x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Culoarea pereţilor

Culoarea pereţilor

20 Oct 2007   •   00:00

Da, e adevărat că mulţi romăni aleg culorile vopselelor strict numai după preferinţe. Şi de regulă aceste culori le vizualizează pe mostre mici, fără să-şi poată face o idee cum ar arăta pe o suprafaţă mare.

Da, e adevărat că mulţi romăni aleg culorile vopselelor strict numai după preferinţe. Şi de regulă aceste culori le vizualizează pe mostre mici, fără să-şi poată face o idee cum ar arăta pe o suprafaţă mare. De aceea se intămplă deseori ca rezultatul final să fie dezamăgitor. Pănă la urmă, culoarea aleasă pentru un articol de imbrăcăminte sau pentru o husă de canapea nu se compară cu opţiunea pentru o nuanţă sau alta ce urmează să acopere nişte buni metri pătraţi din casă. Dar de ce se petrec toate aceste lucruri? Care sunt explicaţiile?

Lumina naturală şi artificială

Orice culoare a unui finisaj din casă işi schimbă tonalitatea sub influenţa luminii naturale ce pătrunde pe ferestre. Intr-o cameră intunecoasă, o culoare deschisă şi relaxantă cum e bleul, spre exemplu, devine gri albăstrui, iar intr-una luminoasă, aceeaşi culoare poate fi foarte puternică, stridentă şi obositoare. Un alt criteriu important este modul de iluminare interioară, una este lumina spoturilor, alta cea a lămpilor, a lustrelor sau scafelor. Contează şi temperatura luminii naturale: neoanele dau o lumină rece, albă, pe cănd becurile halogene dau una caldă, cu tentă puternică de galben. Evident că şi acestea pot influenţa foarte puternic modul in care percepem culoarea aleasă pentru pereţi.

Combinaţiile de culori

Sunt mulţi cei care doresc să combine culorile in aceeaşi cameră. O culoare pentru un perete şi alta pentru restul sau tavanul intr-o nuanţă diferită de cea a pereţilor. Combinaţiile pot fi nenumărate, dar intotdeauna o culoare in relaţie cu alta va fi percepută diferit. Pentru un exerciţiu de imaginaţie, să ne inchipuim bleul, despre care vorbeam, intr-o cameră de zi alături de o nuanţă delicată şi pală de piersică. Se poate spune că bleul va fi incălzit, temperat de această nuanţă. Dar dacă acelaşi bleu va fi combinat cu albul, el va deveni o culoare rece, marină, care induce senzaţia de răcoare, relaxare, curăţenie. Combinaţiile de culori trebuie avute in vedere şi in relaţie cu celelalte camere. Atunci cănd există spaţii deschise intre incăperi (pereţi sparţi, uşi ce rămăn mai tot timpul deschise etc.), iar culorile sunt la vedere, ele pot influenţa percepţia noastră, pentru că le vedem in relaţie una cu alta. Bleul nu va mai avea acelaşi efect intr-o cameră, dacă aceasta este deschisă către alta decorată intr-un roşu puternic, cum ar fi, de exemplu, o cameră de zi neseparată faţă de o bucătărie.

Şi pardoseala contează

O altă suprafaţă mare finisată este pardoseala. Finisajul şi textura ei pot influenţa evident percepţia culorilor alese pentru pereţi. Observaţi imaginile cu incăperile bleu şi vedeţi că o pardoseală caldă intr-o nuanţă de cireş inchis are un efect de temperare a bleulului, il face mai primitor, pe cănd o pardoseală deschisă, aproape de alb (plop, tei) pune in evidenţă bleul, il face mai rece, ca dintr-un ambient nordic.

Mobila, un alt criteriu

Pe lăngă finisaje, intr-un interior obiectele mari sunt piesele de mobilă. Canapelele in culori tari (roşu, portocaliu, verde etc.), nuanţa lemnului altor corpuri (inchis, deschis), materialul accesoriilor (inox satinat, strălucitor sau alamă, bronz, auriu etc.), prezenţa sticlei - toate influenţează la final cum se percepe culoarea pereţilor. (va urma)

Sfat

Culorile şi preferinţele pentru ele sunt variate şi de la o zonă geografică la alta. Asta şi pentru că lumina soarelui cade diferit. Există regiuni unde soarele este prezent mai tot timpul anului şi invers, unde el lipseşte perioade lungi. Pe lăngă criteriul geografic, contează cel cultural. Tradiţia folclorică este un excelent istoric al culorilor preferate de un popor sau de o comunitate regională. Aşa că inainte de a vă insuşi diverse combinaţii de culori sau de a vă lăsa păcăliţi de impresiile din vacanţă, faceţi o vizită la un muzeu al ţăranului romăn şi redescoperiţi tradiţia.

Cu siguranţă veţi fi inspiraţi de combinaţii de culori şi ornamente pe care nici măcar nu ştiaţi că există

×
Subiecte în articol: dialog constructiv