x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Atenţionare de călătorie pentru Italia

Atenţionare de călătorie pentru Italia

29 Dec 2014   •   20:39
Atenţionare de călătorie pentru Italia
Sursa foto: Atenţionare de călătorie pentru Italia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau intenţionează să se deplaseze pe teritoriul Republicii Italiene că Centrul Național de Meteorologie și Climatologie Aeronautică Militară din cadrul Ministerului Apărării, a emis, la data de 29decembrie2014, orele 8.00, o avertizare meteorologică valabilă pentru următoarele 6-12 ore și, în perspectivă, până la data de 1 ianuarie 2015.

Pentru următoarele ore, perturbările climatice în zona Mării Mediterane vor menține condiții atmosferice dificile în cea mai mare parte din centrul și sudul Italiei. Departamentul de Protecție Civilă a emis o avertizare de condiții meteorologice nefavorabile (www.protezionecivile.gov.it).

Sunt prevăzute precipitații abundente, mai ales sub formă de ninsoare, până în zonele de câmpie, în regiunile Abruzzo, Molise, Puglia de nord și în zonele orientale din Umbria și Lazio, precum și în Calabria de nord și Sicilia la înălțimi de peste 500-700 m.

Avertizarea privește și posibile fenomene atmosferice cu caracter de furtună în Sicilia și Calabria. Situația este cotată cu cod roșu pentru zonele tirenice ale regiunii Calabria și cu cod portocaliu pentru regiunile Campania, Basilicata și restul teritoriului calabrez. Pentru Molise și zona nord orientală a Siciliei este prevăzut cod galben.

Se vor înregistra vânturi puternice, cu intensificări locale până la nivel de furtună în zonele de coastă din Friuli Venezia Giulia, Veneto și Emilia Romagna.

Ninsori intense se înregistrează pe tot arcul alpin și pe toată dorsala apeninică, cu strat de zăpadă depășind pe alocuri 20 cm. Se recomandă utilizarea echipamentelor auto și a vestimentației adecvate.

Potrivit prognozei meteorologice, marea va fi foarte agitată pe toată coasta adriatică. De asemenea, se va produce o furtună de intensitate mare  în zona de nord a Mării Tireniene, înregistrându-se vânt și mare agitată în Marea Sardeniei și în tot bazinul tirenian până la strâmtoarea Messina.

În Sardinia se anunță ninsori în zonele cu altitudini de peste 1000 de m, temperaturi scăzute în toată insula, vânt și ploi izolate. Pentru toată perioada este prevăzută o înrăutățire a vremii și scăderea accentuată a temperaturilor, în special în zona de nord-est, cu ninsoare și ploi.
Circulația pe rețeaua rutieră se desfășoară în condiții normale, cu excepția unor zone de munte din regiunile de nord (Trentino Alto Adige, Veneto). Este obligatorie echiparea autoturismelor cu anvelopede iarnă sau cu lanțuri.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează pe teritoriul Republicii Italiene să consulte pagina de internet www.mae.ro pentru informaţii actualizate.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările de a fi consultate informaţiile oferite prin intermediul aplicaţiei pe telefonul mobil și tabletă “Călătoreşte în siguranţă”, a serviciului de alertă prin SMS aferent campaniei de informare “Un SMS îţi poate salva viaţa!” și prin consultarea “Ghidului de călătorie pentru sărbătorile de iarnă 2014” disponibil pe întreaga perioadă a sărbătorilor.

×
Subiecte în articol: atenţionare călătorie italia