x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Camara, un spatiu ce poate fi organizat eficient

Camara, un spatiu ce poate fi organizat eficient

de Adela Parvu    |    26 Oct 2006   •   00:00
Camara, un spatiu ce poate fi organizat eficient
AFLA CE E NOU!
Reamenajarile de apartamente din blocurile vechi s-au facut de multe ori prin sacrificarea unor incaperi aparent nefolositoare, cum sunt camara si debaraua. Dar daca la debara se poate renunta usor, la fel e oare si in privinta camarii?

Multi dintre noi neglijam camara, desi acolo depozitam alimentele si mai ales acum, toamna, borcanele cu muraturi, gemuri si dulceturi. Fie ca ne place sau nu sa recunoastem, inca am ramas cu anumite nostalgii, asa ca proviziile apar ca ceva specific noua romanilor. Pe langa alimentele ambalate, in camara apar si sacii cu cartofi sau cu ceapa, desi in coltul blocului e piata de unde ne putem cumpara mereu produse proaspete. Dar daca tot suntem adeptii proviziilor si ne place sa avem camara plina, ar trebui sa avem grija si cum o organizam. Multe camari sunt mobilate cu adevarate improvizatii, rafturi metalice sudate sau carpeli din bucati de lemn de pe vremea cand nu se gasea ceva dedicat acestui spatiu.

DEMODAT SI CA FUNCTIONALITATE

Si nu e vorba ca aceste rafturi arata urat, sunt strambe si cocosate de vreme, ci mai ales ca spatiul mic si inghesuit al camarilor nu este bine folosit. Se stie ca cea mai recomandata solutie pentru mobilarea apartamentelor de bloc este comanda speciala. Astfel, mobila pe comanda se potriveste perfect pentru fiecare spatiu. Dar pentru camara si spatii de depozitare, in general, sunt foarte utile sistemele modulare. Mai exact, rafturile metalice, care se gasesc acum in comert, mai ales in marile magazine specializate. Fabricate pe dimensiuni standardizate, aceste piese de depozitare sunt fie corpuri de mobilier de sine statatoare, care au posibilitatea reglarii spatiilor dintre rafturi, fie console independente pe care se pot monta blaturi din PAL melaminat ori din aliaje metalice. Cu ajutorul lor, curatenia se mentine mai usor in camara, iar spatiul este mai eficient folosit.

VENTILAREA ESTE IMPORTANTA

In urma reamenajarilor, foarte multi proprietari astupa coloanele de aerisire corespondente camarilor de la bloc. Este foarte gresit acest lucru, pentru ca alimentele depozitate in camara trebuie sa beneficieze de o ventilatie buna. Chiar si curentul mic de aer care ventileaza camara prin gura de aerisire este important, pentru ca nu lasa ca temperatura din incapere sa fie ridicata. In lipsa oricarei ventilatii, alimentele se strica mult mai repede. Asa ca nu va mirati daca vi se inmoaie muraturile sau putrezesc cartofii. Daca tineti legume in camara, sa nu le spalati decat inainte de a fi preparate si in nici un caz sa nu le depozitati in pungi de plastic. Daca vreti sa protejati cutiile de depozitare cu ceva, faceti-o folosind hartia simpla de ambalaj. Rafturile deschise, cutiile neacoperite sunt excelente pentru alimente, pentru ca lasa aerul sa circule mentinandu-le astfel proaspete.
Etajerele metalice au rafturi reglabile pe inaltime. Acestea se gasesc la preturi cuprinse intre 80 RON si200 RON, in functie de dimensiuni
In hipermarketuri gasiti rafturi de depozitare la pret de 20 RON - sistem tip consola - sI 20 RON - blatul care poate fi din PAL melaminat sau material metalic

×
Subiecte în articol: camara