x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Muzeul din Leon

Muzeul din Leon

de Ana-Maria Păunescu    |    26 Ian 2013   •   00:21
Muzeul din Leon

Fiecare oraş cu un oarecare trecut şi cu speran]e de viitor are un muzeu care s`-i poarte numele. Se întâmpl` asta şi la Leon, în locul în care, la prima vedere, nici m`car nu e nevoie de h`r]i pentru a desluşi adev`rurile din plan secund. Spun „la prima vedere”, pentru c`, pe m`sur` ce paşii se adâncesc în simplitatea locului, destina]iile încep s` se complice, s` cuprind` mai multe nuan]e decât prev`zuser` ochii turiştilor şi ai localnicilor. Muzeul Leon ocup` unul dintre col]urile pie]ei din centru, pia]a aceea pe unde trec toate autobuzele, oricare ar fi destina]ia lor. Pia]a San Marcos.

Vizitarea muzeului seam`n` cu o lec]ie de istorie, îi ajut` pe turişti s` în]eleag` şi s` accepte un trecut pe care, în mod normal, nu reuşim s` îl cuprindem la adev`ratele sale coordonate. Din Preistorie, pân` la Evul Mediu, poposind apoi prin Epoca Modern` a spaniolilor, trecând prin toate perioadele de interes istoric, marcând cele mai importante puncte ale zilelor de ieri, acest Muzeu local parcurge un adev`rat circuit prin trecut, oferind explica]ii şi r`spunsuri la întreb`ri importante, conjugând la toate timpurile verbale perioadele pe care nici m`car în c`r]i nu le reg`sim întotdeauna la adev`rata valoare.

În rest, Leonul r`mâne aşa cum îl cunoaştem. Pu]in sobru, când vine vorba de dup`-amiezele friguroase de anotimpuri nehot`râte, pu]in stângaci, când vine vorba despre dimine]ile cu soare îndr`zne] care mângâie pe furiş pleoape şi gânduri, pu]in timid, când vine vorba despre vreun apus pe care ochii noştri nu ştiu s`-l în]eleag` pân` la cap`t, pu]in t`cut, când vine vorba de cerul cu stele multe de dinainte de zilele de duminic`, pu]in albastru, când vine vorba de momentul în care lumina înaltului acoper` toate str`du]ele şi toate trotuarele, pu]in agitat, când vine vorba de clopotele marii Catedrale din centru, pu]in al nostru şi pu]in al dumneavoastr`, când vine vorba de localizarea sa pe o hart` pe care am vrea s` avem loc, într-un fel sau altul, cu to]ii.

×
Subiecte în articol: Spania leon