x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cum ar putea arăta vacanța de vară 2020

Cum ar putea arăta vacanța de vară 2020

de Diana Scarlat    |    21 Apr 2020   •   10:38
Cum ar putea arăta vacanța de vară 2020

Semnele lansate la nivel internațional arată că izolarea impuse de criza Covid s-ar putea ridica de la 1 iunie în aproape toate țările lumii, iar turismul ar putea reporni. Deocamdată este clar că se vor păstra anumite restricții de circulație și măsuri obligatorii de protecție, se va impune evitarea aglomerațiilor, însă unele plaje s-au deschis, deja, în SUA, iar Europa ar putea urma exemplul Americii în curând. Hotelierii de pe litoralul românesc nu au întrerupt niciun moment munca de amenajare a hotelurilor, pentru a primi turiști în acest sezon estival și sunt destul de optimiști.

 

SUA au deschis, de câteva zile, plajele din Florida, unde americanii pot merge să se plimbe în aer liber și să înoate, dar nu pot face plajă. S-a anunțat și deschiderea altor plaje, zilele acestea, dar cu menținerea acelorași restricții, mai ales pentru a se păstra distanțarea între persoane. Aceste reguli s-ar putea menține peste tot în lume, dar activitatea pare a fi deja pe punctul de repornire.

Astfel, românii care vor mai avea bani după ce se va ieși din carantină ar putea să se bucure de vacanțe, mai ales pe Litoral, în această vară. Reprezentanții industriei ospitalității se arată optimiști, fără mari speranțe de câștiguri în exces, dar aproape convinși că vor menține afacerile pe linia de plutire, după relansarea activității. Unul dintre argumente este faptul că pentru foarte puține contracte au existat cereri de anulare (mai puțin de 1%), iar acolo unde nu se pot oferi serviciile deja plătite, în regim „early booking”, din cauza carantinei, s-ar putea reprograma concediile. În plus, se pregătesc multe oferte foarte convenabile.

„Prețurile vor fi ca până acum, pentru că sunt contracte încheiate de anul trecut și nu au fost anulate, dar se vor adăuga oferte speciale, în funcție de cerere și ofertă. În niciun caz nu vor crește prețurile. Doar unele agenții de turism nu au citit cu atenție legislația, pentru că ar fi observat că nu pot cere activarea clauzei de forță majoră din contract, pentru a anula contractele. Există interpretări ale celor superficiali, care nu citesc legea. Serviciile unice, cum sunt cele de cazare, nu se află sub incidența OGU 2, care prevede să se dea banii înapoi. Toți colegii mei spun că doar 0,1% și-au cerut banii înapoi. Oamenii nu vor banii înapoi, ci cel mult o reprogramare. Toți suntem pregătiți să primim turiști”, a explicat, pentru Jurnalul, Dragoș Răducanu, prim vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

 

Se construiește și se amenajează în continuare

În tot acest timp, pregătirile pentru deschiderea sezonului pe Litoral nu s-au oprit. Se construiesc și se renovează în continuare hoteluri, se repară drumuri, iar hotelierii s-au împăcat cu ideea că au pierdut perioadele de Paște și de 1 Mai, dar nu și sezonul estival și chiar se așteaptă la o prelungire, până la jumătatea toamnei. De asemenea, vor putea ajuta foarte mult voucherele de vacanță, care au fost promise și sunt cerute imperios de reprezentanții industriei turismului. „Sunt peste 3.000 de locuri de cazare în plus, anul acesta, doar în sudul Litoralului. Sunt mai ales cele pe care le-am pierdut din cauza fraților Micula. În plus, se lucrează intens la Năvodari, unde vor fi foarte multe locuri de cazare noi. Dintre hotelurile care au primit oameni în carantină, a rămas doar Flora, dar, chiar și așa, virusul moare de pe suprafețe în câteva zile și oricum se face o dezinfectare a hotelurilor, înainte de deschidere”, mai explică Dragoș Răducanu.

 

Reguli noi de igienă, pentru protecție

Hotelierii se așteaptă la impunerea unor reguli stricte de igienă, mult mai drastice decât înainte, dar sunt pregătiți să le aplice chiar și dacă nu le vor cere autoritățile. „Sunt lucruri pe care deja le gândim. Ne uităm deja la ceea ce aplică în alte țări, pentru că vom prelua bunele practici din celelalte țări, pentru că vrem să fim siguri că protejăm turiștii”, explică prim vicepreședintele FPTR. Hotelurile care se respectă făceau oricum dezinfecție periodic, fără a fi la vedere, dar acum se va face, probabil, zilnic, se va impune regula distanțării la masă și în lifturi, dar și în locurile de plajă. Restricții vor fi și la locurile de joacă pentru copii, în piscine și la SPA, unde vor fi noi norme de igienă, pe lângă o distanțare între persoane și, probabil, impunerea unui număr maxim de oameni care ar putea intra în același timp în respectivele spații.   

 

Industria ospitalității se așteaptă la mai mulți turiști români care vor alege vacanțele în România, anul acesta, din cel puțin trei motive: menținerea restricțiilor de călătorie în străinătate, prețurile scăzute prin oferte speciale ale hotelierilor și voucherele de vacanță de anul acesta.

 

 

Alte probleme pe care și le pun hotelierii

Ceea ce se va întâmpla în această vară în turismul din România, mai ales pe Litoral, depinde nu doar de momentul în care se va ridica starea de urgență, ci și de alte decizii pe care le va lua guvernul, inclusiv de către Ministerul Educației. „Mai este un aspect de luat în seamă: structura anului școlar. Relansarea turismului depinde și de decizia care se va lua la nivelul Ministerului Educației, pentru că multe vacanțe sunt dependente de programul copiilor. Altă problemă este cea financiară, pentru că nu știm câți bani vor mai avea românii, la care se adaugă programele pentru seniori, categorie pentru care s-ar putea menține mai multe restricții”, mai explică Dragoș Răducanu. În schimb, dacă vor fi acordate în cel mai scurt timp voucherele de vacanță, acest buget ar fi un colac de salvare pentru turismul din țara noastră și, implicit, pentru economia României.

 

 

Și eu, și ceilalți colegi hotelieri de pe Litoral și din restul țării suntem foarte optimiști, în privința acestui sezon, chiar dacă ne-am obișnuit cu ideea că va fi unul de supraviețuire și de pregătire a unei renașteri ulterioare.

Dragoș Răducanu, prim vicepreședinte FPTR

 

 

Călătoriile cu avionul s-ar putea scumpi

 

Restricțiile de călătorie au adus pierderi uriașe pentru companiile aeriene din întreaga lume. Chiar dacă se vor ridica restricțiile pentru zboruri, nu va mai fi nimic la fel ca până acum, iar impunerea distanțării între oameni va crește, automat, prețul zborurilor, deci și al biletelor de avion. O revenire la nivelul vânzărilor de până acum nu se așteaptă prea curând, iar pentru următorii doi ani, cel puțin, zborurile vor fi un lux. Doar dacă se vor găsi alte variante de acoperire a costurilor, se vor putea face oferte speciale, la prețuri mai mici. Până la revenirea zborurilor între țări, cele mai multe state se bazează pe turismul local.

×