
Ne-o spune Curtea de Conturi, care a descoperit că acesta a girat un prejudiciu de zeci de milioane de lei. Inspectorii Curții au dispus acum recuperarea sumelor cheltuite ilegal de către primărie, iar sarcina de a aduce înapoi la buget sumele cheltuite aiurea revine acum chiar unora dintre cei care au beneficiat de aceste plăți, adică de angajații instituției conduse de Nicușor Dan.
Misiunea de audit a Curții de Conturi a vizat situațiile financiare consolidate ale Municipiului București pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2023. Concluzia raportului este că aceste situații nu relevă o situație fidelă a poziției financiare a instituției conduse de Nicușor Dan.
Primăria Capitalei a ignorat obligația de a evalua o dată la trei ani valoarea clădirilor și terenurilor aflate în proprietate a cinci instituții subordonate primăriei, ceea ce a dus la neînregistrarea diferențelor din reevaluare în valoare de circa 491 milioane de lei.
Se caută 23 de milioane de lei
În urma controalelor, Curtea de Conturi a cerut primăriei, Centrul de Protecție a Plantelor și Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane să efectueze cercetarea cauzelor care au condus la plata sumei totale de 23.658.149 lei și să stabilească eventualele persoane responsabile pentru plata acestei sume și să dispună măsurile de urmărire și recuperare a eventualelor debite. Suma reprezintă contravaloarea costurilor suplimentare, indirecte și conexe, penalitățile de întârziere, cheltuielile arbitrale achitate (taxe arbitrale, onorariu de avocat și onorariu de expert), cheltuielile de executare, dobânzile penalizatoare, cheltuielile de executare silită, cheltuielile de judecată, taxele judiciare de timbru ca urmare a nerespectării unei obligații contractuale sau nepunerii de îndată în aplicare a unei sentințe judecătorești definitive. Raportul solicită primăriei să stabilească eventualele persoane responsabile pentru plata acestei sume și să dispună măsurile de evidențiere în contabilitate, urmărire și recuperare a eventualelor debite. În această sumă este inclusă și suma de 558.698 lei executată în baza unei sentințe modificate la recurs, din care rezultă că Municipiul București nu avea nicio calitate procesuală și deci nu avea de achitat respectiva sumă. Acum inspectorii spun că ea trebuie recuperată.
Cadouri ilegale pentru angajați
Primăria Capitalei a cheltuit 1,77 milioane de lei pentru acordarea de cadouri în bani angajaților și copiilor minori ai acestora cu ocazia unor sărbători religioase, a zilelor onomastice în baza acordurilor contractelor colective de muncă în condițiile în care acestea conțin clauze care exced și contravin prevederilor legale, arată Curtea de Conturi. Curtea de Conturi a ordonat Primăriei Capitalei și ordonatorilor terțiari de credite să înregistreze în evidențele contabile debitele reprezentând cadourile acordate ilegal angajaților și să recupereze integral sumele.
„Neimplementarea unui program informatic integrat de evidență financiar-contabilă care să permită centralizarea automată a tuturor datelor care se raportează în situațiile financiar-contabile reprezintă un risc permanent de denaturare a situațiilor financiare.”

Din raportul Curții de Conturi
Salarii umflate din condei
De asemenea, în perioada noiembrie 2022-martie 2023, au fost majorate nelegal salariile unor angajați la nivelul indemnizației majorate a viceprimarului, în valoare totală de 295.130 lei. Acum aceste majorări ilegale vor trebui recuperate de către primărie până la sfârșitul lunii iunie a acestui an.
Plăți nejustificat pentru echipamente medicale
O altă constatare a raportului a fost angajarea și plata nejustificată a sumei totale de 2.491.381 lei, cu consecința majorării nejustificate a cheltuielilor raportate. La acest capitol figurează, de exemplu, angajarea și plata nejustificată de către Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a sumei de 252.367 lei prin decontarea TVA aferentă facturilor emise ca urmare a achiziției unor echipamente medicale pentru unitățile spitalicești aflate în administrare, în perioada în care acestea erau scutite de plata TVA. De altfel, la nivelul spitalelor aflate în subordinea Primăriei Generale a Capitalei au fost constatate mai multe nereguli, dar unele dintre ele au fost remediate chiar în timpul misiunii de audit a Curții de Conturi.
Serviciile de pază, scumpite din pix
O altă constatare a Curții de Conturi se referă la plata de către Direcția Generală de Asistență Socială a sumei de 166.084 milioane de lei reprezentând majorarea facturii la serviciile de pază ca urmare a creșterii salariului minim brut pe economie. Această actualizare s-a făcut însă după o formulă diferită față de cea avută în vedere la încheierea contractului.
3,48 milioane de lei reprezintă veniturile și creanțele pe care Primăria Generală a Capitalei le avea de încasat, dar nimeni nu s-a preocupat de aducerea la bugetul instituției a acestor sume.
Diminuarea datoriilor către buget
Inspectorii Curții de Conturi au stabilit că primăria trebuie să aducă la bugetul statului suma de 457.429 lei. Aceasta a fost stabilită după ce s-a stabilit că unele spitale din subordinea Primăriei Generale și-au diminuat datoriile față de bugetul general consolidat (contribuții sociale, impozit pe venit din salarii. Termenul pentru recuperarea acestei sume este data de 30 iunie 2026.
Primăria lui Nicușor Dan a plătit milioane de euro avocaților
Raportul dat acum publicității de către Curtea de Conturi vine să confirme acuzațiile mai vechi aduse în trecut primarului Nicușor Dan. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat anul trecut Curtea de Conturi a României cu privire la încheierea de către Primăria Capitalei, în anul 2023, a nu mai puțin de 65 de contracte de asistență juridică și de reprezentare în instanță, în valoare de 18 milioane de lei, în condițiile în care, la nivelul instituției, sunt angajați 60 de consilieri juridici, plătiți cu un milion de euro pe an. În sesizare se arăta că acești avocați plătiți din bani publici reprezintă instituția inclusiv în procesele intentate de asociațiile de proprietari, care se plâng de lipsa apei calde și a căldurii. Nicușor Dan a mai fost dat și de ANI pe mâna Parchetului, pentru modul în care și-a achitat din banii Municipalității amenzile primite de la Inspectoratul de Stat în Construcții, iar la dosar exista și o sesizare a Ministerului Finanțelor, conform căreia edilul Capitalei a folosit unele societăți civile de avocatură, contractate de Primăria Municipiului București, pentru a contesta procesele-verbale de amendă.
Probleme și la ASSMB
Tot anul trecut, DNA a anunțat că Oana Sivache, director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), instituția aflată în subordinea Primăriei generale a Capitalei, este cercetată pentru luare de mită, iar managerul Spitalului Colțea, Bogdan Furtună, pentru dare de mită. „În perioada 01.07.2023 – 27.02.2024, inculpata Sivache Gabriela-Oana, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la inculpatul Furtună Ioan-Bogdan foloase necuvenite ce ar fi constat în achitarea contravalorii chiriei lunare și a facturilor de utilități, în cuantum de 39.295 lei, pentru un imobil din București pe care șefa ASSMB l-ar fi ocupat împreună cu familia”, arătau procurorii DNA.
Mărirea salariului cu de la sine putere, motiv de contestație a candidaturii la Președinție
Nicușor Dan vrea să lase Primăria Capitalei și să se mute la Cotroceni. El și-a depus deja candidatura pentru funcția de președinte al României, dar ea a fost deja contestată la Curtea Constituțională. În document, persoana care a contestat candidatura își susține solicitarea invocând foarte multe nereguli în activitatea de primar a lui Nicușor Dan, inclusiv din anul 2023, care face obiectul raportului de acum al Curții de Conturi. De exemplu, se invocă un conflict de interese după ce în decembrie 2023 Nicușor Dan și-a majorat prin propria semnătură salariul cu 50%, de la 24.150 de lei la 36.225 de lei, deși acest lucru trebuia făcut printr-o decizie a Consiliului Local. Pentru Nicușor Dan, propria voință a fost mai presus de reglementările legislative. Mai mult, Agenția Națională de Integritate prin adresa 1262905/08.2024 a spus că o asemenea decizie reprezintă o încălcare flagrantă a regimului conflictului de interese. Printre motivele contestării candidaturii se mai numără și foarte multele amenzi încasate de Nicușor Dan de la Inspectoratul de Stat în Construcții pentru neîndeplinirea sistematică a obligațiunilor administrative. Toate contestațiile formulate de primar împotriva acestor amenzi au fost ulterior respinse de către magistrați.