x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Pandemie de droguri

Pandemie de droguri

de Cornel Tabacaru    |    31 Mai 2024   •   06:00
Pandemie de droguri

Dragii mei cu Jurnalul sub braț, planeta este sub asaltul unei noi pandemii. Pandemie provocată de noile droguri. Așa a fost denumită în America. Cititorii noștri sunt alarmați de amploarea acestui fenomen în țara noastră. Dar ca oameni care călătorim prin lume, haideți să începem cu Statele Unite. De la cel mai înalt nivel a fost decretat ca fiind o pandemie.

Gravitatea faptelor confirmă o astfel de denumire. Totul este concentrat în jurul drogului numit Fentanyl, ultima modă în domeniu, care este de fapt un analgezic opioid folosit în spitale, cu rețetă specială, pentru ameliorarea durerilor. Studiile arată că Fentanylul este mai letal decât heroina. Astfel s-a constatat că în SUA, în ultimii 3-4 ani, a crescut foarte mult traficul ilegal de Fentanyl. Pe piața neagră el este sub diferite forme de pastile, diverse culori și chiar imită forma bomboanelor pentru copii. Statisticile arată un lucru înfiorător: peste 100.000 de morți anual numai în SUA. 

Ca o primă măsură de contracarare a efectului drogului, s-a aprobat vânzarea fără rețetă a spray-ului nazal Narcan, care este un antidot pentru supradoza de Fentanyl. Așa că mașinile de poliție și ambulanțele sunt dotate cu aceste spray-uri, care sunt foarte eficiente în cazurile de supradoză, iar o supradoză devine fatală fără acest spay. 

În perioada asta, electorală, în SUA se bate moneda pe traficul ilegal de persoane la granița cu Mexicul, iar acești migranți ilegali fiind cărăuși ai unor cantități uriașe de droguri despre care vorbim. Tot statisticile spun că o sursă importantă este China, deci nu numai America Latină. Spuneam că anual mor cel puțin 100.000 de persoane din cauza supradozelor. 

V-am povestit că am fost acum câteva luni în Philadelphia. O spun cu groază: ai senzația te afli în „Zombieland"! Străzi pline de „morți vii", dependenți de droguri, care se clătină pe străzi sau zac inconștienți pe trotuare sau prin parcuri. Ba mai mult, crime legate de droguri sau de lipsa lor. Concluzia tuturor este ca umanitatea nu s-a confruntat niciodată cu dezastre de o asemenea amploare. 

Revista Fortune spune că mor mai mulți oameni din cauza drogurilor decât din cauza accidentelor de orice fel sau împușcăturilor, luate la un loc. Din 280 de milioane de americani cu vârsta de minimum 12 ani, 32 de milioane consumă droguri. Financiar, America pierde 1,5 trilioane de dolari anual. Dragilor, din păcate, fenomenul Fentanyl s-a extins și în România cu o viteză și efecte de neconceput până acum. Crime din cauza drogurilor, accidente mortale din cauza drogurilor, acțiuni antisociale din cauza drogurilor. Iar Poliția este depășită. Numeric nu face față, nici ca dotări nu face față. Oricât de mult s-ar strădui polițiștii, nu au efectivele și dotările necesare. Nu va mai dura mult și această epidemie se va face simțită din ce în ce mai mult, iar ea va deveni incontrolabilă și în țara noastră. De mare urgență se impune dotarea poliției cu personal și echipamente, dar și o pregătire specifică noilor realități, pentru că traficații sunt tot mai inventivi și surprinzători. Este ceva ce ține de siguranță națională. Până nu va fi prea târziu. 

Noi, dragii mei, ne vedem vinerea viitoare, cu sănătate, în pace și siguranță. Doamne Ajută!   

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: pandemie droguri america fenomen