x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

de Diana Scarlat    |    18 Iun 2021   •   07:40
Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de reper pentru înțelegerea proiectului de dezvoltare a litoralului bulgăresc, din anii ’50, dar este relevant și pentru turismul contemporan, fiind în continuare unul dintre cele mai importante locuri de pe întregul litoral al Bulgariei. Felul în care a crescut stațiunea în jurul unui punct de pornire arată cât de riguros a fost calculată dezvoltarea zonei, din punct de vedere arhitectural. Iar astăzi se poate construi doar pe amprenta unei clădiri vechi, pentru a se respecta planul inițial, foarte bine gândit de arhitecți.

 

 

Construcția stațiunilor de pe litoralul bulgăresc a-nceput în regimul comunist, în anii ’50. Primul hotel construit în 1954 există și astăzi și este încărcat de istorie: Hotelul Oasis, așezat chiar pe malul mării, în Complexul Riviera, din stațiunea Nisipurile de Aur. Această zonă de dezvoltare a structurilor de cazare nu a fost aleasă întâmplător de specialiștii care au făcut proiectul de dezvoltare a zonei litorale. Este cea mai bună parte a litoralului, din toate punctele de vedere. Se află foarte aproape de Varna, într-o zonă acoperită de păduri și vegetație luxuriantă, ferită și de furtuni și de vântul puternic, prin așezarea între coline, unde apa mării e mai caldă decât în rest, datorită golfurilor care păstrează curenți calzi, de adâncime. Plajele sunt foarte bune și cu nisip fin. Se adaugă izvoarele de apă termominerală sulfuroasă și posibilitatea de a face tratamente balneo-climaterice. Oasis a fost, de la început, baza zonei litorale, la Nisipurile de Aur, iar în jurul acestui hotel s-a dezvoltat stațiunea. În același complex este hotelul fostului președinte al Bulgariei – de fapt secretarul general al Partidului Comunist Bulgar, Todor Jivkov. Ghizii locali spun că președintele nu ajungea prea des la hotelul de la malul mării, dar profitau cei cu funcții importante în partid. Întreaga zonă poate fi considerată un adevărat muzeu al epocii comuniste și al tranziției către zilele noastre, unde se pot observa semnele celor două civilizații succesive. Poate chiar trei, pentru că denumirea hotelului fostului președinte comunist – Imperial – nu are nicio legătură cu perioada în care s-a dezvoltat această zonă, ci cu cea anterioară instaurării regimurilor comuniste.

 

Un adevărat muzeu de istorie recentă

 

Hotelurile Imperial și Oasis au fost gazdele multor personalități, de-a lungul timpului. Imperial – care anul acesta este închis, pentru renovare - are 72 de camere, apartamente și penthouse-uri, baruri și terase. Hotelul are și o piscină interioară de dimensiuni semiolimpice și apă termală minerală sulfuroasă, o piscină în aer liber și sală de gimnastică. Oaspeții s-au putut bucura aici, până anul trecut, de terapii exclusive la centrul SPA, în stil mediteranean, dar și de solar, saună și baie de aburi. În perioada de renovare a hotelurilor Imperial și Lotos, din cadrul aceluiași complex de lux care constituie „kilometrul zero” al litoralului bulgăresc, turiștii se pot caza la celelalte trei hoteluri, printre care și Oasis – un adevărat muzeu de istorie recentă, iar tratamentele și terapiile balneo se pot face într-un centru mai mic decât cel care funcționa la Imperial, dar cu aceleași tipuri de tratamente. Apa termominerală are în jur de 27 de grade Celsius în bazin, plecând de la izvor la temperatura de 27 de grade Celsius.

 

Vechii „sateliți” ai zonei prezidențiale

 

Complexul este acum deschis spre plaja care nu mai aparține fostei baze de cazare a elitei de la conducerea statului, din perioada regimului comunist. Se poate intra de pe plajă, dar paza a rămas la intrarea dinspre stradă, unde se poate observa cât de bine păzită era întreaga zonă. Oasis, boutique hotel de cinci stele, este în continuare într-o zonă închisă, fiind și unul dintre cele mai scumpe hoteluri de pe litoralul Bulgariei. Resortul este oarecum retras față de restul stațiunii, și ferit, în continuare, de ochii curioșilor, chiar dacă au fost desființate multe dintre garduri. Cei care se cazează aici au la dispoziție și terenuri de tenis, locuri de joacă și aleile parcului cu verdeață luxuriantă și arbori tropicali din jurul hotelurilor. Arhitectura întregii zone spune și povestea ierarhiei de partid și de stat, pentru că se pot observa conexiunile dintre complexul Riviera, așezat chiar pe malul mării, și hotelurile construite strategic în spatele lui, ca niște sateliți, unde se cazau VIP-uri de rang inferior. Unul dintre acești sateliți este hotelul Ambasador, a cărui așezare și arhitectură creează o serie de efecte optice și auditive, din interior dând impresia că este mult mai aproape de mare decât este în realitate. Forma vechiului hotel Ambasador – astăzi de trei stele și lăsat puțin în urma celorlalte construcții noi din zonă – amplifică sunetul, astfel încât valurile se aud ca și cum ar fi mult mai aproape. Iar colina pe care este construit, cumva în prelungirea complexului prezidențial, creează iluzia optică a apropierii de mare. Și aici a existat de la început o bază de tratament din care porneau conexiuni cu alte hoteluri din apropiere. Anul acesta, centrul de tratament este închis. În mod surprinzător, Ambasador este unul dintre cele mai ieftine hoteluri din stațiune.

 

Steven Seagal este unul dintre oaspeții din ultimii ani ai hotelurilor fostului președinte al Bulgariei, după ce a ajuns acolo mai întâi pentru filmări, în anul 2013.

Cei care vor să meargă mai departe pe urmele istoriei, în alte epoci, se pot duce spre Varna – la circa 15 minute de mers cu mașina, spre sud –, una dintre cele mai vechi stațiuni de la Marea Neagră, unde existența termelor romane spune foarte mult despre valoarea terapeutică a apelor termominerale din această zonă. Iar la nord de Nisipurile de Aur se poate vizita castelul Reginei Maria a României, de la Balcic – o altă mărturie a istoriei moderne.

×