, doar cu cartea de identitate. În acest weekend are loc un maraton de vaccinare anti-COVID și în Parcul Regional de Agrement Cornişa, din Botoșani, însă acțiunea va avea loc doar în timpul zilei (8:00 – 20:00).

 

La maratonul vaccinării care a avut loc la Timișoara, în perioada 23-26 aprilie, au fost deschise 30 de fluxuri de vaccinare, în această acțiune fiind implicați 500 de voluntari. Potrivit organizatorilor, aici s-ar fi putut imuniza peste 10.000 de oameni doar cu buletinul, fără să aibă nevoie de programare, însă doar 6.722 de persoane s-au vaccinat în cadrul acestei acțiuni, 1.600 fiind dintre cei programați prin platforma informatică. 

 

Ar trebui să-și plătească spitalizarea”

Măsurile luate de Guvern pentru a accelera procesul de vaccinare sunt criticate de medicul Sorin Paveliu, care consideră că „autoritățile încă încearcă varianta soft de convingere a populației, când, de fapt, ar trebui să treacă la măsuri hard, ferme”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta susține, de exemplu, că ar trebui introdusă o lege pentru vaccinarea obligatorie a anumitor categorii de populație, care lucrează cu publicul, iar cei care se îmbolnăvesc și care au refuzat să se vaccineze „ar trebui să-și plătească spitalizarea”.

„Ce e de făcut? 1. Lege privind vaccinarea obligatorie a unor categorii de populație! Mă refer la personalul medical, la «esențiali», că de-aia au avut prioritate, la oricine lucrează în domenii care presupun interacțiune cu publicul! Pentru că Guvernul se teme să nu greșească, o asemenea reglementare ar trebui să fie promovată numai sub formă de lege și cenzurată de CCR. (...) 2. Retragerea beneficiilor sociale pentru cei care prin refuzul lor (nejustificat medical) de vaccinare contribuie la spolierea bugetului din care își trag beneficiile. Exemple: neasigurații medical, beneficiarii programelor naționale de sănătate, asistații sociali etc. Atenție, trebuie lege! 3. Pentru că azi nu mai există nici un fel de cozi la vaccinare, orice persoană care se îmbolnăvește și nu este vaccinată (cu excepțiile menționate) ar trebui să-și plătească spitalizarea și nu ar trebui să beneficieze de plata concediului medical! Atenție, trebuie lege! 4. Regim separat pentru nevaccinați în toate domeniile de activitate, nu pentru a-i pedepsi, ci pentru a nu-i expune la infectare și eventual deces. Desigur, unul din regimurile speciale ar putea fi testarea pentru a permite accesul însă, dacă iese pozitiv - ar trebui să beneficieze de «concediul fără plată» la domiciliu, desigur prin lege”, scrie Paveliu pe Facebook, precizând că propunerile „par excesive”, dar își dorește revenirea la normalitate „înainte ca toată societatea să se schizofrenizeze sau să devină depresivă dincolo de o anumită limită”.

×