x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Mărţişoare sub formă de excursii în doi

Mărţişoare sub formă de excursii în doi

de Diana Scarlat    |    12 Feb 2019   •   11:43
Mărţişoare sub formă de excursii în doi

Tendinţa de a transforma cadourile în excursii şi minivacanţe continuă şi anul acesta, iar 1 Martie şi 8 Martie pică perfect în calendar, vinerea, astfel încât să se poată transforma în weekenduri de vacanţă. Românii călătoresc foarte mult, atât în ţară, cât şi în străinătate, îşi doresc să facă noi descoperiri şi să se destindă, astfel încât ofertele agenţiilor de turism din România s-au pliat pe cerinţele şi nevoile lor, inventând cadouri pentru toate preferinţele. Preţurile pachetelor turistice şi ofertele hotelierilor sunt de extrasezon, în această perioadă, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru toţi cei care doresc să călătorească.

Românii s-au obişnuit cu vacanţele scurte, astfel încât să se poată bucura de timpul lor liber, de câte ori au ocazia. Istoricul acestei tendinţe de a transforma cadourile clasice în călătorii, fie ele şi de două sau trei zile, provine din câteva obiceiuri pe care românii şi le-au format încă din perioada regimului comunist, când nu aveau decât duminicile libere şi Ziua Muncii, 1 Mai, în afară de zilele de concediu. Dacă înainte de decembrie 1989 erau puţini românii care plecau în excursii la sfârşit de săptămână, mai ales dacă beneficiau şi de câte o sâmbătă liberă, acum putem vorbi despre un fenomen de masă. La început, pentru majoritatea românilor care azi călătoresc foarte mult, au fost grătarele cu prietenii, la sfârşit de săptămână şi cu diverse ocazii. Încet, încet, locul de grătar s-a mutat cât mai departe de localităţi, la pădure, pe malul apelor, în cadre naturale deosebite, apoi mulţi au deprins plăcerea de a pleca în excursii.

Minivacanţelor au câştigat adepţi

În ultimii trei ani, fenomenul călătoriilor de weekend, dar şi cu alte ocazii speciale s-a extins, iar turismul înregistrează creşteri importante. Aşa s-au născut şi ofertele de Valentine's Day, de Dragobete, de Mărţişor şi de Ziua Femeii, adăugându-se la cele „clasice” deja, de 1 Mai, Paşte şi Rusalii. Aceste oferte au prins foarte repede la publicul larg, fiind mult mai atractive din punct de vedere financiar decât cele de Crăciun şi Revelion. „Vacanţele de 1 şi 8 Martie sunt, practic, inventate de agenţiile de turism din România, pe modelul celor de Valentine's Day, care se vând şi în alte ţări.

Invenţii agenţiilor româneşti

Profitând de plăcerea românilor de a călători, agenţiile româneşti au lansat pachete turistice speciale pentru cupluri, care nu sunt la fel de căutate precum minivacanţele de Paşte sau de Rusalii, dar totuşi au început să fie apreciate de o anumită categorie de turişti, în special cuplurile tinere, care preferă să călătorească, în ţară sau în străinătate. Cum şi 1 Martie, şi 8 Martie pică anul acesta vinerea, chiar dacă nu sunt zile libere, mulţi aleg să plece într-o minivacanţă, oferindu-şi astfel un cadou”, explică Traian Bădulescu, specialist în turism.

Cele mai căutate destinaţii din România

Turiştii români care aleg să călătorească în ţară, în cele două weekenduri, de Mărţişor şi de Ziua Femeii, au de unde să aleagă anul acesta „Preţurile pot fi, în această perioadă, şi cu 40% mai mici decât în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru cei care aleg o minivacanţă la munte. Chiar dacă nu sunt incluse programe artistice speciale şi mese festive, la fel ca de Crăciun sau de Revelion, cei care merg în această perioadă în excursii de weekend se pot bucura de meniuri speciale şi alte surprize pregătite de hoteluri, pensiuni şi restaurante”, spune Traian Bădulescu. La ofertele „clasice” se adaugă, în ultimii doi ani, destinaţiile specifice verii, precum Delta Dunării şi Litoralul, unde hotelierii şi proprietarii de pensiuni vin în întâmpinarea turiştilor cu noi provocări, în zona de SPA şi wellness pe litoral, şi cu adevărate provocări culinare în Deltă.

În topul destinaţiilor din ţară rămân cele „clasice”, pentru cuplurile care îşi oferă astfel de cadouri cu ocazia zilelor de 1 şi 8 Mratie: Valea Prahovei, Poiana Braşov, zona Rucăr-Bran, pentru cei care aleg muntele, dar şi zonele balneare, unde se pot relaxa la SPA, cu ape termale.

Traian Bădulescu, consultant în Turism

 

×
Subiecte în articol: excursii martisoare