x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Din India pana in Franta: Ce mananca angajatii in pauza de masa!

0
18 Ian 2018 - 15:05
Din India pana in Franta: Ce mananca angajatii in pauza de masa!
Vezi galeria foto

Cum arata pauza de masa in diferite tari ale lumii? Ce mananca anagajatii in mijlocul zilei? Cat timp pierd unii si altii pentru a-si potoli foamea? Si cat de gustoasa este mancarea? Intrebari la care a incercat sa raspunda BBB Capital.

 

Unii ciugulesc ceva chiar la locul de munca, ce isi aduc de acasa, altii merg in parc si savureaza un sandvis sau iau pranzul fie la restaurantul din colt, fie la unul pentru VIP-uri.

India: La sufertas

Cei care traiesc si locuiesc la Mumbai aloca mult mai putin timp decat inainte pentru masa de pranz, spune Mukul Pareh. De regula, mananca la locul de munca. Pareh este administratorul unei firme de contabilitate si a amenajat un loc special unde subalternii sau pot servi masa. 

De obicei este un pachet luat de acasa, dar exista si alta varianta, unica, specifica locului. Este vorba de dabbawala, un serviciu de livrare a unor meniuri calde comandate fie de la un restaurant, fie pregatite in conditii casnice. Mancare este adusa in sufertase speciale.

Uganda: Gustarea de pe tava

Uganda este alta tara unde oamenii nu-si permit sa piarda timpul cu mancatul la pranz. Sarah Gimono este manager de proiecte la o organizatie necomerciala. Potrivit spuselor sale, cand mananci repede, pot munci mai mult. Totusi, oamenii se straduiesc sa nu sara peste masa de pranz. "In Uganda, cina nu este atat de importanta ca pranzul", a precizat tanara de 27 de ani care, de regula, merge in pauza de 30 de minute la un restaurant din apropiere.

Cand pleaca in delegatii, ceea ce se intampla destul de des, Sarah prefera comerciantii ambulanti, asa numitele "tavi stradale", care ofera mancare ieftina, dar foarte gustoasa, preparata dupa traditiile locului. Un exemplu ar fi "rolexul", o clatita umpluta cu un amestec din ceata prajita, rosii si ou.

SUA: Ceva de rontait

In varsta de 40 de ani, Vanessa Monroy, de profesie plimbator de caini, spune ca, la New York, poti pierde toata pauza de masa stand la coada pentru o salata sau un sandvis. Pentru a evita asemenea neplaceri, ea prefera sa isi ia de acasa cate ceva de rontait: saleuri, fructe uscate, pateuri, pentru a ciuguli pe toata durata zilei de munca.

"Imi este mai simplu sa mananc bine dimineata. Iar cand plec, imi indes bine in geanta tot felul de pungulite cu mancare, cu portii mici, ceea ce este foarte bine pentru sanatate", explica Vanessa.

In SUA, pauza de masa este mai scurta decat in multe alte state. Conform unui studiu realizat in 2016 de firma Edenred, aproximativ 51% dintre participantii la chestionar au declarat ca aloca pranzului intre 15 si 30 de minute. Doar 3% s-au putut lauda cu 45 de minute.

Filipine: Jollijeeps

"Jeep-urile vesele", tarabe ambulante cu mancare, au aparut cu cinci ani. A fost ideea autoritatilor locale din Makati care au dorit, astfel, sa "ordoneze" comertul stradal cu produse alimentare. "Daca, de obicei, chioscurile specializate iti ofera pachete cu mancare grasa, jollijeep-urile au meniuri sanatoase, mancaruri pregatite dupa retete simple, populare. Aceste tarabe le gasesti pretutindenti in oras", spune Fite Ragas.

Filipinezii respecta cele trei mese principale de peste zi. De aceea, legislatia prevede pentru pranz o pauza de o ora pentru fiecare angajat care lucreaza opt ore.

Franta: Masa la restaurant

Franta este recunoscuta pentru generozitatea obiceiurilor legate de pauza de pranz. Acelasi sondaj Endenred arata ca 43% dintre francezi petrec cel putin 45 de minute la masa, iar 72% au precizat ca merg la restaurant cel putin o data pe saptamana.

Francois Pelon este designer si, de regula, gateste chiar la firma din produsele cumparate din piata in fiecare dimineata. O activitate la care participa toti colegii lui. Dar la cateva zile merg cu totii la restaurant, un local situat nu departe de firma si unde stau in jur de o ora. Nu e vorba de timp pierdut, pentru ca, chiar si in fata farfuriilor aburinde, discutiile incepute la birou continua.

Citeşte mai multe despre:   india,   franta,   pauza de pranz,   obiceiuri,   angajati

 



Mai multe titluri din categorie

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...
Serviciul de email marketing furnizat de