Asociațiile patronale din turism au fost invitate la sediul Guvernului, pentru a se discuta redeschiderea spațiilor de servire în interior ale restaurantelor. Acestea ar putea funcționa din nou, urmând a fi redeschise etapizat, în funcție de zone, cu respectarea măsurilor de siguranță impuse de pandemie. Industria ospitalității are foarte multe probleme, iar reprezentanții patronatelor spun că măsurile luate de Guvern nu sunt eficiente, pentru a se evita falimentul.
Părerile sunt împărțite, în legătură cu redeschiderea spațiilor innterioare de servire a mesei la restaurante. Pe de o parte, se pune problema din perspectivă globalistă, astfel încât s-ar putea considera discriminatorie redeschiderea unora dintre restaurante, în timp ce altele ar urma să mai aștepte. Această perspectivă stă și la baza măsurilor luate până acum de Guvernul României, pe principiul egalității, astfel încât au fost impuse aceleași reguli, unitar, fără a se ține cont de deosebirile dintre rural și urban, respectiv zone aproape depopulate, comparativ cu cele suprapopulate. Dacă se va aplica în același fel regula egalității, fără a se ține cont de tipurile de restaurante, este posibil fie să se decidă redeschiderea tuturor, simultan, fie să mai aștepte toată lumea, costurile relansării urmând să crească, exponențial. O altă problemă este legată de întoarcerea la muncă a angajaților care acum sunt în șomaj tehnic, pentru că unii patroni spun că nu toate localurile își vor permite acest lucru, iar dacă vor fi obligate de Guvern, cei care nu pot face față situației, din cauza lipsei clienților, în următoarea perioadă, ar putea recurge la concedierea angajaților.
Măsurile nu sunt pentru turism
Săptămâna trecută, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, prin care rerezentanții industriei ospitalității arată că cele mai multe măsuri pe care Guvernul a spus că le-a luat, cu scopul de a ajuta relansarea turismului românesc sunt ieficiente sau nu au fost concepute pentru acest sector economic. „Lucrul de acasă - Altă măsură care face referire mai degrabă la alte industrii (IT&C, banking etc.) unde lucrul de acasă este posibil. Salutăm ideea, dar, din nou, nu aduce nimic aplicabil/benefic pentru industria noastră. Nu putem servi masa ONLINE și nu putem caza clienții virtual, chiar și pe acestia, puțini, care mai sunt pe la noi prin hoteluri”, se arată în documentul FIHR.
IdeeDin perspectiva globalistă a egalității de șanse, restaurantele ar putea rămâne toate închise, până la faliment.