x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Pregăteşte-ţi bocancii pentru o tură pe munte

Pregăteşte-ţi bocancii pentru o tură pe munte

de Oana Portase    |    28 Noi 2017   •   19:30
 Pregăteşte-ţi bocancii pentru o tură pe munte

Zăpada s-a instalat deja pe crestele înalte ale munţilor, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne baricadăm în casă. Dacă avem un echipament corespunzător şi respectăm indicaţiile salvamontiştilor, ne putem bucura în continuare de drumeţiile pe munte. Proprietarii de pensiuni şi cabane s-au pregătit să-şi primească turiştii, iar în curând se vor deschide şi pârtiile de schi. Atenţie la traseele închise pe timpul iernii şi la locurile unde poţi campa. Dacă preferi confortul, atunci o noapte de cazare la pensiuni porneşte de la 70-80 de lei.

Regula celor trei straturi de haine

Înainte să pornești la drum, ar trebui să ții cont de anumite lucruri care pot face diferența între viață și moarte. Este esențial să ai echipamentul adecvat la tine, să nu te abați de la traseele marcate și să anunți salvamontiștii în caz că simți că nu mai faci față. O regulă importantă în lumea iubitorilor de munte este cea a celor trei straturi de haine care te poate salva pe munte. Această regulă spune că echipamentul tău trebuie să fie format dintr-un strat de bază, strat de izolaţie (intermediar) şi un strat exterior. Stratul de bază este în contact direct cu pielea ta, aşa că este important să iei haine în care te simţi confortabil. Pentru stratul de bază ar fi bine să eviţi bumbacul pentru că acesta menţine pielea udă dacă transpiri, lucru periculos pentru sănătatea ta. Stratul intermediar este cel care îţi păstrează temperatura optimă pentru corpul tău. Acesta poate fi compus din pulover, polar, jachetă de puf sau jachetă sintetică, fiecare având avantajele şi dezavantajele sale. Ultimul strat, cel exterior, are rolul de a te proteja de vânt, de ploaie și de ninsoare. În acest caz, ai de ales între două variante: jachetă hardshell sau jachetă softshell. Nu trebuie să uiţi nici de accesoriile necesare pe munte, de la căciulă şi ochelari de zăpadă, până la mănuşi şi bocanci impermeabili.

“În primul rând, turiștii trebuie să aibă cu ei hainele care să le asigure confort termic. Căciulă, cagulă, mănuşi în perioada asta, ochelari de zăpadă, de schi. O mică trusă de prim ajutor, o mică sursă de încălzire dacă nu ajung la cabană şi vor să înnopteze în munte. Echipamentul specific, cort termic, sac de dormit care să asigure o izolaţie bună, saltea, tot ce ţine de bivuac. De asemenea, încălţăminte corespunzătoare, de iarnă, colţar, piolet, o cordelină când merg în zona înaltă, iar cei care practică sporturile extreme să aibă asupra lor echipamentul individual de salvare din avalanşă. Respectiv emiţătorul electronic, lopata de zăpadă şi sonda de avalanşă”, spune Adrian David, șef Serviciu Salvamont Sibiu, pentru Jurnalul Național.

Când programează o tură pe munte, turiştii trebuie să se informeze asupra condiţiilor traseelor la serviciile salvamont din zona pe care vor să o acceseze. Acest lucru se poate face prin dispeceratul naţional salvamont, sunând la telefonul 0salvamont. De asemenea să se informeze asupra condiţiilor meteo pentru perioada în care vor să plece la munte.

Adrian David, şef Serviciu Salvamont Sibiu

Cum recunoşti semnele hipotermiei

- temperatura corpului ajunge la 35 de grade;

- tulburările de vorbire;

- judecata defectuoasă;

- frisoanele şi învineţirea pielii;

Unul dintre marile riscuri pe care le poţi întâmpina pe munte, dacă nu eşti echipat corespunzător, este hipotermia. În caz că o persoană din grupul tău suferă de hipotermie, cel mai bine este să-i schimbi rapid hainele cu unele uscate şi să o înveleşti în pături sau cu sacul de dormit. Un sac de dormit de foarte bună calitate poate face diferenţa între viaţă şi moarte, aceştia oferind protecţie de până la limita temperaturii extreme de -38 de grade Celsius.

Drumeții prin peisaje de poveste

Muntele este spectaculos în fiecare anotimp, dar iarna îl transformă într-un loc de basm. Multe dintre traseele fascinante pe timpul verii sunt închise în sezonul rece din cauza riscului mărit de avalanșă sau a gradului de dificultate mult prea mare pentru acest sezon. Sunt însă și câteva trasee deschise pe timpul iernii pentru amatorii de drumeții, chiar și pentru începători. Cele mai cunoscute trasee de iarnă sunt în Munții Bucegi, dar aveți alternative în Munții Ciucaș, Baiului sau Piatra Mare.

Sinaia – Cota 1400 – Cota 2000 este cel mai popular traseu care poate fi abordat fără riscuri majore de către turiști. Traseul poate fi parcurs în aproximativ trei ore la urcare și 2-3 ore la coborâre. Mai aveți varianta Platoul Bucegilor - porțiunea Cota 2000 - Piatra Arsă - Babele pe vreme cu o vizibilitate bună, când nu ninge abundent sau nu este ceață, pentru că există riscul să vă pierdeți. Timpul de parcurgere pentru acest traseu este de aproximativ 3 ore. Turiștii cu experiență pe munte pot continua traseul până la Vf. Omu pe traseul de iarnă care trece peste zona numită “Cerdac”, însă nu vă aventurați dacă nu aveți echipament corespunzător și condiție fizică. Cabana turistică din Vf. Omu este închisă iarna, iar la stația meteo nu se oferă cazare, așa că va trebui să vă întoarceți. Alte alternative din Bucegi sunt traseele care coboară din platou în Valea Ialomiței, cu mici excepții.

TRASEE DE IARNĂ ÎN MUNȚII BUCEGI

Sinaia – Cota 1400 – Cota 2000; 

Platoul Bucegilor – porțiunea Cota 2000 - Piatra Arsă – Babele;

Cota 2000 – Cabana Valea Dorului – Șaua Lăptici – Cabana Padina;

Cota 2000 – Lacul Bolboci – Cabana Bolboci;

Bușteni – Plaiul Munticelului – Pichetu Roșu – Diham;

“Traseele din munţii înalţi, adică din Munţii Făgăraş, din Munţii Retezat, munţii care au o altitudine mai mare de 2.000 de metri, traseele de iarnă sunt diferite de traseele de vară, nu mai urmează acelaşi traiect întrucât multe dintre porţiuni, multe dintre traseele de vară trec prin zone expuse, zone care nu pot fi parcurse pe timpul iernii fără o expunere la riscul de avalanşă. În Munţii Făgăraşului, traseele sunt închise pe timpul iernii, mă refer la cele care pornesc de la nivelul cabanelor în sus, asta nu înseamnă că turiştii nu pot merge la munte, dar trebuie să țină cont de acest lucru”, mai spune șeful Serviciului Salvamont Sibiu.

În Munții Piatra Craiului vă puteți aventura pe traseul Fântâna lui Botorog – Cabana Curmătura – Vf. Piatra Mică. La coborâre, porțiunea Șaua Crăpăturii – Crucea Eroilor este periculoasă iarna. În Munții Baiului vă puteți aventura până la Piscul Câinelui (1.650 m altitudine) și apoi să vă îndreptați spre Posada. Traseul poate fi ceva mai dificili pentru ca o să-l parcurgeți în aproximativ 8 ore. În Munții Piatra Mare vă așteaptă alt traseu plin de adrenalină, dar care poate fi parcurs iarna. Acesta pornește din Dâmbu Morii și vă duce până în Vf. Piatra Mare, la o altitudine de 1.844 de metri. Puteți înnopta la Cabana Piatra Mare, iar a doua zi traseul vă poartă spre Canionul Tamina.

Dacă simțiți că nu mai faceți față pe traseu și sunteți în pericol, atunci sunați imediat la 112 pentru ajutor. Doar în luna octombrie, salvamontiștii au salvat 258 de persoane de pe munte în cadrul a 150 de acțiuni, a anunțat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România şi Consiliului Serviciilor Publice Salvamont.

Pregătiri pentru sezonul de schi 2017-2018

În România avem peste 140 de pârtii omologate, iar preţurile pentru schi pass-uri sau cazări diferă în funţie de zonă şi perioadă. Sărbătorile fac ca preţurile să fie ceva mai piperate decât în restul sezonului de iarnă. Bătaia cea mare se dă pe cabanele din Valea Prahovei şi Poiana Braşov. Numai în Valea Prahovei turiştii au de ales între pârtiile din Sinaia, Azuga, Buşteni şi Predeal. În Sinaia se află două pârtii incluse în topul celor mai lungi din ţară, iar în Azuga avem o pârtie cu nocturnă, tunuri de zăpadă, telegondolă şi teleschi. Cea mai lungă pârtie de schi din România se află în Poiana Braşov, având o lungime de 5.300 de metri. Deşi turiştii se bat pe Valea Prahovei şi Poiana Braşov, unele dintre cele mai frumoase pârtii de schi din ţară se află în Transalpina Ski Resort, Vatra Dornei, Șuior Maramureș sau Straja, o stațiune spectaculoasă care este căutată de tot mai mulți turiști în fiecare an.  

TARIFE SCHI POIANA BRAŞOV

Cartelă;

Urcare simplă 20 de lei/ 10 lei pentru copii;

Urcare şi coborâre 35 de lei/ 17 lei pentu copii;

Coborâre 20 de lei/ 10 lei pentru copii;

Abonamente

De la ora 11.00 – 110 lei;

De la ora 13.00 – 80 de lei;

De la ora 14.00 – 60 de lei;

4 ore – 100 de lei;

1 zi – 145 lei;

2 zile – 230 de lei;

6 zile – 550 de lei;

10 zile din sezon (consecutive sau nu) – 1.000 de lei.

Schiatul nu este un sport chiar ieftin și trebuie să ne pregătim din timp pentru cheltuieli. O oră de schiat cu instructor costă între 50 și 150 de lei, iar închirierea unui echipament pornește de la 35 de lei pentru o zi.

Unic pe plaiuri mioritice

Muzeul Crucilor din Oltenia

Muzeul Crucilor din Oltenia se găseşte la Măceşu, aproape de Târgu Cărbuneşti, în judeţul Gorj. Muzeul a fost deschis în 2009 şi este unic în România. Acesta adăposteşte atât în curte, cât şi în interior, cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, cruci de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor, dar şi altele. Fiecare cruce din muzeu are propria semnificaţie. De exemplu, cele de căpătăi se pun la capul mortului, iar cele de pomenire sunt făcute pentru iertarea păcatelor persoanei decedate. Crucile au fost strânse din mai multe zone ale Gorjului, iar unele sunt vechi de peste 100 de ani. La muzeu se mai găsesc cruci de pomenire închinate unor personalităţi precum Constantin Brâncuși, Corneliu Baba, actori precum Ilarion Ciobanu, Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu sau Toma Caragiu. Annual, câteva sute de turişti vin să viziteze Muzeul Crucilor din Oltenia. Pentru vizitarea muzeului nu se plăteşte taxă de intrare.

Destinaţia săptămânii

Amsterdam, capitala mondială a bicicliştilor

O vacanţă în Amsterdam este mereu o idee o bună. Capitala Olandei este locul unde găseşti sute de mii de biciclete, cazare pe apă, singura piaţă plutitoare de flori din lume, cel mai frumos cinematograf, muzee şi o viaţă de noapte intensă. Oraşul este străbătut de peste 160 de canale de apă pe care poţi face croaziere, iar pe lista muzeelor de top se află Rijskmuseum şi Van Gogh, unde ai ocazia să vezi picturi faimoase. Ultimele statistici arată că în Amsterdam sunt peste 840.000 de biciclete, adică de patru ori mai multe decât numărul maşinilor. După o tură pe la muzeele cu picturi celebre şi o plimbare cu bicicleta, n-ar trebui să evitaţi nici Bloemenmarkt, singura piaţă de flori plutitoare din lume. Piaţa a fost construită pe mai multe pontoane amplasate pe canalul Singel. Cartierul Roşu şi Madame Tussauds sunt alte locuri faimoase vânate de turiştii care ajung aici. Capitala Olandei este un loc cu preţuri destul de piperate. Cazarea costă de la 100 de euro în sus pe noapte, iar biletele de avion sunt aproximativ 150 de euro.

Arii protejate ale României

Tisa Superioară și Aria Protejată „Pădurea Ronișoara”

Situl Natura 2000 Tisa Superioară cuprinde arealul de luncă și terase de pe stânga Tisei din cursul superior al acesteia, ce alcătuiește, la traversarea Depresiunii Maramureș de la est la vest, granița dintre România și Ucraina. Situl este important în primul rând pentru protejarea ihtiofaunei (11 specii prioritare de pești) dintre care se remarcă lostrița și cleanul dungat, specii foarte rare, aflate în pericol de extincție în fauna României, potrivit site-ului eeagrants-tisa.ro. Acestora li se adaugă amfibienii (Triturus cristatus, Triturus montandoni) și broasca țestoasă de apă (Emys orbicularis), cu populații încă foarte puternice în sit, plus cel puțin trei alte habitate importante higrofile și hidrofile, ce urmează a fi investigate. În masivul forestier Ronișoara există, suprapus și rezervației forestiere omonime, un areal important pentru mamifere mari, cu populații de urs, lup, râs și cerb. Aria protejată „Pădurea Ronişoara” reprezintă o rezervaţie forestieră pentru seminţe, situată pe teritoriul comunei Rona de Sus, cu o suprafaţă de 62 ha. La rezervaţie se poate ajunge din Pasul Hera, la circa un km pe DN 18.

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: drumetii