x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Bărbații vor botox și facelift. Care sunt cele mai căutate tratamente estetice masculine în 2024

Bărbații vor botox și facelift. Care sunt cele mai căutate tratamente estetice masculine în 2024

de Andreea Tiron    |    25 Mai 2024   •   10:20
Bărbații vor botox și facelift. Care sunt cele mai căutate tratamente estetice masculine în 2024
Sursa foto: Hepta

Ne aflăm în mijlocul unei noi tendințe – ascensiunea tratamentelor estetice masculine. Bărbații caută în tratamentele cosmetice aceleași beneficii de care s-au bucurat femeile de-a lungul anilor.

Solicitările din ce în ce mai numeroase pentru astfel de proceduri arată că bărbații se dovedesc a fi un grup care nu poate fi ignorat de piața frumuseții.

Potrivit Longevity MAGAZINE, statisticile demonstrează că încetinirea cronometrului îmbătrânirii nu mai este doar preocuparea femeilor. De fapt, Societatea Americană de Chirurgie Plastică a raportat o creștere de aprox. 500% a procedurilor de refacere a pielii cu laser și o creștere cu aprox. 200% a injecțiilor cu Botox la bărbați, din 2000 până în 2020. 

Principalele trenduri din estetica masculină în 2024

Mai puțin înseamnă mai mult – este murmurul valului de tendințe din acest an în materie de frumusețe sănătoasă masculină. Tratamentele sunt orientate spre rezultate mai naturale, cu modificări minime și un important accent pus pe rejuvenare, potrivit câtorva esteticieni nord-americani și europeni renumiți.

  1.  Brotox

Ți-ai dori forma perfectă a feței personajului Ken, interpretat de Ryan Gosling? Nu ești singurul. „Brotox este un termen generic folosit pentru a descrie tratamentele cu Botox care vizează în mod special bărbații. Procedura implică injecții cu toxină botulinică (sau Botox) pentru reducerea ridurilor și a liniilor fine apărute pe față”, spune Emma Wedgwood, estetician și fondator al Clinicii Emma Wedgwood Aesthetics din Londra. „A existat o creștere vizibilă a numărului de bărbați care primesc tratamente cu Botox în ultimii ani. Reticența din jurul procedurilor cosmetice pentru bărbați scade treptat, ceea ce duce la o creștere a popularității acestora.

„Mai mulți factori contribuie la această tendință”, adaugă medicul estetician american Tara Francis. „Bărbații devin din ce în ce mai conștienți de aspectul și starea lor de bine, iar normele societale se schimbă pentru a accepta fără a ridica din sprâncene bărbații care caută tratamente estetice. Dorința de a menține un aspect tineresc și revigorat pe o piață a muncii competitivă ar putea fi un motiv care să determine bărbații să apeleze la diferite proceduri estetice. Mass-media, cinematografia – filmele precum Barbie, pot influența, de asemenea, percepțiile despre idealurile de frumusețe și prospețime masculină. 

  1.  Exozomi

Un cuvânt în vogă, anul acesta, în industria frumuseții, exozomii sunt nanoparticule secretate de fiecare celulă din corp, care pot transmite mesaje de la o celulă la alta. „Exozomii au abilități de regenerare care se dovedesc mai eficiente decât alte metode disponibile în prezent pe piață și care îi fac foarte populari în estetica avansată”, spune dr. David Jack, care profesează în Regatul Unit. – „Aceștia lucrează asupra celulelor degradate sau îmbătrânite pentru a le repara și aduc mari beneficii întineririi pielii, reparării țesuturilor și restaurării părului. Exozomii derivați din plante sub formă de exozomi derivați din celule stem de trandafir au devenit foarte populari și oferă o alternativă mai etică la exozomii derivați din celule umane.“

„Exozomii sunt, actualmente, aprobați doar pentru aplicare topică, în scopul susținerii calității pielii”, continuă medicul David Jack. – „Metoda mea preferată de a folosi exozomi este crearea de micro-canale, prin microneedling, prin care produsele să pătrundă mai adânc și să fie absorbite mai eficient. Sunt foarte eficienți ca tratament de sine stătător sau pot fi combinați cu alte tratamente pentru accentuarea rezultatelor așteptate.”

  1.  Construcție musculară

Pentru bărbați, estetica anului 2024 ține mult de corp, spune dr. Galyna Selezneva, unul dintre cei mai importanți medici esteticieni din Londra. – „Forța musculară este esențială, dacă vorbim de longevitate, și mă bucur că vedem mai mulți bărbați decât oricând care practică activități fizice susținut, cu intenția de a-și menține aspectul și a-și îmbunătăți cele mai bune trăsături cu care au fost înzestrați. Există însă bărbați care preferă să obțină același lucru prin intermediul unor proceduri non-chirurgicale, cum ar fi EMsculpt Neo, un tratament total neinvaziv, cu energie electromagnetică de mare intensitate și radiofrecvență, care oferă ca rezultat creșterea mușchilor și reducerea grăsimii, cu un beneficiu suplimentar de strângere a pielii. Este un tratament care nu implică durere sau vreo perioadă de nefuncționalitate. Poate fi efectuat pe 10 zone ale corpului, abdomenul și bicepșii fiind foarte populari printre pacienții de sex masculin.“

  1.  Micro Botox

Tot mai mulți bărbați vor să se asigure că nota de tinerețe pe care le-o imprimă tratamentele estetice cărora li se supun nu le diminuează aspectul natural. „Avem mulți pacienți care au renunțat la injecții în favoarea unor tratamente care să le împrospăteze aspectul fără a le schimba trăsăturile”, spune doctorul Joney De Souza. – „Cu tratamente precum Micro Botox – injectarea cu mai multe doze mici de Botox, se poate îmbunătăți aspectul pielii fără ca rezultatele să fie prea vizibile. Cu alte cuvinte, se păstrează aspectul natural.“

  1.  Tratamente cu laser

Tendințele principale în tratamentele estetice pentru bărbați includ, anul acesta, în continuare, terapiile cu laser, spune dr. Alexandre De Souza, care practică chirurgia estetică și plastică în Miami, SUA. – „Există o creștere a cererilor de tratamente cu laser, deoarece această procedură nu modifică volumul și nu schimbă dinamica feței. Bărbații sunt foarte interesați de întinerirea aspectului lor și caută să își dezvolte cunoștințele despre lasere, recomandări și condiții specifice.

„Tratamentele cu laser se pot combina pentru stratificare. Am început această abordare acum câțiva ani, dar acum, cu noua tehnologie, combinația de lasere care se adresează tuturor straturilor pielii a adus îmbunătățiri semnificative“, continuă dr. De Souza. – „Se pot folosi aparate diferite pentru strângere și lifting, pentru textura, liniile și fermitatea pielii și apoi pentru culoare, ton și pigmentare uniforme. Această abordare combinată se ajustează în funcție de fiecare pacient, introducând sau nu și alte tehnologii necesare pentru abordarea nevoilor sau problemelor individuale.“

  1.  Chirurgie de restaurare a părului

Căderea părului are efecte în cazul a aproximativ 6,5 milioane de bărbați în Marea Britanie și este un subiect de discuție inepuizabil. Profesioniștii din industrie spun că, anul acesta, lucrurile ar trebui să stea puțin diferit. „Odinioară, operația de restaurare a părului era aproape totdeauna un subiect tabu sau, în cel mai bun caz, un secret”, spune chirurgul britanic specializat în transplant de păr Michael Mouzakis, doctor în medicină plastică și reconstructivă – „Mă străduiesc foarte mult să înlătur tabuurile din jurul acestui tip de transplant și pentru a-i face pe oameni conștienți de impactul pozitiv imens pe care îl poate avea restaurarea părului, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, indiferent de vârstă.“

„Operația de restaurare a părului poate fi o opțiune extrem de eficientă pentru persoanele care se confruntă cu rărirea părului și zone de chelie”, continuă Michael Mouzakis. –  „Transplantul implică un disconfort minim, iar odată ce anestezicul local a fost administrat, decurge, în general, fără durere. Procedura se efectuează, de obicei, într-o singură zi și nu necesită internare postoperatorie.

  1.  Brofhilo (alias Prophilo)

Un al șaptelea trend este Prophilo – sau, în jargonul industriei, Brofhilo, pentru bărbați. „Profhilo este un tratament injectabil anti-îmbătrânire extrem de eficient, bazat pe acid hialuronic”, explică chirurgul oculoplastic Elizabeth Hawkes (Londra) – „Se injectează în puncte predeterminate din zona aleasă și, în timp,  sporește hidratarea și fermitatea pielii.“ Dr. Hawkes precizează că primele îmbunătățiri pot fi observate la o săptămână după prima injecție, tratamentul având efect complet la aproximativ o lună după cea de-a doua injecție. Pacientul se poate bucura de rezultate aproximativ șase luni.

  1.  Umplerea maxilarului

Bărbații caută și tratamente care să le ofere mai multă definiție conturului feței. „Una dintre cele mai populare solicitări pe care le primesc de la pacienții de sex masculin este o linie mai cizelată și mai sculptată a maxilarului”, spune dr. Yannis Alexandrides, chirurg plastician și fondator al clinicii 111 Harley St. din Centrul Londrei. „Cea mai ușoară modalitate de a realiza acest lucru este prin utilizarea fillerului dermal, cu care putem crea un efect mai clar de definiție a liniei maxilarului. Fillerul poate fi injectat și în zona bărbiei pentru a adăuga simetrie și echilibru feței.”

  1.  Y Facelift

Și, în sfârșit, ultimul tratament estetic pentru bărbați popular în anul pe care îl parcurgem este Y Facelift. Una dintre specialitățile doctorului Alexandrides, Y Facelift vizează pielea laxă și moale din partea inferioară a feței (denumită în mod informal „gât de curcan”), în special de pe linia maxilarului și a gâtului. „Motiv de îngrijorare pentru mulți bărbați, Y Facelift este liftingul facial ideal, deoarece este mai puțin invaziv decât un lifting obișnuit și se bucură de un timp de recuperare mai rapid”, explică dr. Alexandrides.

Procedurile estetice, în cifre și procente

Cea mai recentă statistică globală emisă de Societatea Internațională de Chirurgie Plastică și Estetică (ISAPS), dată publicității în septembrie 2023 și valabilă pentru anul 2022, raportează o creștere a totalului procedurilor estetice chirurgicale și nechirurgicale, la nivel mondial, cu 11,2% față de anul anterior și cu 41,3% în ultimii patru ani.

Atât procedurile chirurgicale, cât și cele nechirurgicale au înregistrat creșteri față de ultimul sondaj (16,7% și, respectiv 7,2%) cu o creștere semnificativă de 57,8% a procedurilor nechirurgicale în ultimii patru ani.

În segmentul de populație 18-34 de ani, majoritatea operațiilor au fost cele de augmentare a sânilor (54,6% din total) și rinoplastiile (66,7%), în timp ce injectabilele cu toxină botulinică și liposucția au fost cele mai populare în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 35-50 de ani (47,9% și, respectiv, 43,3% din total).

Botoxul rămâne cea mai comună procedură non-chirurgicală pentru toate grupele de vârstă, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, cu peste 9 milioane de intervenții efectuate de chirurgi plasticieni din întreaga lume și o creștere de 26,1%. Situate pe locul doi, procedurile cu acid hialuronic au scăzut la 4,3 milioane.

85% din numărul total de proceduri estetice sunt efectuate la femei, procedurile efectuate la bărbați crescând cu 18% față de anul anterior. 

×