Zilele caniculare ale acestei veri au adus in atenţie instalarea şi utilizarea instalaţiilor de aer condiţionat, devenite atăt de necesare in apartamentele supraincălzite, in casele mai modeste sau in spaţiile publice.
Zilele caniculare ale acestei veri au adus in atenţie instalarea şi utilizarea instalaţiilor de aer condiţionat, devenite atăt de necesare in apartamentele supraincălzite, in casele mai modeste sau in spaţiile publice.
Viaţa intr-un mediu sănătos, cu aer curat şi bine ventilat, lipsit de noxe şi mirosuri agresive, cu temperatură şi umiditate relativ echilibrate, pe lăngă faptul că scuteşte organismul de un efort suplimentar in ceea ce priveşte respiraţia, creează un tonus ridicat şi o senzaţie de confort sporit. Pentru a crea acest mediu propice se folosesc aparatele de aer condiţionat.
In continuare ne vom ocupa de aparatele de puteri mici, folosite pentru locuinţe, fără emisii de noxe sau procese nocive. In partea exterioară a instalaţiei se răceşte agentul frigorigen care este introdus in partea interioară din casă prin tubulatura aferentă. Aici ventilatorul suflă asupra evaporizatorului şi se produce un jet de aer rece (3...50C) la un consum in domeniul 2-8 kW (7.000 - 27.000 Btu/h) dirijabil prin intermediul grilelor de baleiaj.
Cine este Bi Ti Iu?
Cunoscut in ţara noastră sub numele de Btu/h, este factorul care năuceşte cumpărătorul mai puţin avizat şi reuşeşte, prin gura vănzătorului, să văndă şi cele mai puţin performante aparate de aer condiţionat. Numele lui adevărat este Bi Ti Iu Per Eici adică British Thermal Unit Per Hour şi ca dimensiune este 3.412 Btu/h = 1 kW deci un aparat de 7.000 Btu consumă aproximativ 2,05 kW.
Lăsănd gluma la o parte, nu vă lăsaţi intimidaţi şi interesaţi-vă in primul rănd de puterea consumată. Am făcut, pentru dumneavoastră un calcul computerizat in care am determinat necesarul de frig (vara) pentru o incăpere de bloc.
Incăperea (circa 20 mp, cu un perete exterior standard, cu fereastră dublă de 3 mp, cu jaluzele interioare etc.) este locuită de două persoane are patru posibile orientări ale peretelui exterior: N, E, S şi V. Diferenţa intre cea mai mică (la N) şi cea mai mare valoare (la V), a necesarului de frig este de la simplu la dublu. Dacă aceeaşi incăpere ar fi camera de colţ, la ultimul nivel al blocului (avănd doi pereţi, două ferestre şi tavanul spre exterior), diferenţa creşte de la simplu la de 2,6 ori mai mare. Rezultă că determinarea puterii frigorifice necesară unui spaţiu, bazăndu-ne numai pe suprafaţa incăperii, este hazardată.
Avantaje şi dezavantaje
Spliturile uzuale nu introduc aer proaspăt. Ele doar recirculă aerul din incăpere, răcindu-l şi dezumidificăndu-l. Aerul răcit e introdus cu viteze mari, producătoare de curenţi in incăperile de mici dimensiuni. De unde rezultă dezavantajul că in incăperile mai mari sunt necesare mai multe aparate. Spliturile au insă şi avantaje: puterea electrică este modică, unitatea interioară este uşor de amplasat, raportul calitate/preţ este convenabil, iar filtrul din dotarea lor este suficient pentru camere de locuit.
Chestiuni constructive
Constructiv se compun dintr-o parte exterioară (condensatorul şi compresorul) montată in afara locuinţei şi o parte interioară (evaporizatorul) legate intre ele printr-o conductă de cupru bine izolată termic prin care circulă agentul frigorigen (de regulă un freon). In mare, in unitatea interioară se găseşte bateria de evaporare, ventilatorul aferent (care recirculă aerul in incăpere), filtrul de aer (din material sintetic) şi grilele de baleiaj orizontal/vertical al jetului de aer. Unitatea exterioară conţine: bateria de condensare, ventilatorul aferent (care vehiculează aerul pentru răcirea condensatorului) şi compresorul frigorific.
Sfat
Atenţie mare la temperatura reglată! Trecerea bruscă de la o temperatură relativ scăzută (aer condiţionat) la una ridicată (canicula de afară) poate provoca ameţeli, dureri de cap, greţuri, răceli. Diferenţa de temperatură recomandată de medici este de maximum 10-15 grade