x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Prognoză agrometeo. Secetă în toate regiunile țării, în perioada 22-28 aprilie

Prognoză agrometeo. Secetă în toate regiunile țării, în perioada 22-28 aprilie

22 Apr 2020   •   15:52
Prognoză agrometeo. Secetă în toate regiunile țării, în perioada 22-28 aprilie

Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, iar izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei, arată prognoza agrometeorologică pentru intervalul 22 - 28 aprilie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

"Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova, Dobrogea, Banat şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei şi Olteniei. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, în Maramureş, local în nordul Transilvaniei şi al Olteniei, izolat în nord-vestul Munteniei. Rezerva de umiditate din sol în stratul 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Banatului şi Olteniei, nordul, local în centrul şi sudul Transilvaniei, sudul şi vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei", precizează meteorologii.

În privinţa culturilor agricole, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua în general în condiţii normale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de înfrăţire (60-100%) şi alungirea tulpinii (10-80%), iar culturile însămânţate tardiv îşi vor continua formarea frunzei a treia (70-100%), precum şi înfrăţirea (40-100%).

Rapiţa se va afla la dezvoltarea aparatului foliar, alungirea tulpinii (10-70%) şi apariţia inflorescenţelor (10-40%), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate.

În plantaţiile pomicole, la soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea şi legarea rodului, iar la seminţoase se vor continua fazele de înmugurire, dezmugurire şi apariţia butonilor florali. În majoritatea podgoriilor, viţa de vie va înregistra fazele de "plâns" şi înmugurire, precum şi local, dezmugurirea.

În ceea ce priveşte culturile prăşitoare (floarea-soarelui, porumb), acestea se vor afla în primele faze de vegetaţie (germinare şi răsărire), continuându-se lucrările de semănat.

"Condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea în condiţii bune a lucrărilor agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări etc.), acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii", se arată în prognoză.

Din punct de vedere meteorologic, în intervalul 22 - 28 aprilie, vremea va fi mai rece sub aspect termic la începutul intervalului, dar va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 4 şi 14 grade Celsius la începutul perioadei, valori mai scăzute cu 1 - 4 grade Celsius comparativ cu mediile climatologice şi 7 - 8 grade în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 4 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 11 şi 25 de grade Celsius, în toate zonele de cultură, iar cea minimă va oscila între minus 4 şi 12 grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, valorile cele mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.

La adâncimea de 5 cm în sol, temperatura medie diurnă se va încadra între 10 şi 19 grade Celsius, favorabilă efectuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent.

Vor fi precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în aproape toată ţara. Se vor putea înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, îndeosebi în nordul ţării.
 

×
Subiecte în articol: agrometeo seceta