x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Povestea ridicării la ceruri a Sfintei Maria. Când începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Povestea ridicării la ceruri a Sfintei Maria. Când începe Postul Adormirii Maicii Domnului

de Redacția Jurnalul    |    30 Iul 2024   •   15:30
Povestea ridicării la ceruri a Sfintei Maria. Când începe Postul Adormirii Maicii Domnului
Sursa foto: Doxologia.ro

Postul Adormirii Maicii Domnului, numit și Postul Sfintei Marii, durează două săptămâni și este respectat  de creștinii ortodocși și greco-catolici, în perioada 1-14 august. În acest an, acesta începe însă pe 31 iulie.

Acesta este cunoscut ca postul Sfintei Marii sau Sântamariei și îi pregătește pe creştinii ortodocşi pentru cele două mari sărbători cu cruce roşie din luna august: Schimbarea la Față- 6 august, și Adormirea Maicii Domnului - 15 august.

În mod normal, postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august, fiind precedat de Lăsata Secului, ultima zi în care se mai poate mânca “de dulce”.

În 2024, Lăsata Secului ar fi căzut pe 31 iulie, miercuri, în care de obicei se postește. Astfel că postul Adormirii Maicii Domnului începe cu o zi mai devreme și va dura până pe 14 august.

Reguli de post

Potrivit crestinortodox.ro, în postul Adormirii Maicii Domnului, lunea, miercurea, și vinerea, până în jurul orei 15, nu se consumă niciun fel de aliment. După ora 15, credincioşii au voie să mănânce doar hrană uscată.

Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. De sărbătoarea Schimbarea la Față este dezlegare la pește, potrivit basilica.ro.

Însă cea mai importantă este înfrânarea de la fapte rele, iertarea, împăcarea şi iubirea.

Este interzis să se facă nunţi şi botezuri. 

În zilele din postul Adormirii Maicii Domnului, petrecerile sunt considerate nepotrivite, iar fumatul, fumatul și orice exces sunt interzise. 

În unele regiuni, există obiceiul de a face pomeni pentru cei adormiți în postul Adormirii Maicii Domnului, în zilele de sâmbătă.

Postul Adormirii Maicii Domnului este un timp de reflecție, rugăciune și purificare.

Dezlegare la pește

În postul Adormirii Maicii Domnului, creştinii ortodocşi au o singură zi cu dezlegare la peşte - Schimbarea la față a Domnului, marţi, 6 august.

Totodată, creştinii mai au 5 zile cu dezlegare la ulei şi vin.

  • joi, 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin
  • sâmbătă, 3 august: Sfinții Isachie, Dalmat și Faust – dezlegare la ulei și vin
  • duminică, 4 august: Sfinții șapte tineri din Efes – dezlegare la ulei și vin
  • sâmbătă, 10 august: Sfântul Lavretie – dezlegare la ulei și vin
  • duminică, 11 august: Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului – dezlegare la ulei și vin

Povestea Adormirii Maicii Domnului

Sfânta Maria Mare este sărbătoare cu cruce roşie, prăznuită de Biserica Ortodoxă pe 15 august.

În această zi este sărbătorită moartea şi îngroparea Maicii Domnului și mutarea cu trupul la ceruri.

Potrivit scripturilor, Dumnezeu îi descoperă Fecioarei Maria, printr-un înger, ziua trecerii la cele veșnice. Apoi, Maica Domnului a urcat pe Muntele Măslinilor să se roage, împarte văduvelor şi săracilor veşmintele sale, cerându-şi iertare de la toți şi încredințându-i că va mijloci pentru toată lumea în fața lui Dumnezeu și a fiului său, Isus Hristos.. 

Sfinții Apostoli au fost chemați să-și ia rămas bun de la Fecioara Maria dar Apostolul Toma nu a putut să vină iar aceştia au decis să închidă mormântul. După câteva zile, când s-a întors Apostolul Toma, i-a rugat pe frații lui să deschidă mormântul pentru a o vedea ultima dată pe Sfânta Maria.

În momentul în care apostolii au deschis mormântul Maicii Domnului, acesta era gol și și-a dau seama că Fecioara Maria a fost ridicată cu trupul în Împărăția Cerurilor, potrivit Antena3 CNN.

×