x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Supliment Turism medical - 10 iunie 2014 Cu bisturiul prin turismul medical

Cu bisturiul prin turismul medical

de Magda Marincovici    |    27 Iun 2014   •   16:25
Cu bisturiul prin turismul medical
Sursa foto: COCO
■ Cartea dvs. de vizită vă recomandă pentru o discuţie despre turismul medical. Sunteţi un “produs” al şcolii româneşti de medicină, aveţi supraspecializă ri în străinătate. În afară de specialişti reputaţi, ce anume mai oferă chirurgia estetică din ţara noastră celor care vor să-şi modeleze faţa sau restul corpului într-o clinică de profil de la noi?
■ Într-adevăr, şcoala românească de medicină şi cea de chirurgie plastică sunt reprezentate de medici bine pregătiţi, dintre care mulţi şi-au “şlefuit” pregătirea în domeniul chirurgiei estetice în străinătate. Eu, de exemplu, am urmat două stagii de perfecţionare în domeniul chirurgiei estetice în Brazilia, la clinica Prof. Dr. Fausto Viterbo, un renumit chirurg plastician brazilian, Brazilia fiind de mulţi ani “capitala mondială” a chirurgiei estetice.
În afară de medici bine pregătiţi ale căror rezultate sunt competitive cu cele ale medicilor din Occident, chirurgia estetică din România oferă aceeaşi calitate din străinătate, dar la preţuri mult mai accesibile. De asemenea, şi în România există multe clinici şi spitale private care oferă condiţii excelente, care se ridică la nivelul standardelor internaţionale.

■ Într-un an, câţi “pacienţi” din străinătate aţi avut la clinica dumneavoastră?
■ În decursul unui an, câteva zeci de pacienţi din străinătate – dacă ar fi să dau un procent, acesta ar fi de aproximativ 30% – aleg să efectueze proceduri de chirurgie estetică în România. Aceşti pacienţi sunt în marea majoritate români stabiliţi în străinătate, dar în ultima perioadă chiar şi străinii aleg să vină pentru operaţii în România.

■ Care sunt cele mai frecvente “operaţii” estetice solicitate?
■ În practica mea, din cadrul intervenţiilor de chirurgie estetică, de departe pe primul loc (peste 50%) se situează intrevenţiile de augmentare mamară (mărirea sânilor), urmate de cele de rinoplastie, abdominoplastie, lipoaspiraţie, intervenţiile asociate de modelare a conturului  corporal şi intervenţiile chirurgicale din sfera genitală (labioplastia). În ceea ce priveşte intervenţiile miniinvazive, cele mai solicitate sunt injectările cu acid hialuronic şi cu toxina botulinică.

■ La clinica dumneavoastră modelaţi trupul, îi redaţi frumuseţea şi tinereţea, iar în multe cazuri faceţi şi chirurgia tumorilor cutanate. Ce metode folosiţi în aşa fel încât, o dată cu îndepărtarea răului, cicatricele să fie cât mai discrete?
■ Metodele folosite în tratamentul tumorilor cutanate sunt variate, este foarte importantă alegerea procedeului chirurgical optim adaptat fiecărui diagnostic şi pacient în parte, urmată de tratamentul postoperator cu diferite unguente, plasturi etc. care ajută la o cicatrizare cât mai estetică.

■ Domnule doctor, ce ne lipseşte pentru a ne înscrie cu litere mari printre destinaţiile căutate pentru turism de chirurgie estetică, în special, şi pentru turism medical, în general?
■ Din punctul meu de vedere, în primul rând ne lipseşte infrastructura (aeroporturi, autostrăzi), astfel încât pacienţii, atât cei din ţară, cât mai ales cei din străinătate să poată ajunge cât mai uşor la o clinică din România.
În al doilea rând, dacă e să ne comparăm cu Turcia de exemplu, în care turismul medical pur şi simplu a “explodat” în ultimii ani, ne lipsesc firmele specializate pe acest domeniu, care să asigure suportul logistic (transport, cazare, programe pentru aparţinători etc.)
În al treilea rând, dar foarte important, cadrul legislativ, prin măsurile adoptate – cum este introducerea TVA numai pentru serviciile medicale de înfrumuseţare, până acum serviciile medicale fiind scutite de TVA – pur şi simplu descurajează orice iniţiativă în acest domeniu. Şi ca un paradox tipic românesc, o lege prevede ca plafonul de venit anual peste care se plăteşte TVA se calculează la cursul Euro de la data aderării la UE, 1 ianuarie 2007, care era 3,38 RON/1 Euro, ceea ce face ca acest plafon să fie atins mult mai rapid şi nu stimulează deloc acest domeniu.

Dr. HORIA ŞICLOVAN, medic specialist chirurgie plastică şi estetică (acreditat în România şi Emiratele Arabe Unite), primul chirurg plastician român caruia i s-au publicat articolele ştiinţifice în revista Aesthetic Plastic Surgery (jurnalul oficial al Societăţii Internaţionale de Chirurgie Estetică şi Plastică ISAPS) a urmat mai multe stagii de supraspecializare în chirurgie estetică şi cosmetică la Clinica de Chirurgie Plastica “Dr. Fausto Viterbo”, sub îndrumarea renumitului Prof. Dr. Fausto Viterbo la Botucatu, Sao Paulo, Brazilia.

Dr. HORIA ŞICLOVAN este membru activ al Societăţii Internaţionale de Chirurgie Estetică şi Plastică ISAPS, având numeroase participări şi lucrări prezentate la congrese internaţionale, incluzând conferinţe la Paris (Franţa), Praga (Cehia), Budapesta (Ungaria), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Santiago de Chile (Chile), Riyadh (Arabia Saudita), Botucatu (Brazilia), Szeged (Ungaria), Doha (Qatar).

×