x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 5 sfaturi pentru construirea corectă a coșului de fum

5 sfaturi pentru construirea corectă a coșului de fum

25 Mar 2022   •   20:05
5 sfaturi pentru construirea corectă a coșului de fum

Construirea unui coș de fum poate părea o sarcină solicitantă, însă ținând cont de câteva sfaturi esențiale, de la alegerea materialelor, până la realizarea propriu-zisă a coșului, veți reuși să realizați un coș de fum funcțional, care să prevină incendiile, dar să fie în același timp estetic.

Planificați din timp amplasarea coșului de fum

O primă etapă ce trebuie avută în vedere constă în planificarea și amplasarea coșului de fum. Recomandarea specialiștilor este ca alegerea locului pentru coș, atunci când există posibilitatea, să fie inclusă în structura casei. Amplasați coloana coșului într-unul din pereții interiori ai casei, pentru a menține căldura mai mult timp și pentru a facilita aprinderea focului. Amplasarea coșului de fum va ajuta la obținerea unui coeficient termic ridicat în toată locuința.

Optați pentru un sistem complet de coș de fum

Alegeți un cos de fum ușor de realizat, care să fie compatibil cu orice tip de combustibil, să asigure etanșeitate și rezistență la temperaturi ridicate, iar tirajul să faciliteze evacuarea gazelor de ardere, asigurând astfel un consum redus de combustibil. Coșul de fum din cărămidă necesită mortare rezistente, care să asigure o eficiență energetică superioară coșului de fum realizat.

Un sistem complet de coș de fum este compus din tubulatură din șamotă, izolație din vată bazaltică și înveliș ceramic exterior. Aceste componente asigură etanșeitatea și rezistența la temperaturi ridicate, caracteristici esențiale pentru securitatea sistemului de încălzire și siguranța locuinței.

Alegeți corect dimensiunile coșului de fum și înălțimea acestuia

Dimensiunea coșului de fum și înălțimea acestuia trebuie să țină cont de înălțimea necesară amplasării coșului, mărimea și tipul focarului șemineului ales. Pentru obținerea unui tiraj optim, forma interioară a coșului de fum trebuie să fie rotundă, iar diametrul interior al acestuia trebuie să țină cont de înălțimea coșului și puterea în kw a sursei de căldură.

Înălțimea coșului de fum trebuie astfel concepută încât să depășească șaua acoperișului cu cel puțin 0,60 cm.

Căptușiți pe interior coșurile de fum

În cazul în care nu ați cumpărat un sistem complet de coș de fum, sistem ce conține izolație și căptușeală și construiți un coș de fum din cărămidă, este important să căptușiți coșul cu un material rezistent la foc. De obicei, acesta este realizat din mortar sau argilă, pentru a proteja zidăria de gazele de ardere și temperaturile extreme, dar poate capta și căldura, menținând coșul cald, mai mult timp.

Investiți într-un capac de calitate

Coșul de fum trebuie finalizat cu un capac sau căciulă, confecționată de regulă din materiale metalice sub diverse forme. Acest capac permite aerisirea, lăsând fumul să iasă, asigurând în același timp protecție împotriva ploilor, pătrunderea păsărilor sau a altor obiecte nedorite.

 

×