x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Aurora boreală, vizibilă în mai multe zone ale României

Aurora boreală, vizibilă în mai multe zone ale României

de Redacția Jurnalul    |    11 Mai 2024   •   11:40
Aurora boreală, vizibilă în mai multe zone ale României
Sursa foto: Hepta

În noaptea de 10 spre 11 mai românii au fost martorii unui fenomen rar, care nu este specific țării noastre. Aurora boreală a fost vizibilă în mai multe zone ale României, printre care Alba, Buzău și Prahova. Fenomenul este generat de o furtună solară puternică.

Autoritățile europene au avertizat încă de vineri că o furtună solară de o intensitate mare se îndreaptă spre pământ și poate provoca întreruperi ale rețelelor electrice, sateliților, dar și aurore boreale impresionante.

„Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat, potrivit bbc.com, într-o conferinţă de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC).

Totodată, a fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005.

Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului.

 

(sursa: Mediafax)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: aurora boreala furtuna solara