x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Zece priorităţi pentru învăţământul superior

Zece priorităţi pentru învăţământul superior

de L. Budin    |    20 Oct 2020   •   09:35
Zece priorităţi pentru învăţământul superior

După patru ani de „guvernare ezitantă” în domeniul învăţământului superior, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) aduce în atenţia celor care aspiră la un fotoliu de parlamentar zece priorităţi, care pot corija deficienţele din prezent.

 

Studenţii lansează campania „Educația la guvernare!”, prin care solicită partidelor politice să acţioneze, pentru a produce schimbările necesare în mediul universitar.

 

Legislaţie şi finanţare

Priorităţile care ar avea impact sunt: legislaţie predictibilă, coerentă şi centrată pe student, finanţare care încurajează performanţa, burse studenţeşti în conformitate cu nevoile reale (pragul burselor să fie stabilit pe baza coşului minim al studentului şi să reprezinte 50% din salariul minim brut pe economie), participare reală a studenţilor la luarea deciziilor, meritocraţie (impusă prin sancționarea drastică și sistematică a tuturor formelor de plagiat și a încălcării normelor de etică și integritate), orientare pe piața muncii.

 

Management eficient

Alte doleanţe ale studenţilor sunt legate de conectarea la nivel internaţional, performanță și calitate prin absorbție eficientă a fondurilor europene, locuri de cazare adecvate și suficiente (construirea unor cămine moderne, o strategie asupra politicilor de locuire). ANOSR mai speră şi la un management universitar eficient și lipsit de ingerințe politice, prin reintroducerea incompatibilităților funcțiilor de conducere din universități cu funcțiile politice și limitarea clară a numărului de mandate ale rectorilor.

 

ANOSR transmite partidelor politice parlamentare invitația de a semna un angajament privind asumarea celor 10 priorităţi.

×