Cateva județe se află sub atenționări de ploi însemnate cantitativ
Până mâine la ora 12:00 se află în vigoare o atenționare cod galben pentru ploi însemnate cantitativ pentru jumătatea de vest a țării, mai multe județe din Banat, din Crișana, Maramureș, vestul și nordul Olteniei, chiar vestul și sud-estul Transilvaniei.Acolo se vor cumula și peste 20 de litri pe metru pătrat iar în zonele montane aferente chiar peste 40 de litri pe metru pătrat.
Cum va fi vremea de Crăciun în 2022? Vom avea sau nu zăpădă?
"Pentru perioada de Ajun și de Crăciun, deocamdată avem doar niște estimări care sugerează faptul că valorile termice sunt mari șanse ca acestea să se situeze peste normalul perioadei în multe zone din țară.
Estimăm în acest moment maxime în general între 2 și 10 grade la nivelul întregii țări, iar precipitațiile pare că vor fi extrem de puține, mai degrabă spre deloc.
Sau chiar dacă vor apărea, vor fi doar pe arii restrânse și slabe cantitativ, iar pentru partea de sud a țării chiar vor lipsi, aici urmând să înregistrăm și cele mai ridicate temperaturi.Deci, din păcate, și anul acesta se păstrează tradiția ultimilor ani, în sensul că vremea este mai caldă decât în mod obișnuit", a spus meteorologul Mihai Timu, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.
ANM, prognoza meteo. Cum va fi vremea la munte
Potrivit meteorologului, avem strat de zăpadă la munte, dar nu este unul așa de mare încât să se desfășoare cumva activitățile de iarnă în condiții bune."Probabil că vor mai folosi tunurile de gheață, dar nu știu, la temperaturile care se anunță e un pic ratat, să zicem, sezonul din acest din acea perioadă", a mai spus specialistul ANM.
Cum va fi vremea de Revelion
"Este un semnal că după Crăciun încolo, spre final de an începutul de an să existe o probabilitate destul de mare să avem o pătrundere de aer mai rece dinspre partea de nord a continentului.
Să vedem dacă acea răcire se va asocia și cu precipitații, că dacă avem doar răcire și fără precipitații, atunci nu știu cât de mult o să se simtă. Da, lumea așteaptă zăpadă într-adevăr în perioada aceasta, dar mă tem că se va întâmpla exact ca și în iernile precedente.
Zăpada va veni mult mai încolo, în iarnă undeva după jumătatea sa, deci după 15 ianuarie probabil 1 februarie.
Vom avea cu siguranță surprize și în martie și aprilie cum s-a întâmplat în ultimii ani adică iarna să se prelungească în primăvara asta este clar", a explicat Mihai Timu, la Antena 3 CNN.
Ce spun meteorologii despre fenomenul de împingere a anotimpurilor
După 2010 încoace în ultimii 10 ani acest lucru se cam întâmplă și se pare că s-a creat așa un precedent. Acuma să vedem, poate pe în următorii 5-10 ani să se mai schimbe un pic situația.
Dar trendul deocamdată acesta este de împingere a anotimpurilor. Am văzut că și vara se împinge mult în toamnă în iarnă și așa mai departe.
ANM, despre iarna indiană
Se referă la perioadele acelea de sfârșit de septembrie, octombrie chiar și sfârșit de octombrie când avem temperaturi neobișnuit de ridicate ca în timpul verii de altfel. Să nu uităm când și România s-a întâmplat acest lucru.
În octombrie am avut zile cu recorduri nu numai zilnice și lunare, la maxime și la minime", a mai spus Mihai Timu
iarna