x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 7 plante parfumate care resping muștele din grădina ta

7 plante parfumate care resping muștele din grădina ta

de Anastasia Paul    |    16 Iun 2024   •   19:20
7 plante parfumate care resping muștele din grădina ta
Sursa foto: Hepta

Odată cu zilele lungi de vară sosesc și gândacii. Insectele zburătoare enervante, cum ar fi țânțarii, muștele de fructe sau muștele de casă, pot strica cu ușurință o zi frumoasă în grădină sau pe terasă. Există multe produse pentru descurajarea muștelor, dar cum rămâne cu soluții mai naturale?

Multe plante de grădină – în special ierburile – sunt destul de parfumate, iar mirosurile lor pot descuraja muștele, fie că sunt dovedite de știință sau sunt cunoscute anecdotic.

1. Busuioc
Busuiocul are frunze frumoase, verzi lucioase și un parfum minunat. Este una dintre cele mai populare ierburi culinare din lume. Aroma puternică a busuiocului poate respinge muștele, în timp ce atrage insecte benefice precum fluturii. Preferă soarele și solul bine drenat. 

2. Dafin
Cu potențialul de a deveni un copac mic, dar de obicei tăiat într-un arbust frumos, dafinul este o plantă atractivă pentru grădina ta  iar frunzele sunt adesea adăugate la tocane și supe. Deoarece poți controla dimensiunea, mulți grădinari cresc dafin în ghivece și mută planta în interior, în funcție de anotimp. Preferă soarele și solul bine drenat. 

3. Lavandă

Lavanda se găsește în multe nuanțe minunate, inclusiv roz, violet și alb,. Este adesea folosită în scopuri cosmetice, medicinale și artizanale. Mirosul ei poate descuraja insectele.  Preferă soarele și solul bine drenat.

4. Rozmarin
Rozmarinul este folosiită în bucătărie pentru a adăuga aromă proteinelor, precum carnea de vită, pasăre și fructe de mare, dar și pentru produse lactate, precum brânzeturile și amidonul, cum  suntcartofii.

Mirosul său minunat adaugă farmec grădinii și ține muștele departe. În schimb, atrage albinele și păsările colibri. Rozmarinul face parte din familia mentei, dar de fapt arată ca un copac minuscul, mereu verde. Preferă soarele și solul umed. 

5. Lămâiță
Este folosită în repelente naturale pentru insecte și produse similare, cum ar fi lumânările. Este cultivată  pentru utilizările sale în gătit dar trebuie evitat înghețul. Prederă soarele și solul bine drenat. 

6. Geranium parfumat

Parfumul plantei provine din uleiurile aflate în frunze. Pe lângă respingerea muștelor, parfumul poate acționa și ca un respingător decent pentru țânțari. Sunt însă ușor toxice. Preferă soarele parțial și solul bine drenat.

7. Gălbenele
Resping insectele, inclusiv muștele, iar parfumul lor poate fi un factor de descurajare pentru căprioare și iepuri. Preferă soarele și nu trebuie udate în exces, potrivit marthastewart.com.

 

×
Subiecte în articol: plante muste grădina