Unul dintre cele mai frumoase oraşe din sudul României este Craiova, oraş care ar putea concura pentru primele locuri, pe ţară, ca destinaţie de city break, având şi aeroport. Este, deopotrivă, un important centru universitar şi economic, iar sutele de clădiri monument, nu doar din centrul istoric, ci din tot oraşul, îi dau un aer aparte. Craiova s-a dezvoltat vizibil în ultimii ani, iar ca atracţie turistică în sine are foarte mult de arătat pentru vizitatori.
Centrul istoric, Parcul Romanescu şi Grădina Botanică, muzeele şi spaţiile comerciale ale Craiovei fac din oraşul istoric o atracţie pentru vizitatori, fie români sau străini, mai ales pentru cei pasionaţi de istorie, arhitectură şi artă. Oraşul a fost ridicat pe ruinele unei cetăţi dacice care a devenit apoi castrul roman Pelendava, denumit ulterior Ponsiona, în secolul al VII-lea. Denumirea de astăzi datează din jurul anilor 1400, când a fost înfiinţată Marea Bănie a Craiovei, la iniţiativa boierilor Craioveşti. De Craiova sunt legate multe nume mari ale istoriei: Neagoe Basarab, Radu de la Afumaţi, Matei Basarab, Şerban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu, Gheorghe Bibescu, Barbu Ştirbey, dar mai ales Mihai Viteazul, marele Ban al Craiovei. Marea Bănie a ajuns în vremea lui Mihai Viteazul o intituţie de prim ordin, în Ţara Românească. Tot de Craiova sunt legate şi numele Fraţilor Buzeşti, cel al lui Iancu Jianu, vestitul haiduc, dar şi cel al revoluţionarului Tudor Vladimirescu. Tot de aici porneşte şi istoria boierilor Vorvoreanu, Romanescu, Otetelişeanu sau Petrache Poenaru, inventatorul stiloului cu rezervor. De asemenea, Nicolae Titulescu, unicul diplomat ales de două ori preşedinte al Ligii Naţiunilor (precursoarea ONU), Henry Coandă, inventatorul avionului cu reacţie, Eugenui Carada, Constantin Brâncuşi şi pictorii Theodor Aman, Constantin Lecca, Corneliu Baba, Francisc Sirato, Ion Ţuculescu.
Cele mai frumoase monumente
Craiova este situată foarte aproape de locul în care se presupune că Mircea cel Bătrân a câştigat celebra bătălie împotriva turcilor conduşi de Baiazid, la Rovine. Cei care vor să înţeleagă sufletul oraşului trebuie să meargă mai întâi în centrul istoric, apoi să facă scurte popasuri pentru a vizita Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie, Parcul Romanescu, dar şi mănăstirile Cosuna şi Jiţianu. Centrul istoric impresionează prin arhitectura clădirilor monument, iar terasele şi restaurantele care îşi primesc turiştii concurează pentru primele locuri într-un top regional „gourmet”. De pe partea cealaltă a străzii principale, veghează Palatul Primăriei, un monument istoric ridicat după planurile arhitectului Petre Antonescu, din Râmnicu Sărat, cel care a proiectat şi Arcul de Triumf din Bucureşti, dar şi palatul în stil neoromânesc al Primăriei Capitalei, de lângă Grădina Cişmigiu şi multe alte clădiri celebre, precum Cazinoul din Sinaia, Cazinoul din Constanţa, Palatul de Justiţie din Buzău sau Palatul Navigaţiei de la Galaţi.
Oferte pentru toate gusturile
Dezvoltându-se economic, oraşul le oferă turiştilor şi locuri de cazare la standarde internaţionale, atât în zona centrală, cât şi la periferie. Cei care vor să fie aproape de centru pot alege un hotel de patru stele, dintr-un lanţ internaţional, precum Ramada, iar cei care caută mai multă linişte şi un loc în care să se poată relaxa la piscină sau să facă sport pe un teren amenajat, pot alege hotelul Craioviţa, la marginea Craiovei, dar la numai zece minute de mers cu maşina, din centru. Transportul în comun mai are nevoie de câteva îmbunătăţiri la parcul auto, însă acoperă întregul oraş, iar taxiurile sunt ieftine. Craiova este şi un puternic centru universitar, care începe să atragă inclusiv studenţi străini, dar şi masteranzi şi doctoranzi din toate zonele ţării, iar ofertele din industria ospitalităţii s-au diversificat şi pentru a veni în întâmpinarea aşteptărilor acestora.
Universitatea din Craiova este unul dintre principalii piloni de dezvoltare ai oraşului, pentru că stimulează creşteri în zona de business.
Petreceri la piscină şi mişcare în aer liber
În Craiova sunt opt hoteluri cu piscină şi posibilităţii de wellness, SPA şi sport: Ramada Plaza, Craioviţa, La Rocca Boutique, Bruxelles Guesthouse, Meliss Events, Rixo's, Lido şi Il Capo Tour. În perioada verii, cele mai căutate sunt piscinele în aer liber, unde se poate îmbina relaxarea cu sportul sau cu petrecerile şi alte tipuri de eveimente la piscină, aşa cum se întâmplă la Craioviţa.