Respiro Dental pune România pe lista celor trei ţări din Europa continentală în care se practică cea mai nouă metodă de tratament a retracţiei gingivale ce înlocuieşte perfect grefa gingivală de ţesut conjunctiv. Regenerarea Gingivală Minim Invazivă, cunoscută în Statele Unite ca Pinhole Surgical Technique (PST), nu foloseşte bisturiul sau suturile şi timpul de recuperare este minim. Tehnica este aplicată de către Dr. Daniel Borteanu, la ora actuală singurul medic din România şi unul dintre puţinii medici din Europa care a absolvit cursurile Dr. John Chao, Alhambra Dental, Los Angeles, California, inventatorul tehnicii PST.
Retracţia gingivală – o problemă?
Deşi de multe ori ignorată, de retracţie gingivală suferă peste 50% din pacienţi, dar aceasta apare treptat şi poate trece neobservată până la apariţia sensibilităţii dinţilor. În timp, se expun rădăcinile, dinţii apar alungiţi, iar frumuseţea zâmbetului este compromisă. Stadiile avansate de boală duc la dureri, deteriorarea gingiei, carii profunde şi chiar la pierderea dinţilor.
Deplasarea dinţilor pe arcadă în urma purtării aparatului ortodontic are ca efect secundar retracţia gingivală. Aceleaşi efecte secundare apar şi dacă dinţii nu sunt poziţionaţi corect pe arcadă (trauma ocluzală), iar tratamentul ortodontic nu reprezintă o opţiune pentru pacient. Contactul între cele două arcade este dezechilibrat, dinţii devin suprasolicitaţi, afectând gingia. Şi periajul dentar excesiv, cu periuţe de dinţi “tipul hard”, făcut cu mult zel, duce la dinţi fără carii, dar cu retracţie gingivală şi chiar lipsuri de substanţă dură la baza dintelui. Gingia şi osul care învelesc dintele, mai ales în zona vizibilă, sunt subţiri, iar agresiunea mecanică continuă face ca acestea să se retragă încet dar sigur. Şi nu îşi mai revin de bună voie. Prezenţa tartrului la baza dintelui duce la acelaşi rezultat. Rădăcina dintelui se descoperă, iar acest lucru favorizează depunerea de placă bacteriană pentru că rădăcina este mai aspră ca suprafaţa smalţului.
Regenerarea gingivală minim invazivă este în aceste cazuri metoda ideală de tratament, medicul reuşind astfel să acopere cu gingie sănătoasă zona de rădăcină expusă şi chiar mai mult, să elimine eventualele plombe sau carii de la baza dintelui. În 17% din cazurile de retracţie, nu se poate spune cu exactitate o cauză, neexistând o etiologie evidentă.
Regenerarea Gingivală Minim Invazivă vs. Grefă de ţesut gingival
Metoda tradiţională (grefa gingivală), care deşi s-a dovedit eficientă de-a lungul timpului este traumatizantă pentru pacienţi, constă în recoltarea unei porţiuni de ţesut din cerul gurii şi repoziţionarea pe rădăcinile descoperite şi suturi, iar intervenţia se face pe cel mult patru dinţi în aceeaşi şedinţă. Vindecarea constă în analgezice, antibiotice, existând riscul de infecţii atât în zona palatinală, cât şi în cea gingivală, sângerări, umflarea zonelor şi dureri. Tehnica RGMI duce la rezultate stabile în timp. “Am văzut la curs pacienţi care erau operaţi în urmă cu şase ani şi erau foarte satisfăcuţi. Rezultatul era excelent, gingia neretrăgânduse în acest răstimp. La metodele vechi, într-un procent semnificativ, la doi ani de la interven- ţie, gingia se retrage uneori până la nivelul iniţial”, ne spune dr. Borteanu.
Ce înseamnă Regenerarea Gingivală Minim Invazivă?
Este o procedură atât de simplă încât, a doua zi după tratament practic locul de intervenţie devine greu vizibil, durerile sunt minime, iar bisturiul şi suturile nici măcar nu se află pe masa de lucru a medicului. Procedura se rezumă la efectuarea unei puncţii (cel mult patru, dacă retracţia este pe toată arcada), apoi, cu ajutorul unor instrumente speciale (create şi patentate de Dr. John Chao) mucoasa deja existentă se repoziţionează peste zona afectată adăugânduse subgingival anumite produse care duc la vindecarea sănătoasă şi de durată. “Timpul de intervenţie este în limite rezonabile, media fiind de 30 de minute, putând ajunge la o oră şi jumătate în cazurile cu mulţi dinţi de tratat. Am făcut un caz într-o oră şi jumătate, tratând 13 dinţi. Rezultă cam şapte minute per dinte, ceea ce este extraordinar”, continuă Dr. Daniel Borteanu.
“Procedura este destul de simplă, solicitantă pentru medic şi nu pentru pacient. Rezultatul este foarte bun dar asta şi în măsura în care pacientul cooperează pentru a păstra acest rezultat. Respectarea indicaţiilor postoperatorii sunt foarte importante, ca de altfel şi igiena orală sau remedierea cauzelor care au dus la retracţia gingiei”. RGMI este eficientă chiar şi în cazurile când avem coroane dentare, iar acestea nu mai sunt acoperite la bază de către gingie. Defectul se poate reduce până la acoperirea completă, ceea ce ne poate salva de înlocuiri costisitoare ale coroanelor dentare.
Conform datelor clinice şi fotografiilor de pe parcursul studiului s-a arătat că toţi pacienţii cu retracţii gingivale s-au vindecat fără probleme, gingia păstrându-şi caracteristicile fără diferenţe de culoare sau de altă natură. Pentru că, fără a interveni cu bisturiul, ţesuturile îşi păstrează integritatea. Şi lipsa suturilor ajută vindecarea, lăsând circulaţia sanguină liberă în zona operată. Regenerarea gingivală minim invazivă este cea mai nouă inovaţie în domeniul stomatologiei şi a devenit populară foarte repede în Statele Unite atât printre pacienţi, cât şi în media scrisă şi TV.
Căutând pe pagină oficială a deţinătorului licenţei acestei tehnici, dr. Chao fiind singurul autorizat să predea aceasta, aflăm că în SUA sunt deja sute de medici care practică noua metodă. În Europa, găsim câţiva medici, în UK, Germania, Spania şi România. Pentru a avea succes, pacienţii care aleg această metodă de tratament trebuie să aibă o stare de sănătate sistemică bună, să aibă o igienă orală adecvată, să vină regulat la cabinetul stomatologic pentru detartraj. De asemenea, este foarte important ca gingiile să fie sănătoase, să nu fie inflamate şi să sângereze. De aceea, înainte de intervenţia RGMI, se rezolvă acest aspect. “Gingiile inflamate sunt o reală problemă a omului modern. Dacă adunăm suprafaţa gingiei inflamate din jurul dinţilor unui individ, obţinem o suprafaţă de mărimea palmei. Imaginaţi-vă această suprafaţă ca o rană deschisă. Sunt din ce în ce mai multe articole publicate în revistele de medicină, care confirmă faptul că bacterii din aceste leziuni gingivale ajung prin sistemul circulator în alte zone ale organismului cauzând boli cronice, rejecturi de proteze de şold spre exemplu, ale implanturilor, inflamaţii ale pancreasului, artrite etc. Chiar şi în Alzheimer sau Parkinson sunt suspectate aceste bacterii cu origine în cavitatea orală ele fiind depistate în ţesutul cerebral. Gura este poarta de intrare în organism, de aceea este esenţial că ea să fie curată şi sănătoasă.”
Fumatul este un alt inamic al gingiilor, ele fiind afectate de multele substanţe toxice din componenţa fumului de ţigară. De aceea, tehnica RGMI nu se poate aplica fumătorilor, doar în cazul în care aceştia se pot abţine de la infamul viciu pe o perioadă lungă. Pe lângă implantologie şi estetică dentară, regenerarea gingivală minim invazivă este una dintre intervenţiile pentru care pacienţii din zone geografice largi manifestă interes şi aleg clinica Respiro Dental pentru tratamente. Mai mult, ca o companie ce se impune prin profesionalism şi implicare socială, o parte din veniturile clinicii sunt îndreptate spre proiecte de ajutor social, cel mai nou proiect fiind “Zâmbete mari pentru oameni mici” în colaborare cu United Way România, care asigură tratamente stomatologice gratuite pentru 300 de copii din zonele sărace ale Bucureştiului.
Astfel, Clinica Respiro Dental ajută oamenii să zâmbească frumos şi sănătos!
www.regenerare-gingivala.ro
Citește pe Antena3.ro