x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cu toate pânzele sus, pe urmele Speranţei!

Cu toate pânzele sus, pe urmele Speranţei!

de Cătălina Albu    |    12 Iun 2009   •   00:00
Cu toate pânzele sus, pe urmele Speranţei!

Proiectul "Cu toate pânzele sus, pe urmele Speranţei" se apropie de momentul lansării la apă. Nu credeam că mai apucăm şi ziua asta...



Pentru cei care nu au auzit încă, este vorba despre refacerea traseului imaginar al goeletei Speranţa din romanul "Toate pânzele sus", scris de Radu Tudoran. Echipajul, format din Marius, Cătălina şi Adrian Albu, va realiza această călătorie cu un velier de 10 m, Phoenix. Vom traversa Marea Neagră, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic. Vom naviga de-a lungul coastei de est a Americii de Sud, urmând să trecem prin Strâmtoarea Magellan şi să dublăm Capul Horn.  

Ideea, aparţinând lui Marius Albu, a apărut la întoarcerea din cel de-al doilea înconjur al lumii; eram în Oceanul Indian (2003). Am pornit de la întrebarea: după înconjurul lumii, ce mai facem, ce alt proiect în premieră ar putea fi realizat cu barca?  Am considerat de la început că acest proiect este foarte potrivit pentru noi şi că îl putem duce la bun sfârşit. E ca "brandul de ţară", ce mai!

Timp de aproape doi ani ne-am documentat, am calculat mile şi timp, şi bani. Am pus totul pe hârtie de calitate şi, anul trecut, am dat zvonul în mass-media.

20 IUNIE, LANSARE LA APĂ
În ianuarie 2009 am găsit unicul sponsor capabil să înţeleagă acest proiect. Din martie, toate eforturile se concentrează pe pregătirea ambarcaţiunii aflate în Varna. De ce la bulgari? Se lucrează mai bine, mai ieftin, mai repede. Există şi relaţii de rudenie: Adrian, fiul lui Marius, e căsătorit cu o bulgăroaică. Toată familia şi toţi prietenii ne ajută. Până la urmă, proiectul ăsta va fi ca podul de la Giurgiu - Ruse.

Pentru a nu ştiu câta oară, Phoenix, velierul, renaşte. În prima lună a fost scos tot din interior şi de afară. A fost scoasă cârma, greu încercată în recifele de corali din Thailanda. Am dat jos şi elicea, prea mică pentru o aventură aşa de mare. S-au dat straturi de vopsele, înăuntru şi pe exterior. Phoenix a primit de ziua copiilor o cârmă şi o elice nouă. Mai e de muncă la inoxuri, e şi ceva aparatură care trebuie fixată. Marius, Adrian, Bogdan, Ianciu, Barciu, Tenov depun toate eforturile pentru ca în jurul datei de 20 iunie să punem barca la apă pentru probe. Deocamdată avem şantier, mândria ţării!

Expediţia are ca sponsor firma Tracika România, iar Jurnalul Naţional, Radio România şi TVR sunt partenerii media.

×
Subiecte în articol: special expeditia velierului phoenix