x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Pe urmele cavalerilor medievali care au construit Korona

Pe urmele cavalerilor medievali care au construit Korona

de Diana Scarlat    |    09 Iun 2020   •   10:41
Pe urmele cavalerilor medievali care au construit Korona

În ultimii ani, Brașovul a fost una dintre cele mai vizitate destinaţii ale României, chiar şi fără aeroport. Aici ajungeau, anual, peste două milioane de vizitatori români și străini, iar străzile centrului istoric au fost în permanență pline, în toate anotimpurile. În continuare, orașul din inima țării și împrejurimile pline de semne ale istoriei, la fiecare pas, pot fi cea mai bună alegere pentru excursii și vacanțe. Este și suficient de mult spațiu pentru a menține distanțarea, în această perioadă, pentru că vechea cetate Korona are ce oferi, pentru toate gusturile.

 

Brașovul este unul dintre cele mai mari şi dintre cele mai importante oraşe, ridicate pe vechea cetate Korona. A păstrat caracteristicile medievale, vizibile la tot pasul, iar de câţiva ani, la infrastructura aproape perfectă şi la atracţia pe care o reprezintă zona montană s-a adăugat caracterul cosmopolit. Cetatea Brașovului a fost ridicată între secolele XIII și XVII, din nevoia de apărare împotriva invaziilor turcilor și tătarilor. Cetatea avea șapte bastioane, unite prin ziduri puternice de apărare. Bastioanele erau încredințate breslelor, după modelul medieval, fiind dispuse la o distanță de aproximativ 110 m distanță unele de altele. În vremurile de glorie ale cetății Brașovului, sistemul de fortificații avea 28 de turnuri, din care astăzi nu mai există decât șase. În zona de sub Tâmpa mai pot fi admirate și astăzi Bastionul Țesătorilor, Bastionul Postăvarilor. „Kilometrul zero” al unei excursii pe urmele istoriei cavalerilor teutoni care au ridicat cetatea Kronstadt (Orașul Coroanei) este Piața Sfatului, loc încărcat de istorie, care poate fi considerat „inima” vechii cetăți a Brașovului. Toate celelalte obiective turistice ale Brașovului se află în vecinătatea acestui punct central al cetății de astăzi.

 

Monumentele din vechea cetate îşi spun povestea

 

Centrul istoric al Brașovului este spectaculos, iar Biserica Neagră este cel mai vizitat obiectiv turistic. În Piața Sfatului se află vechea primărie, Rathaus sau Casa Sfatului, clădire construită în anul 1420, care, la prima vedere, pare de mici dimensiuni, dar cei care o vizitează pot descoperi că spațiul oferă dimensiuni nebănuite, care parcă se dilată, de la un culoar la altul, de la o sală de expoziție la alta. Clădirea îmbină mai multe stiluri arhitecturale, care confirmă istoria zbuciumată a localității. Parterul, unde se pot admira elementele stilului gotic, găzduiește astăzi expozițiile permanente ale Muzeului de Istorie a Brașovului, iar etajul, mansarda și turnul arată cum goticul se poate îmbina armonios  cu elementele renascentiste și baroce.


Renăscută din propria cenușă

 

Din Piața Sfatului se poate porni către Biserica Neagră sau către vechea Casă a Negustorilor, construită între anii 1539-1545 la cererea soției judelui Brașovului. Locul este mereu animat de sutele de brașoveni sau de vizitatori care se opresc, măcar pentru o cafea sau un ceai, la cafenelele și restaurantele așezate de jur-împrejurul pieței. Biserica Neagră este unul din monumentele reprezentative pentru istoria Brașovului. Clădirea unică în lume are 89 de metri lungime și 38 de metri lățime, fiind cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei. Biserica a fost construită începând cu anul 1385 și s-a numit Biserica Sfânta Maria, până la marele incendiu din 1689, care i-a schimbat numele și destinul. Îmbinarea între stilurile gotic și baroc se explică prin istoria monumentului, parțial distrus în incendiu și refăcut de meșteri veniți din Danzig, care au adăugat noile bolți în stil baroc. După incendiu, a renăscut din propria-i cenușă, devenind Biserica Neagră de astăzi. Interiorul poate adăposti 5.000 de oameni. A scăpat de incendiu pictura murală din pridvorul sudic, reprezentând figura Mariei cu Pruncul, așezată între Sf. Ecaterina și Sf. Varvara. În colțurile de jos ale picturii se află stemele regelui Matei Corvin și a soției sale Beatrice de Napoli-Aragon. În clopotnița Bisericii Negre se află marele clopot din bronz, care cântărește șase tone. În interior se poate admira și o colecție de peste 100 covoare a Bisericii Negre, este cea mai bogată colecție de acest fel din România, care spune și istoria comunității brașovene și a împărțirii breslelor din vechea cetate. Orga Bisericii Negre este una dintre cele mai mari din sud-estul Europei, cu 4.000 de tuburi, care încântă și astăzi publicul cu sonoritatea sa specială. Orga a fost instalată în Biserica Neagră în anul 1839.

 

Porțile și turnurile care veghează orașul

 

Mai departe, după Biserica Neagră, spre Bastionul Țesătorilor, trecem prin Poarta Ecaterina, un alt simbol al Brașovului, ridicată cu ajutorul financiar de la magistratul Johhanes Beckner, fiind principala poartă de acces dinspre Scheii Brașovului, care îndeplinea și rol de bastion. Turnulețe din partea superioară a porții simbolizau Jus Gladii, privilegiul conducătorilor brașoveni de a da sau nu pedeapsa cu moartea, în perioada medievală. În apropiere se află și Poarta Schei, construită mult mai târziu, între anii 1827-1828. Cetatea Braşovului merită efortul de a fi descoperită „la picior”, pe străduțele pietruite din centrul istoric. Orașul reprezintă o atracție irezistibilă pentru foarte multe categorii de turiști. Iar de aici se pot face excursii montane și se poate porni într-un superb circuit al bisericilor fortificate ale Transilvaniei și al cetăților medievale din județul Brașov și din împrejurimi.

 

 

Redescoperirea turismului intern poate începe cu minunile medievale din centrul țării. Brașovul este deja o atracție pentru turiștii străini, dar puțin cunoscut românilor.

×
Subiecte în articol: turism brasov