În ultimii ani s-a creat un astfel de trend, după ce s-au observat efectele benefice ale înotului în apă termală și ale tratamentelor care pot ajuta la detoxifierea organismului. Una dintre zonele preferate de turiști pentru astfel de cure este Oradea-Băile Felix. Apele termale sunt recomandate oricând, chiar și pentru prevenirea unor boli profesionale, iar băile miraculoase nu se mai adresează doar persoanelor de vârsta a treia, ci mai ales tinerilor care lucrează prea mult la birou, astfel încât să-i ajute să evite viitoarele afecțiuni generate de sedentarism.
Cei care pot să-și ofere o vacanță la SPA după Sărbătorile de Iarnă scapă repede de kilogramele acumulate în luna decembrie. În favoarea turiștilor vin și scăderile de preț de după 1 ianuarie. Zona Oradea-Băile Felix este foarte căutată de turiștii români și străini care vor să se relaxeze în ape termominerale. Proprietățile apelor din cele două localități învecinate diferă, pentru că sursele de apă termală sunt diferite, ca și conținutul de minerale și alte componente. Apele de la Băile Felix nu au o concentrație foarte mare de minerale, fiind permis scăldatul pentru o perioadă mai îndelungată decât în alte stațiuni. Turiștii trebuie să țină cont și de indicațiile medicului și de faptul că nu trebuie să depășească trei ore de scăldat pe zi, pentru că apa nu este doar caldă, ci acționează asupra organismului prin mineralele pe care le conține.
Apa vie care-și schimbă culoarea
Medicii care au studiat efectele apei termominerale de la Băile Felix au descoperit, în peste 30 de ani de studii, comparând rezultatele obţinute în urma curelor de apă termală, că organismul uman reuşeşte să se echilibreze şi să îşi ia din apă minerale, calciu şi magneziu, prin simpla îmbăiere. Apa de aici are şi proprietatea de a-şi schimba culoarea sub influenţa factorilor precum schimbările de temperatură sau de presiune atmosferică. De aceea se spune că este o apă vie. Sunt zile în care apa se poate face dintr-o dată verde sau se poate tulbura, deşi nu este murdară. S-a constatat că reacţionează la factorii de mediu, pentru că este o apă naturală. La Oradea şi la Băile Felix, sezonul turistic este permanent. Promovate în trecut ca staţiuni balneo-climaterice, acestea s-au transformat într-o imensă zonă de SPA pentru toate vârstele şi toate gusturile. Investiţiile în spaţii de cazare, piscine acoperite sau în aer liber, în Aqua Park şi centre de tratament atrag din ce în ce mai mulţi turişti români şi străini care au descoperit că vara poate fi permanentă şi în România, dacă apa e caldă şi atmosfera e prielnică relaxării şi distracţiei.
Opțiuni pentru excursii la saline și peșteri
Pe lângă apele și tratamentele de aici, se pot vizita foarte multe obiective turistice. De când a fost renovat, centrul orașului Oradea este o atracție în sine. De la Oradea sau de la Băile Felix se pot face zilnic excursii către Peștera Urșilor, Salina Turda sau în Munții Apuseni. Într-un astfel de sejur, este aproape obligatoriu să fie dedicată o zi pentru vizitarea orașului, Oradea fiind un imens muzeu în aer liber. Mulți aleg și o excursie de o zi la Budapesta. O altă rută pentru excursii opționale este la Roșia Montană și Valea Arieșului, iar alta este Băile Felix – Oradea – Turda, cu vizitarea Salinei Turda. Munţii noştri nu poartă numai aur, ci şi un „aur alb” fără de care bucatele n-ar avea nici un farmec: sarea. Fie că sunt sau nu exploatate, minele de sare sunt astăzi adevărate muzee de istorie, dar şi baze de tratament, în special pentru bolile de plămâni, ori locuri de relaxare şi de distracţie pentru mii de vizitatori din toată lumea. Pe lângă cetăţile medievale şi centrele SPA din Transilvania, salinele constituie şi ele o atracţie deosebită, fiind, poate, mai cunoscute de vizitatorii de peste hotare decât de cei din ţară. Cu aspect de bază stelară, unde stau cuminţi câteva navete spaţiale, salina de la Turda este umedă, spre deosebire de „sora” ei puţin mai mică, de la Praid, care face parte din categoria salinelor uscate. Tratamentul este la fel de eficient şi în cele umede, şi în cele uscate.
Apa termală de la Băile Felix este bună și în cure interne, în tratarea afecțiunilor aparatului digestiv. Se bea cu o jumătate de oră înainte de masă sau la două ore după masă.
Locul de joacă pentru copii și adulți, la Turda
Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani, Salina Turda a primit circa 700.000 de turiști anual, iar popularitatea acestei minuni pământene a depășit de mult timp granițele României. Zona s-a dezvoltat și continuă să se ridice noi spații de cazare și zone de agrement, în jurul salinei care seamănă cu o bază stelară din filmele SF și atrage vizitatori din întreaga țară și din străinătate. Salina Turda este, astăzi, un exemplu de succes în turismul din România, arătând că se poate transforma orice loc într-o atracție de nerefuzat. În inima Transilvaniei, Salina Turda funcționează ca liant între toate zonele turistice, de la Oradea la Sighișoara, de la Brașov sau Sibiu, către Deva și Hunedoara. Pe oricare dintre circuitele turistice importante ale Transilvaniei, se poate face măcar un popas la Salina Turda. Sau din fiecare zonă turistică se poate face măcar o excursie de o zi aici. În anul 2005, istoria salinei s-a schimbat, după ce oamenii gospodari de aici au accesat fonduri europene, nu pentru reparații superficiale, ci pentru un proiect grandios care a fost realizat și a devenit celebru. Salina Turda este Societate pe Acțiuni, având acționar unic Primăria Municipiului Turda. Este la fel de surprinzătoare și istoria locului care astăzi surprinde prin decorurile futuriste și îndrăzneala de a crea și de a aduce ceva din viitor într-o aparent banală mină de sare. Este și „bază intergalactică”, și loc de joacă pentru copii și adulți, și spațiu pentru relaxare, bază de tratament și un adevaărat muzeu al mineritului în sare.
Se presupune că exploatarea sistematică a sării la Turda a început în perioada ocupaţiei romane în Dacia, făra a exista însă documente sau mărturii arheologice care să ateste existenţa acestor exploatări.