x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Activitățile care îi ajută pe oameni să treacă peste neplăcerile din timpul pandemiei

Activitățile care îi ajută pe oameni să treacă peste neplăcerile din timpul pandemiei

08 Mar 2021   •   12:03
Activitățile care îi ajută pe oameni să treacă peste neplăcerile din timpul pandemiei

Pandemia a schimbat viața multor persoane. Lockdown-urile i-au forțat pe mulți adulți să lucreze de acasă, iar pe copii să facă școală online. Chiar și în perioadele în care se putea ieși din casă, restricțiile și atmosfera generală i-au determinat pe oameni să-și petreacă foarte mult timp în interiorul locuinței.

Pentru unii, carantinarea a reprezentat o adevărată binecuvântare, dar pentru alții, această experiență a fost resimțită ca fiind o perioadă de detenție. În continuare vom discuta despre activitățile care i-au ajutat pe oameni să treacă peste momentele grele din ultimul an.

Socializarea virtuală a reprezentat un adevărat colac de salvare pentru persoanele singure, cât și pentru cele care formau parte dintr-un anturaj care se întâlnea foarte des. Mesageria scrisă, precum și apelurile audio/video au fost suprasolicitate în debutul pandemiei. De asemenea, pe perioada lockdown-ului, timpul petrecut de utilizatori pe rețelele de socializare a crescut substanțial. Spre exemplu, celebra aplicație Zoom a trecut de la 10 milioane de utilizatori în decembrie 2018 la nu mai puțin de 300 de milioane de utilizatori în luna aprilie a anului 2019.

Urmărirea filmelor și a serialelor a fost activitatea cea mai populară din categoria divertismentului în ultimul an, fiind urmată de gaming. Serviciile de streaming precum Netflix, Amazon Prime Video sau YouTube au înregistrat creșteri spectaculoase în ultimul an. În ceea ce privește gaming-ul, de acolo și până la pariurile pe eSports a fost doar un pas, mai ales pe perioada primăverii, atunci când sporturile fizice au fost oprite. Un top updatat recent al celor mai bune cazinouri online ne dezvăluie că și acest sector a avut de câștigat pe timpul pandemiei, în principal din cauza faptului că sălile de jocuri au fost închise.

Petrecerea timpului cu colocatarii și vecinii a reprezentat un subiect delicat pentru anumite persoane, însă per ansamblu, efectele au fost pozitive. Dintr-un studiu realizat de Oficiul Național de Statistică al Regatului Unit (ONS) reiese că 80% dintre persoane simt că spiritul de ajutor în comunitate a crescut după startul pandemiei. Au existat însă și excepții, iar violența domestică nu a lipsit în această perioadă de grea încercare pentru umanitate.

Exercițiile fizice au început să fie la modă, fie că vorbim despre cele din interior sau de cele efectuate în aer liber. Un sondaj efectuat de Ipsos Mori a revelat faptul că activitatea fizică în rândul populației a crescut cu 25% din martie 2019 încoace. Internetul a avut rolul său benefic în acest sens: Instructorul de fitness Joe Wicks a intrat în cartea recordurilor după ce unul dintre cursurile sale live de pe YouTube a avut aproape un milion de urmăritori.

Gătitul, grădinăritul și cititul au fost activități care s-au regăsit pe lista a 4 din 10 britanici, de la startul pandemiei. Produsele de patiserie și cofetărie au fost cele mai la modă, întrucât ingredientele cele mai căutate au fost făina, zahărul și agenții de creștere. Cele mai vizionate 10 rețete publicate în categorie BBC Good Food au fost legate de pâine. Și interesul față de grădinărit a crescut în mod exponențial: căutările vizavi de realizarea compostului pentru creșterea plantelor a crescut cu 500% față de anul anterior.

Efectuarea unor reparații casnice a fost o preocupare firească pentru o treime dintre britanici în perioada de lockdown. Un alt element legat de ceva ce se poate învăța cu ajutorul internetului a fost învățarea unor lucruri noi. Multe persoane s-au înscris la tot felul de cursuri online și au schimbat într-o bună măsură vechile obiceiuri cu privire la metodele tradiționale de a învăța.

La capitolul tendințe, foarte multe persoane s-au reîndreptat către producători, prestatori și către magazinele locale. Acest lucru s-a datorat schimbărilor de rutină cauzate de măsurile impuse de autorități, dar și din motive de solidaritate la nivel de comunitate.

Totodată, articolele de home & deco au reprezentat una dintre tendințele care nu pot fi trecute cu vederea. Oamenii au început să cumpere mobilier, accesorii, lumânări și bețișoare parfumate ș.a. Interesant este că numai 9% dintre respondenții sondajului realizate de YouGov spun că își doresc ca viața să revină la ceea ce a fost înainte, după încheierea pandemiei.

×