x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Palatul Regal din Madrid

Palatul Regal din Madrid

de Ana-Maria Păunescu    |    31 Aug 2012   •   21:00
Palatul Regal din Madrid

Construit in centrul orasului, pe locul pe care fusese vechea cladire regala, Palatul de astazi nu si-a pierdut deloc farmecul, chiar daca timpul n-a reusit sa-i ocoleasca zidurile si portile, chiar daca si pe acolo au trecut anii, deceniile si chiar secolele. In 1734, un incendiu mistuitor distrugea aproape in totalitate cladirea care fusese construita de arabi, undeva prin secolul IX, pentru a servi drept fortareata. Cea mai mare parte a impresionantei colectii de tablouri din interior a ars, iar impactul social pe care l-a avut tragedia si-a raspandit consecintele ani si ani de la momentul respectiv, intarind, paradoxal, credinta spaniolilor in regalitate.

Piatra de temelie a actualului Palat Regal s-a pus in 1738, iar cei care s-au ocupat de proiect au vrut sa obtina o constructie pe care nici un alt foc sa nu o poata mistui, pe viitor. De proiect s-au ingrijit arhitecti celebri ai epocii, de la Sacchetti, pana la Sabatini sau Ventura Rodriguez. In 1764 lucrarile au luat sfarsit, iar Carlos III a fost primul rege care a locuit in palatul care depasea asteptarile tuturor, prin eleganta si sobrietatea sa, prin dimensiunile impresionante si prin detaliile arhitectonice alese. Printr-o cercetare simpla, se poate afla, din ghiduri turistice, pliante sau albume, ca stilul predominant este barocul, combinat, desigur, cu fel de fel de amanunte italienesti sau frantuzesti, care confera Palatului eleganta si unicitate.

In zilele noastre, cand toate s-au schimbat pe lume, Palatul Regal nu mai serveste ca resedinta a nobililor spanioli, ci a ramas la dispozitia acestora pentru gazduirea anumitor intalniri regale sau a unor marete evenimente de prima clasa. O alta parte a cladirii este folosita ca muzeu. Oricum ar fi, ceea ce conteaza este ca in interiorul si-n jurul Palatului inca exista activitate, inca exista viata. Nu e deloc putin lucru ca, la mai bine de doua secole de la constructia sa, Palatul Regal sa mai existe si sa mai fie apreciat la adevarata valoare. Suntem norocosi, suntem contemporani cu urme importante ale istoriei.

×