x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Vouchere pentru tratamente de fertilizare. Care sunt condițiile

Vouchere pentru tratamente de fertilizare. Care sunt condițiile

de Redacția Jurnalul    |    27 Noi 2023   •   10:45
Vouchere pentru tratamente de fertilizare. Care sunt condițiile
Sursa foto: Hepta

Anumite familii ar putea beneficia de vouchere în valoare de 15.000 de lei, potrivit unui proiect al Guvernului României.

Banii sunt neimpozabili și vor fi acordați sub formă de vouchere pentru proceduri de fertilizare, de către Ministerul Familiei, în cadrul programului pentru creşterea natalității în România, la care Executivul a propus o completare la HG 1.103/2022.

Suma este destinată familiilor, cuplurilor dar și femeilor singure care vor copii și au nevoie de tratamente în acest sens.  Legea a fost actualizată pentru a oferi o șansă de a deveni părinți şi cuplurilor formate dintr-un cetățean străin și un român.

Propunerea a fost introdusă în vară, iar proiectul prevede și dublarea numărului maxim de beneficiari. Se alocă bani pentru 20.000 de beneficiari eligibili. 

Condiții și documente 

Suma se va acorda sub formă de vouchere pe suport de hârtie, însemnate în acelaşi timp, unul cu suma de 5.000 de lei, aferent tratamentului medicamentos, şi unul în valoare de 10.000 de lei, destinat procedurilor medicale specifice.

Beneficiarii sunt cuplurile și femeile infertile cu vârste între 20 și 45 ani, cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală.

Afecțiunea trebuie constatată de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical.

O altă schimbare este legată de programul pentru creșterea natalității, printr-un ordin care vizează introducerea posibilității de transmitere online a actelor necesare și printr-o platformă digitală dedicată, nu doar prin e-mail, așa cum era înainte, potrivit avocat.ro.

Proiectul de HG trebuie adoptat de către Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

×