x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii În 2024, românii descoperă noi insule

În 2024, românii descoperă noi insule

de Diana Scarlat    |    25 Mar 2024   •   10:30
În 2024, românii descoperă noi insule
Sursa foto: unsplash.com

Grecia este destinația preferată de români pentru vacanțele de vară. În ultimii ani, agențiile de turism au observat că foarte mulți turiști din țara noastră își fac cel puțin o vacanță de vară pe plajele grecești, chiar dacă aleg și alte destinații, mulți având mai mult timp liber și bani suficienți pentru concedii.

Chiar și în pandemie, Grecia s-a bazat pe turiștii români, atunci când a eliminat restricțiile. În primăvara anului 2022, reprezentanții Guvernului Greciei au venit în România să anunțe oferte speciale pentru turiștii din țara noastră, ținta fiind să aducă 25% din Produsul Intern Brut din turism și activitățile conexe. În fiecare an, Organizația Elenă de Turism participă la târgurile de profil din România, pentru a prezenta noi oferte și oportunități pentru publicul din țara noastră. La Târgul de Turism al României din luna februarie, principala temă discutată de organizație a fost susținerea unui mini-Schengen România-Bulgaria-Grecia, pentru a face mai ușoare călătoriile.

De peste 20 de ani, plajele Greciei, dar și zonele istorice și spirituale ale acestei țări sunt destinațiile preferate de români pentru concedii, în fiecare an. Organizația Elenă de Turism a susținut, la TTR, workshopul cu titlul „Greek Tourism B2B 2024”, un eveniment anual deja tradițional, organizat în parteneriat cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), la care s-au discutat măsurile pe care guvernele celor două țări – România și Grecia – le-ar putea lua, pentru a facilita interacțiunea dintre operatorii de turism eleni și cei români. Directorul Organizației Elene de Turism, Giorgos Stafylakis, alături de președinți ai celor mai importante organizații regionale ale hotelierilor din Grecia au adus în dezbatere importanța creării unui „mini-Schengen” între Grecia, Bulgaria și România, proiect susținut de oamenii de turism din Grecia. 

Anul acesta, Grecia așteaptă o creștere semnificativă a numărului de vizitatori din țara noastră. „Pe baza rezervărilor și a cererii în creștere, de până acum, ne așteptăm ca în 2024 să un număr mai mare de turiști din România, față de anul trecut. Cei mai mulți turiști își fac rezervările din timp, pentru a profita de prețurile mai bune. Există încă oferte foarte bune și Grecia este cea mai bună și mai familiară destinație pentru români”, a declarat, pentru Jurnalul, directorul Organizației Elene de Turism, Giorgos Stafylakis.

Se ajunge și cu mașina personală

Există mai multe categorii de turiști din țara noastră care merg în vacanțe în Grecia. O categorie importantă este cea a românilor care vor să meargă în concediu cu mașina personală, dar în ultimii ani a crescut și numărul de zboruri charter către această țară, pentru că sunt din ce în ce mai mulți români care merg cu avionul, în special pe insule. Există și o categorie de vizitatori care merg în circuite culturale și în pelerinaje, cu autocarul, agențiile de turism având în fiecare an oferte noi pentru toți.

„Românii care vizitează Grecia cu mașina personală preferă destinații ușor accesibile, precum Thassos, Halkidiki, Olympic Riviera (Paralia Katerini), Kavala, Lefkada sau Evia. Este și o creștere semnificativă a românilor care vizitează Grecia cu avionul și există multe oferte de la touroperatori și companii aeriene pentru zboruri care leagă toate aeroporturile mari din România cu destinații renumite din Grecia, precum Creta, Rodos, Zakynthos, Corfu, Kefalonia sau Skiathos. Noua destinație uimitoare pentru 2024 este Lesvos. De asemenea, o destinație nouă și în creștere din 2023 este Peloponezul”, mai spune reprezentantul Organizației elene de Turism.

Insulele Ionice sunt în top

Arhipelagul din Marea Ionică este una dintre cele 13 regiuni ale Greciei, capitala fiind orașul Corfu. Sunt șapte insule principale, predominant muntoase, cu un climat blând și relativ umed, perfect pentru a sta la plajă, în zona occidentală de coastă ale Greciei. 

Priveliștea e magnifică, relieful fiind predominant muntos, cu vegetație abundentă, cu păduri care se întind pe suprafețe foarte mari. Corfu, Paxos, Itaca, Cefalonia, Lefkada (Leucada) și Zante sunt insulele principale. Insula Cythera, situată la sud de Peloponez, este atașată periferiei Attica, fiind împărțită în patru unități regionale (prefecturi): Zakynthos, Corfu, Cefalonia și Lefkada (Leucada). Insulele au și o istorie milenară, împletită cu legenda. Homer amintea în epopeea antică „Odiseea” că legendarul Ulise era rege în Itaca, iar în anul 31 î.Hr. a avut loc o mare bătălie la Actium, în apropierea insulei Lefkada (Leucada). 

Au existat apoi mai multe perioade în care insulele au fost sub ocupație venețiană, în Evul Mediu, începând cu Insula Corfu, în 1204, apoi Cythera, în 1393, Zakynthos, în 1482, Cefalonia și Itaca, în 1483, ultima intrând Leucada, în 1502. Insulele Ionice au fost singurele teritorii grecești care au scăpat de ocupația otomană, fiind refugiu al intelectualilor și luptătorilor greci pentru independență.

Prețuri pentru toate buzunarele

Foarte mulți români aleg pentru vacanțele de vară Insula Corfu, unde se poate ajunge și cu mașina personală sau cu autocarul, traversând cu feribotul. Un sejur pe această insulă poate costa foarte puțin, dacă pretențiile pentru cazare nu sunt mari. Cei care au buget redus aleg ofertele de cazare în vile, foarte convenabile pentru familiile numeroase sau pentru grupuri de prieteni. Costurile pentru cazare ajung la circa 200-250 de euro de persoană, pentru o săptămână, în astfel de vile. Dar uneori sunt oferte mai avantajoase la agențiile de turism, incluzând și transportul cu avionul, cazarea la hoteluri de două sau trei stele, fără masă.

Skiathos, paradisul din Marea Egee 

Insula Skiathos face parte din Sporadele de Nord, unul dintre cele mai frumoase arhipelaguri, în Marea Egee. Skiathos înseamnă „în umbra Muntelui Athos”. Formează arhipelagul împreună cu insulele Skyros, Alonissos și Skopelos. Este o insulă de mici dimensiuni, dar foarte aglomerată, fiind foarte apreciată de turiști. Se spune că de pe cel mai înalt punct al insulei, la Castro, unde s-a ridicat prima dată steagul Greciei, se vede muntele Athos, în unele zile. Aici sunt 60 de plaje de foarte bună calitate, considerate chiar cele mai bune din întregul arhipelag.

Evia, perfectă pentru relaxare

Evia este a doua cea mai mare insulă a Greciei, un loc minunat pentru plajă și relaxare, care le oferă turiștilor posibilitatea de a explora zone de coastă sălbatice, nu doar plaje amenajate. Insula este a treia ca mărime din estul Mediteranei, fiind situată în apropiere de Prefectura Attica. Este legată de partea continentală prin două poduri moderne, unul suspendat și unul mai vechi, glisant. Zona include, din punct de vedere administrativ, insula Skiros și se află lângă prefectura Viotia, cu ieșire la Marea Egee în sud și est. La nord și nord-vest se afla Golful Pagasitiko și Maliako, iar la vest și sud-vest se află Golful Evian. Fiind foarte aproape de Atena, de aici se pot face excursii pentru a vizita cele mai importante obiective turistice din capitala Greciei, leagănul culturii și civilizației europene.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: grecia destinatie vacanta romani