x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Alege noptiera potrivită obiceiurilor tale

Alege noptiera potrivită obiceiurilor tale

de Maria Enadie    |    18 Feb 2009   •   00:00

BUNĂ DE PUS LA CAPUL PATULUI.
Fiecare dintre noi are un anumit "ritual" de mers la culcare. Unii adorm cu telecomanda în mână, în faţa televizorului, alţii îşi citesc romanul sau răsfoiesc ziare şi reviste. Unora le este sete noaptea şi de aceea îşi pregătesc de cu seară ceaşca de ceai. Unii adorm târziu în noapte cu laptopul în braţe, după conversaţii pe mess sau navigat pe internet.



Doamnele au la îndemână crema de mâini sau cea de noapte. Iubiţii au şi ei tot felul de accesorii pe care nu le vede soarele niciodată. Toate aceste obiecte ce ne însoţesc până pe tărâmul viselor le depozităm peste noapte undeva în apropierea patului – pe acea piesă de mobilier pe care o numim generic noptieră, deşi există modele multe şi total diferite.

TIPURI CONSTRUCTIVE
Iată deci cum, în funcţie de obiceiul fiecărui om şi de spaţiul pe care îl are la capul patului, e nevoie de un anumit tip de noptieră. Unele mai mici pentru o cană sau o carte şi o veioză, unele mari pentru mai multe cărţi, reviste, pastile, creme, accesorii de tot felul, laptop, telefon, ceas deşteptător, fotografiile de familie etc. Poate fi sub formă de măsuţă sau închisă cu sertare şi uşi. Până acum am vorbit doar despre funcţionalitate.

Dar mai vine şi componenta estetică – noptiera trebuie să se armonizeze (ca stil, culoare, formă) cu restul mobilierului din dormitor. De obicei, atunci când cumperi mobila de dormitor ţi se oferă şi noptiera din set. Dar nu e neapărat necesar să fie totul la set. Chiar îţi recomandăm să nu alegi soluţii de-a gata – îţi vei personaliza spaţiul şi s-ar putea chiar să îţi placă să mixezi elemente diferite şi să le potriveşti. Un sfat: alege noptiera cam de aceeaşi înălţime cu patul.

Pentru un dormitor decorat modern, noptierele urmează această linie. Formele sunt simple (de obicei, rectangulare), iar materialele sunt, de asemenea, moderne, eventual soluţii de ultim moment (MDF, PAL, metal, sticlă, policarbonat). Sigur, există şi noptiere moderne din lemn. În privinţa culorilor, libertatea este foarte mare – vei găsi modele de la alb şi negru până la cele mai năstruşnice culori sau chiar noptiere transparente. Preţurile sunt, de asemenea, potrivite pentru orice buzunar – de la obiectele accesibile (tocmai datorită preţului mic al producţiei în masă s-au inventat materialele şi formele moderne) până la cele mai scumpe (făcute din materiale mai durabile, cu finisaje calitative).

Stilul clasic este cald şi romantic, datorită materialelor tradiţionale (lemn, împletituri vegetale, tapiţerii din materiale textile), de aceea e foarte potrivit pentru dormitor. Ornamentele (flori, carouri sau dungi) creează un ambient intim şi elegant.

Dacă nevoile tale cer soluţii personalizate sau pur şi simplu nu îţi plac soluţiile standard, improvizează-ţi o noptieră în acord cu cerinţele proprii: un taburet sau un scaun, o măsuţă de cafea sau de hol ori o cosolă (sunt de ajuns pentru un ceas, o carte).

De efect sunt piese precum cufere vechi, banchete sau pufi clasici, piese de mobilier popular. Înfrumuseţezi şi personalizezi astfel ambientul.

O soluţie practică e şi aceea a poliţelor montate pe perete, lângă pat.


Noptieră Odda, de la IKEA, 61x45 cm, din MDF, cu roţi – 125 de lei. Este micuţă, dar cele trei poliţe o fac încăpătoare şi practică.



Noptieră Cubo Ornament, de la Kare, disponibilă la comandă, şi pe alb, latura 42 cm – 609 lei. Potrivită unui dormitor extravagant, Cubo se încadrează în stilul foarte trendy neo-baroc, o interpretare îndrăzneaţă cu materiale foarte moderne a formelor clasice.

Corp cu sertare de la magazinul La Strada Deco. Este o piesă de mobilier multifuncţională, practică datorită roţilor şi celor trei spaţii de depozitare. E potrivită ca noptieră pentru persoanele care depozitează multe obiecte lângă pat, dar e foarte indicată şi pentru birou. Stilul este minimalist.



Măsuţă Terra, din metal şi sticlă, 40x50x60 cm, de la Akt Decor – 289 de lei

Noptieră Diana, de la Akt Decor (389 de lei), se potriveşte într-un ambient rustic-clasic, cu detalii din fier forjat (galeriile de la ferestre, mânerele de la dulapuri)



Noptiera Venice (de la Alprom – 410 de lei) – asorteaz-o cu alte piese de mobilier albe, clasice, şi foloseşte din abundenţă textile (draperii bogate, cuverturi, baldachin la pat)

Un cufăr pus lângă pat nu e doar un accent decorativ deosebit, dar e şi practic. Înăuntru se pot depozita diverse obiecte, iar deasupra poţi pune temporar un pahar, o carte. E o piesă ce va înfrumuseţa un dormitor clasic. Cufăr pictat manual, din lemn, 80x40xH65 cm – 280 de lei, de la Art Interior



Măsuţă Rockstar, de la Kare, latura 40 cm, formă de inspiraţie barocă şi materiale moderne – 496 de lei. O piesă modernă, în trend

×
Subiecte în articol: cumparaturi noptieră noptier