x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Sfaturi de vacanţă

Sfaturi de vacanţă

de Simona Chiriac    |    02 Iun 2009   •   00:00
Sfaturi de vacanţă
Sursa foto: Simona Chiriac/Jurnalul Naţional

O vacanţă într-o ţară musulmană poate fi o experienţă minunată, atât timp cât turiştii respectă tradiţiile şi obiceiurile locului.

O vacanţă în străinătate presupune şi o interacţiune cu civilizaţii şi culturi diferite. În aceste condiţii este bine ca, înainte de a porni la drum, turiştii să cunoască specificul ţării pe care urmează să o viziteze. Site-ul Ministerului Afacerilor Externe oferă informaţii utile despre ţările musulmane, unde tradiţiile sunt cu totul altele decât în cele europene.

ARABIA SAUDITĂ. Anual, ajung aici milioane de musulmani din întreaga lume. Conform credinţei islamice, fiecare musulman trebuie să se închine la Mecca cel puţin o dată în viaţă. Trebuie ştiut că prezenţa nemusulmanilor în oraşul sfânt este total interzisă, iar pe drumurile de acces către Mecca este verificată viza specială care atestă apartenenţa la religia islamică.

Viza turistică, ce poate fi obţinută de către orice cetăţean, are o valabilitate de 30 de zile şi trebuie să fie garantată de un "sponsor" saudit. Se recomandă evitarea locurilor aglomerate şi a celor care nu sunt supravegheate de forţele de ordine. Femeile nu pot circula decât însoţite şi nu au voie să conducă autovehicule. De asemenea, este interzisă fotografierea clădirilor guvernamentale, a zonelor militare sau a palatelor regale.

Încălcarea regulilor de circulaţie se pedepseşte aspru (în anumite cazuri se aplică pedeapsa capitală). Este interzis importul în Arabia Saudită al anumitor produse precum carne de porc, alcool, materiale explozibile şi muniţie. De asemenea, traficul de droguri sau de alcool se pedepseşte cu închisoarea sau aplică pedeapsa capitală.

ÎN EGIPT. Turiştii sunt sfătuiţi să folosească traseele supravegheate de poliţia turistică. Este obligatorie respectarea obiceiurilor şi tradiţiilor locale: nu se recomandă oferirea băuturilor alcoolice femeilor care poartă văl sau bărbaţilor cu fruntea înnegrită de rugăciuni. Femeile trebuie să aibă o ţinută decentă. Este interzisă scoaterea din ţară a coralilor şi scoicilor de apă, considerate obiecte de contrabandă. Vinerea şi sâmbăta sunt zile nelucrătoare.

ÎN TURCIA. Utilizarea aparatelor antiradar este interzisă, amenda fiind de 1.500-2.000 de euro. Pietonii trebuie să fie foarte atenţi în intersecţii şi la traversarea străzii. De asemenea, la achiziţionarea oricărui obiect de artă trebuie să prezentaţi la vamă factura şi un certificat oficial care să arate că obiectele pot fi exportate legal.

ÎN QATAR. Cetăţenii care călătoresc în această ţară trebuie să se îmbrace decent, să evite fotografierea persoanelor care poartă costume locale. Se recomandă evitarea manifestărilor de afecţiune în public. Băuturile alcoolice pot fi cumpărate de la magazine autorizate, pe baza unui permis special. În cazul aparatelor electrice, acestea au nevoie de un adaptor de tip britanic (230 V, ştecker cu trei picioruşe). Nu sunt acceptate la trecerea frontierei anumite rase de câini, în special cele de talie mare.

×
Subiecte în articol: practic util