x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Negresco: Legenda Coastei de Azur

Negresco: Legenda Coastei de Azur

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    04 Aug 2009   •   00:00
Negresco: Legenda Coastei de Azur
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Impozantul edificiu numit, adeseori, simplu: "Le Palace" (palatul) este unul dintre simbolurile Nisei



Promenade des Anglais, numărul 37. În acest punct privilegiat cu o vedere excepţională la Golful Îngerilor se găseşte Hotelul Negresco, cel construit înainte de primul război mondial de românul Henri Alexandru Negrescu. Nu este acum vremea pentru o istorie a mult-încercatului hotel, dar ar trebui să spunem că anii de glorie la care a râvnit creatorul său nu s-au încheiat.

COCOŞUL GALIC ŞI GASCONUL. După ce în "epoca Augier", Negresco a fost inclus în foarte selectiva listă "The Leading Hotels of the Wolrd", restaurantul "Chantecler" şi-a pus şi el o strălucitoare stea Michelin pe firmament. La Chantecler, restaurantul de marcă al Hotelului Negresco, întâlnim o decoraţie în stil regence, cu somptuoase sculpturi în lemn datând din secolul al XVIII-lea şi cu o ambianţă rafinată, care se pretează la degustarea bucătăriei contemporane şi creative a lui Jean-Denis Reubland, 35 de ani, chef-executive al echipei de bucătari. Echipă care seamănă cu una de handbal înainte de a intra pe teren, numai că acel îndemn "Jucăm şi câştigăm!" e înlocuit cu "Oui, Chef!", formulă rostită atunci când Jean-Denis anunţă lansarea unei noi comenzi.

Chantecler, a cărui emblemă e norocosul cocoş medieval francez care scapă de fiecare dată vulpoiului Renart, are clienţi de toate naţionalităţile şi tocmai de aceea meniurile sale se supun exigenţelor internaţionale. Însă, aşa cum mărturiseşte tânărul bucătar-şef, totul e inspirat din gastronomia şi tradiţiile provensale, bogate în arome care vin atât dinspre legumele şi fructele proaspete, cât şi din minunatul buchet de "herbes des Provence".

DUPĂ SEZON. Într-un meniu care se schimbă în ritmul în care se rotesc anotimpurile, există însă câteva preparate care persistă: o minunată langustină servită alături de un mirepoix de legume sau un delicios foie gras cu cireşe şi jeleu de mere verzi, or, de ce nu?, un porumbel umplut cu ficat de gâscă şi pus la copt după ce a fost învelit într-un strat de argilă... Filosofia restaurantului, aşa cum ne-o descrie Jean-Denis Rieubland, încoronat, în 2007, cu titlul de "Meilleur ouvrier de la France" şi câştigătorul Trofeului Escoffier, în 2005, este: ingrediente de bază de calitate, respectul pentru sezonul optim al legumelor şi fructelor, respectul pentru produsul final. Gascon din stirpea lui d'Artagnan, acest bucătar care tace şi face, admirat şi respectat în careul magic al bucătăriei. Ambiţia lui? Normal, o nouă stea Michelin la Chantecler!

Anul magic 1905

O dorinţă magică în seara de Crăciun! Aşa ar putea începe însuşi Henri Negresco povestea hotelului care îi poartă numele. De Crăciun, în 1905, la Casino Muncipal din Nisa avea loc dineul organizat de Negresco pentru... Rockfeller, Singer, Regina Amelie a Portugaliei. Conducându-i spre automobilele lor, Negresco s-a gândit: ce-ar fi dacă într-o zi ar găzdui toate aceste personalităţi sub acoperişul propriului hotel, care ar putea fi un corolar al luxului şi rafinamentului. Visa. Totul avea să devină realitate, cu ajutorul constructorului de automobile A. Darracq, care i-a împrumutat banii, al arhitectului Edouard Niermans, al lui Gustave Eiffel care i-a proiectat celebra cupolă.

×
Subiecte în articol: franta negresco coastei de azur