Deși trăim într-o lume în care tradițiile și obiceiurile străbunilor noștri au cam fost date uitării, există în țara noastră locuri în care rămășite ale vieţii românești în cel mai pur stil au fost păstrate cu sfințenie, ca o mărturie peste timp, menită să ne demonstreze că viața simplă nu este deloc monotonă și lipsită de farmec.
Este vorba despre muzeele noastre etnografice, care adună creația de veacuri a țăranului român, ce nu se înconjura de lucruri multe. Puținul, dar suficientul cu care acesta își ducea traiul era reprezentat de lucrul viu al mâinilor lui, care prelucra materia şi o înnobila prin suferinţă.
Lumea satului românesc nu atinge perfecțiunea, dar are avantajul faptului că este o lume care aparține întru totul țăranului, fiind un rezultat al creației sale, o îmbinare unică intre artă și strădanie. Chiar dacă liniile caselor nu erau drepte, chiar dacă geamurile erau afumate sau camerele aveau pereții rotunjiți cu mâna, viața simplă și căldura celor ce însuflețeau locuințele țărănești, dau un farmec aparte vieții rurale.
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.
Dacă vă este dor de valorile culturii tradiționale și doriți să vă bucurați de ultimele zile cu soare ale acestui an, făcând o călătorie în timp, vă prezentăm un clasament al celor mai frumoase muzee în aer liber din România.
1. Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA
Considerat cel mai frumos muzeu etnografic în aer liber din țara noastră, Muzeul Astra din Sibiu este totodată și cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Muzeul tradițiilor populare se întinde pe o suprafaţă de 96 hectare din care expoziţia propriu-zisă ocupă 42 de hectare. Plimbâdu-te pe cele 10 km de alei, vei descoperi o lume fascinantă, în care poți admira 300 de clădiri şi peste 15.000 de obiecte aparținând civilizației noastre strămoșești.
Acest paradis ce păstrează spiritul românesc autentic este situat în rezervaţia naturală "Dumbrava Sibiului". Cu o vegetaţie luxuriantă, care îi ajută pe oameni să respire aer curat, dar şi să ignore pentru câteva minute sau ore agitaţia obişnuită a oraşului, muzeul Astra ne duce într-un un univers aparte, ca o gură de rai.
Înființat în anul 1963, de către o echipă condusă de Cornel Irimie, muzeul în aer liber de la Sibiu prezintă, în zone armonios marcate ca spaţiu si tematică, lumea minunată a satului românesc. Este un loc feeric, un paradis natural încărcat de tradiții, ce ''vorbește'' despre o întreagă civilizație.
2. Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti
Află care sunt cele mai frumoase muzee în aer liber din România