x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Variola maimuței, noua pandemie?

Variola maimuței, noua pandemie?

de Monica Cosac    |    24 Iun 2022   •   07:45
Variola maimuței, noua pandemie?

Cu o zi înaintea reuniunii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a convocat o ședință de urgență a pentru a decide ce este de făcut cu privire la focarul internațional de variola maimuței, Rețeaua Mondială de Sănătate (World Health Network - WHN) a anunțat că declară epidemia actuală de monkeypox „o pandemie”.

Epidemia se extinde rapid pe mai multe continente și nu se va opri fără o acțiune globală concertată, spun reprezentanții WHN, care îndeamnă la acțiuni imediate și eficiente din partea autorităților sanitare naționale și globale „pentru a preveni ca variola maimuței să devină un dezastru”.

Potrivit Rețelei Mondiale de Sănătate, o coaliție globală dedicată protejării sănătății și minimizării daunelor aduse indivizilor și societății, până la data de 22 iunie au fost raportate peste 3.400 de cazuri confirmate de variola maimuței, în 58 de țări. 

Practic, sunt de cinci ori mai multe cazuri față de începutul lunii iunie, când au fost raportate circa 700 de infectări confirmate în focarul înregistrat în țările non-africane. 

În acest context, spune WHN în declarația publicată, „este nevoie de acțiuni concertate la nivel mondial”, iar scopul esențial al declarării unei pandemii este tocmai acela de a realiza acest efort concertat în mai multe țări sau în întreaga lume pentru a preveni daunele pe scară largă. 

Definiția unei pandemii este o boală infecțioasă care crește pe o arie largă, traversează granițele internaționale și afectează de obicei un număr mare de persoane. „Creșterea accelerată pe mai multe continente și necesitatea unei acțiuni concertate pentru a o opri îndeplinesc atât criteriile, cât și scopul esențial pentru declararea unei pandemii”, mai precizează organizația internațională. 

Epidemiolog american: OMS a amânat să declare PHEIC și în ianuarie 2020

„Nu există nicio justificare pentru a aștepta ca pandemia de monkeypox să crească și mai mult. Cel mai bun moment pentru a acționa este acum. Luând măsuri imediate, putem controla epidemia cu cel mai mic efort și putem preveni agravarea consecințelor. Acțiunile necesare acum necesită doar o comunicare publică clară cu privire la simptome, testarea disponibilă pe scară largă și urmărirea contacților cu foarte puține carantine. Orice întârziere nu face decât să îngreuneze efortul, iar consecințele să fie mai grave”, a declarat Yaneer Bar-Yam, expert în studiul pandemiilor și cofondator al WHN. 

De asemenea, epidemiologul american Eric Feigl-Ding, medicul care a prezis pandemia de COVID-19 și care este și cofondator al WHN, spune că „OMS trebuie să-și declare de urgență propria urgență de sănătate publică de interes internațional (Public Health Emergency of International Concern - PHEIC). Acesta amintește, totodată, că OMS a amânat să declare PHEIC în ianuarie 2020, când a început virusul SARS-CoV-2 să se răspândească la nivel internațional, iar acest lucru „ar trebui amintit ca o lecție de istorie a ceea ce poate însemna pentru omenire să acționeze târziu asupra unei epidemii”. 

Dacă până în prezent, cele mai multe cazuri au fost la adulți, orice răspândire în rândul copiilor va duce la cazuri mult mai severe și la mai multe decese, avertizează WHN. În plus, infectările animalelor, în special a șobolanilor și a altor rozătoare, dar și a animalelor de companie, vor face mult mai dificilă oprirea răspândirii bolii: „Așteptarea pasivă va duce la aceste daune fără niciun beneficiu compensatoriu”.

Recomandări pentru guvernele țărilor cu cazuri confirmate

WHN îndeamnă la acțiuni imediate din partea OMS și a CDC și spune că guvernele și autoritățile de sănătate publică din întreaga lume, în special în țările cu cazuri identificate, ar trebui să pună în aplicare câteva măsuri, printre care:

  • Identificarea cazurilor pe scară largă, cu urmărirea contacților;

  • servicii publice și accesibile de testare gratuită, fără a se limita la criterii de călătorie, de contact cu cazuri identificate sau de apartenența la grupurile actuale cu risc ridicat;

  • izolarea și tratarea persoanelor infectate;

  • furnizarea de recomandări actualizate pentru lucrătorii din domeniul sănătății publice și pentru clinicieni, dar și de informații accesibile publicului pentru identificarea cazurilor;

  • educația publicului pentru recunoașterea simptomelor;

  • aprobarea de urgență a vaccinurilor specifice monkeypox actualizate pentru copii;

  • alocarea de fonduri pentru a sprijini intervențiile descrise mai sus.

Chiar dacă monkeypox are rate de deces mult mai mici decât variola, dacă nu se iau măsuri pentru a opri răspândirea acestei boli, milioane de oameni vor muri și alte milioane vor orbi și vor rămâne cu handicap, avertizează Rețeaua Mondială de Sănătate.

Peste 3.700 de cazuri confirmate cu variola maimuței au fost înregistrate până ieri, conform Wikipedia, care are o pagină dedicată focarului internațional de monkeypox din 2022. 

OMS redenumește monkeypox 

Oficialii OMS au anunțat că, pe 23 iunie, organizează o ședință de urgență pentru a evalua epidemia internațională de monkeypox, pe care au descris-o ca fiind „neobișnuită și îngrijorătoare” și pentru a decide dacă virusul ar trebui considerat o urgență globală de sănătate publică. De asemenea, ei vor redenumi virusul, după ce oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea că numele de „monkeypox” este rasist.

×