x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Fenomen meteo ciudat. Ploaie cu pești în deșertul Tanami din Australia

Fenomen meteo ciudat. Ploaie cu pești în deșertul Tanami din Australia

de Anastasia Paul    |    23 Feb 2023   •   17:30
Fenomen meteo ciudat. Ploaie cu pești în deșertul Tanami din Australia
Sursa foto: Hepta

Un fenomen ciudat a avut loc în deșertul Tanami din Australia. Locuitorii dintr-o comunitate îndepărtată a regiunii Outback au fost uimiți când s-a abătut asupra lor o ploaie cu pești!

La sud-vest de localitatea Katherine, în nordul deșertului Tanami, locuitorii au văzut căzând pești în timpul unei ploi abundente. 

„Am văzut o furtună mare îndreptându-se spre noi și ne-am gândit că este doar o ploaie. Dar, pe lângă picăturile de ploaie, cădeau și pești”, povestește Andrew Johnson Japanangka, consilierul local din Lajamanu și Central Desert, scrie abc.net.

Nu este prima oraă când are loc acest eveniment ciudat. Fenomenul se petrece începând din anul 1974, astfel că a fost semnalat și în 2004 și iar la Lajamanu în 2010. Meteorologii cred că este provocat de curenți ascendenți puternici, cum sunt tornadele, care aspiră apa și peștii din râuri, și îi aruncă apoi la sute de kilometri distanță.

„Câțiva pești se mai află încă într-o băltoacă. Copiii îi iau și îi păstrează într-o sticlă sau într-un borcan. Am văzut unii căzând pe pământ. Și alții pe acoperiș. Este cel mai uimitor lucru pe care l-am văzut vreodată. Cred că este o binecuvântare de la Domnul”, spune consilierul. 

Un fenomen similar s-a produs în urmă cu 40 de ani la Alice Springs. 

„M-am trezit dimineața, lucram la școală atunci, iar străzile de pământ din afara casei mele erau acoperite cu pești. Erau mici și foarte mulți. A fost uimitor”, își amintește Penny McDonalds. 

În anul 2020, în orașul Yowah din Queensland, aflat la 950 km vest de Brisbane, s-a produs un eveniment similar. 

„De cele mai multe ori oamenii ajung după ploaie și văd peștii împrăștiați peste tot. Sunt uimitoare forțele care îi ridică din apă și apoi îi aruncă în altă parte", spune Michael Hammer, curator la Galeria de Artă din Teritoriul de Nord. 

Ihtiologul de la Muzeul Queensland, Jeff Johnson, afirmă că peștii care au căzut în Lajamanu sunt din specia biban paiat, printre cei mai obișnuiți pești de apă dulce din Australia. El spune că evenimentul este destul de rar. 

„Sunt pești relativ mari și nu pot fi scoși din apă și ținuți în aer foarte mult timp. Dar clar că asta s-a întâmplat”, explică acesta, precizând că acest eveniment se produce tot mai des în Australia. „Cred că data viitoare când plouă trebuie doar să fii acolo cu o plasă, să prinzi peștii pe măsură ce cad”.


 

 

×
Subiecte în articol: ploaie pesti tanami australia