x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Contorizarea consumului de apa

Contorizarea consumului de apa

de Melania Floarea    |    23 Noi 2006   •   00:00
Contorizarea consumului de apa
CE SPUNE LEGEA
Chestiunea contorizarii consumului de apa revine in forta, impartind in doua tabere populatia: "contorizatii" si "necontorizatii". Oare daca ne montam contoare, consumul de apa va fi corect inregistrat?

De asemenea, strans legat de aspectele de mai sus este adusa in discutie de catre multi cititori ai suplimentului tema administratorului, a atributiilor, obligatiilor si drepturilor acestuia, in stransa legatura cu rezolvarea problemelor proprietarilor. Oare administratorii alesi si platiti de noi isi indeplinesc cu constiinciozitate obligatiile? Oare legea face lumina in tenebrele si hatisurile relatiilor de vecinatate din condominii, din pacate nu intotdeauna de cea mai buna calitate? Incercam sa raspundem acestor dileme ale cititorilor nostri in cele ce urmeaza, comasand mai multe dintre intrebarile lor intr-un raspuns cuprinzator.

LOCATARII "CONTORIZATI"

Locatarii din prima categorie, asa-zisii "contorizati" care au montat apometre, au si ei pareri contradictorii: unii se declara multumiti si spun ca de cand sunt contorizati consumul de apa a devenit real, corect iar suma de plata a scazut foarte mult, pe cand altii se declara total nemultumiti de sumele mari din facturi, devenind peste noapte, de voie, de nevoie, foarte economi cu consumul apei de la robinet si rezervati cu seriile intregi (de pana atunci) de masini puse la spalat saptamanal.

Divergenta opiniilor primei categorii a creat in randul celei de-a doua - a "necontorizatilor" - sentimente de nesiguranta si de neincredere in operatiunea de contorizare individuala a fiecarui apartament. Confruntandu-se cu atatea pareri contradictorii ale celor care au montat contoare in apartamente, multi dintre cei care nu au facut pana acum acest pas ezita in continuare sa o faca, un motiv deloc de neglijat fiind si costurile relativ mari ale unei asemenea operatiuni raportat la o familie cu venituri medii.

Problema este ca, in anumite cazuri, chiar si atunci cand toate apartamentele dintr-o scara sau dintr-un condominiu sunt contorizate, pot interveni situatii de genul celei de mai jos: un cititor din Alexandria, proprietar de apartament la bloc, este destul de ingrijorat de imposibilitatea efectuarii unui control riguros in privinta consumului real de apa rece, in contextul in care absolut toate apartamentele dintr-o scara de bloc sunt contorizate: "Am investit degeaba acesti bani sperand intr-un control riguros al consumului. Toti vecinii de pe scara suntem contorizati, problema e ca citirea consumului se face in mod aleatoriu, astfel persoana care trebuie sa faca acest lucru lipseste uneori - caz in care unii vecini declara singuri, dupa bunul-plac, consumul, iar alteori lipsesc vecinii, dand posibilitatea persoanei insarcinate cu citirea sa treaca pe registru, din oficiu, consumul din luna precedenta. Din nefericire, nu toti dintre vecinii mei sunt de buna-credinta, unii declarand un consum atat de mic incat ai spune ca au lipsit de acasa toata luna, in timp ce ei - familii numeroase, nu gluma - sunt vazuti zilnic intrand sau iesind din bloc. Consumul unora dintre ei este de cativa metri cubi pe luna, 3 uneori 4 si atat. Mi se pare imposibil!".

CEI CARE PLATESC CORECT

"Cum trebuie sa procedam noi cei care platim si declaram corect consumul? Cei care declara atat de putin nici macar nu au decenta de a permite presedintelui asociatiei de proprietari si administratorului accesul in apartament pentru a se clarifica aceasta problema!" de la guvern

Hotararea de Guvern nr. 400 din 2003 pentru aprobarea normelor metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari prevede ca administratorul este nu numai indreptatit, dar si obligat sa asigure exactitatea citirii contoarelor.

Astfel, in articolul 22 din textul de lege mai sus aratat se mentioneaza ca administratorul asigura managementul condominiului prin "citirea lunar sau perioadic, in functie de hotararea adunarii generale a asociatiei de proprietari, a indexului contoarelor individuale apartinand proprietarilor si inscrierea sau verificarea inscrierii acestuia in fisa de apartament, cu conditia ca acestea sa fie montate cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari si a furnizorului de utilitati".

INSTIINTARE PREALABILA

Problema refuzului accesului unui reprezentant al asociatiei de proprietari in locuinte este rezolvata prin aceeasi lege (mai sus aratata).

Prin aceasta se arata ca administratorul are si obligatia, dar si dreptul de a vizita, dupa o instiintare prealabila de minimum 15 zile (in conformitate cu prevederile din Statutul asociatiei de proprietari, referitoare la drepturile proprietarilor din condominiu), a proprietatii individuale in vederea inlaturarii defectiunilor aparute la instalatiile de folosinta comuna si a eliminarii pierderilor care determina cresterea nejustificata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Daca se constata defectiuni la instalatiile apartinand proprietatii individuale - apartament sau spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta - , se instiinteaza proprietarul asupra obligatiei acestuia de a remedia defectiunile.

MODIFICARI LA STATUT

Pentru ca o astfel de obligatie a proprietarilor sa se concretizeze (obligatia de a permite accesul administratorului in locuinta), ar trebui ca Statutul asociatiei de proprietari sa contina (asa cum legea de mai sus indica in partea finala care ilustreaza un model de Statut) o prevedere de genul: "Proprietarii din condominiu, indiferent daca fac parte sau nu din asociatia de proprietari, sunt obligati: sa accepte accesul in spatiul sau, cu un preaviz de 15 zile, al unui reprezentant al asociatiei de proprietari, atunci cand este necesar sa se repare sau sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai prin spatiul respectiv. Reprezentantul asociatiei de proprietari va fi insotit de persoana care va repara defectiunea si de cel putin un martor din cadrul asociatiei de proprietari. Fac exceptie cazurile de maxima urgenta, cand nu este necesar nici un preaviz".

Legea mai mentioneaza ca daca unul dintre proprietari impiedica, cu buna stiinta si sub orice forma, folosirea normala a condominiului, creand prejudicii celorlalti proprietari, dupa caz, masurile pentru folosirea normala a condominiului se vor hotari pe cale judecatoreasca, la solicitarea asociatiei de proprietari.

Asadar, in caz de nerespectare a regulilor si obligatiilor adoptate de asociatia de proprietari, proprietarii in culpa pot fi actionati in instanta de catre asociatie. Raspunzator pentru rezolvarea situatiilor litigioase aparute in cadrul asociatiei de proprietari este chiar presedintele acesteia.

ROLUL ADMINISTRATORULUI

Prin urmare, accesul administratorului in locuintele in care citirea indexului a fost impiedicata sau unde sunt suspiciuni ca exista vreo defectiune la instalatii care ar putea pune in pericol integritatea celorlalte locuinte sau ar putea deteriora proprietatile invecinate este nu facultativ, ci chiar obligatoriu.

Asadar, administratorul este cel care trebuie sa rezolve astfel de situatii, lui trebuie sa va adresati, iar in cazul unui refuz din partea acestuia, aratati-i ca stiti prevederile legale.

Astfel, administratorul raspunde (chiar contraventional ) pentru faptele sale, pentru neindeplinirea obligatiilor privind mentinerea sigurantei in exploatarea cladirii si functionarea normala a instalatiilor cladirii, pentru nerespectarea metodologiei de repartizare a cheltuielilor asociatiei de proprietari pe cote de intretinere.

Daca din vina acestuia proprietarii sunt prejudiciati, administratorul poate fi actionat in instanta pentru repararea prejudiciului cauzat de fapta sa sau, dupa caz, de neglijenta de care a dat dovada.

Daca savarseste o infractiune (de exemplu foloseste in interesul sau bani sau alte valori ale proprietarilor pe care este obligat sa le gestioneze), el poate fi pedepsit chiar si penal.

ATENTIE
Redam pe scurt cu aceasta ocazie drepturile administratorului unui condominiu:
  • Sa stabileasca conditiile in care se realizeaza serviciile de intretinere si reparatii curente ale elementelor de constructie si instalatiilor aflate in folosinta comuna sau in folosinta exclusiva a proprietarilor.
  • Sa inspecteze, conform prevederilor din statutul asociatiei proprietatea individuala, in vederea inlaturarii defectiunilor aparute la instalatiile de folosinta comuna si a eliminarii pierderilor care cresc nejustificat cheltuielile asociatiei de proprietari.
  • Sa citeasca periodic indexul contoarelor individuale apartinand proprietarilor (daca acestea sunt montate cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari si al furnizorului de utilitati).
  • Sa introduca la plata consumurilor persoanele care locuiesc temporar sau presteaza activitati gospodaresti (daca acestea depasesc limita minima de sedere de 15 zile stabilita de textul de lege aratat). In acest sens, proprietarii sunt obligati sa anunte numarul persoanelor respective.
  • ×