Din fericire, unele plante nu sunt plăcute de micile insecte, astfel că vor zbura departe de grădina ta, potrivit bestlifeonline.com.
1. Citronella
Probabil că ești familiarizat cu Citronella și ai folosit lumânări sau o brățară cu ulei esențial. Dar poți să mergi direct la sursă și să o plantezi în grădină sau chiar în ghiveci. Plante asemănătoare sunt melisa și verbena.
2. Lavandă
Lavanda are nu doar flori frumoase, de culoare violet, ci și un parfum încântător pentru noi dar neplăcut pentru țânțari. În plus, conține linalol, o substanță care îi respinge. Totodată, petalele uscate ajută împotriva mâncărimii pielii. Are nevoie de soare și de puțină apă.
3. Cătușnică
Este o plantă ce îți va face pisica fericită dar va ține și țânțarii la distanță. Conține nepetalactonă, un compus neplăcut pentru aceste insecte. Este ușor de cultivat și întreținut. Crește aproape în orice tip de sol dacă este bine drenat. Prosperă atât în locuri însorite, cât și în cele cu umbră parțială. Poți face din acestea un spray.
4. Galbenele
Gălbenelele sunt flori strălucitoare și vesele care îți vor face curtea frumoasă, dar cel mai mare avantaj al lor este că au un miros care țânțarilor nu le place. Conțin piretru, un insecticid natural care îi ucide, așa că ar trebui să le plantaezi lângă uși, ferestre sau zone de relaxare.
5. Mentă
Menta este o plantă aromată folosită în produsele culinare. Ingredientul său activ este mentolul care respinge și controlează nu doar țânțarii, ci și dăunătorii. Prosperă în toate tipurile de sol dar și la umbră parțială.
6. Busuioc
Busuiocul este o altă plantă aromată excelentă în gătit dar este și plăcută în grădină. Conține uleiuri care pot ucide larvele de țânțari, printre care eugenol, un compus care funcționează ca un repelent pentru aceștia. Se pot folosi frunzele pentru a face o loțiune ori un spray.